«Παγωμένη» και προβληματισμένη παραμένει η Πάτρα, μετά την αυτοκτονία μιας φοιτήτριας που έκανε βουτιά θανάτου από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας και την απόπειρα μιας δεύτερης που κατανάλωσε χάπια.

Και οι δύο κοπέλες σπούδαζαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών ενώ σοκ προκαλεί το γεγονός ότι τα περιστατικά φοιτητών που φτάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της πόλης με κρίσεις πανικού και ψυχικές διαταραχές είναι δεκάδες.

Κώδωνας κινδύνου

Το Πανεπιστήμιο Πατρών χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου μετά την «έξαρση» τέτοιου είδους περιστατικών που έχουν αναστατώσει τη φοιτητική και την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ αναδεικνύεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της Κοινωνικής Μέριμνας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής και αναπληρωτή πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Μέριμνας, Απόστολο Βανταράκη, ως καταγεγραμμένα προβλήματα είναι οι δυσκολίες προσαρμογής στην ακαδημαϊκή ζωή, το άγχος εξετάσεων, η μειωμένη απόδοση και η συγκέντρωση, η έλλειψη κινήτρων, οι δυσκολίες επανένταξης ανενεργών φοιτητών, οι δυσκολίες στις σχέσεις, η μοναξιά και η κατάθλιψη, καθώς και οι εξαρτήσεις και ο αυτοκτονικός ιδεασμός.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Πελοπόννησος», έως και τον περασμένο Ιούνιο είχαν λάβει ψυχολογική στήριξη περισσότεροι από 1.100 φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου και είχαν γίνει περίπου 10.000 συνεδρίες. «Από το 2020 έως και το 2023 παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, όπως καταγράφεται και στα περισσότερα πανεπιστήμια», σημείωσε ο κ. Βανταράκης. Όμως, την αύξηση των περιστατικών καταγράφουν και εφημερεύοντες γιατροί στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. «Ιδιαίτερα από την εποχή του κορωνοϊού, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεκάδες τα περιστατικά φοιτητών και φοιτητριών που έρχονται σε εμάς με κρίσεις πανικού, ψυχικές διαταραχές και πολλά άλλα προβλήματα», είπε ένας γιατρός στην εφημερίδα.

Με ίδιους πόρους

Από τους πρώτους που είχαν εκφράσει ανησυχία για την ανεύρεση χρηματοδότησης για τη στήριξη της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου ήταν ο πρύτανης Χρήστος Μπούρας. Ο ίδιος προχώρησε στη λήψη μέτρων που κλήθηκε να εφαρμόσει η νέα αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας, Λένα Αλμπάνη. «Πέραν του ότι το πανεπιστήμιο με ιδίους πόρους καλύπτει τη λειτουργία της Κοινωνικής Μέριμνας -όπως αποφάσισε η Σύγκλητος- προχωράμε στην ίδρυση Κέντρου Ψυχολογικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Στόχος μας είναι η πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας σε όλους τους φοιτητές, στα μέλη ΔΕΠ, διοικητικούς και άλλων κατηγοριών υπαλλήλους», τόνισε.

Της Έλλης Σολδάτου
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή