Περισσότερα από τα μισά παιδιά που νοσηλεύονται με νόσο COVID-19 πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γονείς πρέπει να εμπιστεύονται τον παιδίατρο, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι του νέου κορονοϊού. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η καθηγήτρια Παιδιατρικής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Βάνα Παπαευαγγέλου και περιγράφει τα συμπτώματα στα παιδιά που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς. 

Το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός έχει καταστεί περισσότερο ήπιος, ως προς τα συμπτώματα και τη νόσηση, έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολλούς γονείς, οι οποίοι αποφεύγουν να εμβολιάσουν τώρα τα παιδιά τους, ακόμα κι αν αυτά πάσχουν από κάποιο υποκείμενο νόσημα. Πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο εφησυχασμός;

Είναι σαφές ότι οι νέες μεταλλάξεις του ιού έχουν σημαντικά τροποποιήσει τη νοσηρότητα της λοίμωξης. Σήμερα πια μιλάμε για μια σχετικά ήπια ιογενή νόσο. Ομως, δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός από τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Ακόμα και σήμερα, βλέπουμε ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας ή και χάνουν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Η μεγάλη ηλικία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου και είναι λογικό οι γονείς να έχουν πια την εμπειρία ότι τα παιδιά παρουσιάζουν ήπια νόσο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που χρειάστηκαν να νοσηλευτούν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα, με συχνότερα το άσθμα, την προωρότητα, την παχυσαρκία και τη σοβαρή ανοσοκαταστολή. Ο εμβολιασμός έναντι COVID συστήνεται μόνο για παιδιά με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αυτό που συστήνουμε είναι οι γονείς να εμπιστευτούν τον παιδίατρό τους και να συζητήσουν μαζί του εάν το παιδί τους ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και, συνεπώς, θα πρέπει να εμβολιαστεί. Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει τον κίνδυνο κάθε παιδιού με υποκείμενο νόσημα εξατομικευμένα, ανάλογα με το ιστορικό αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει σήμερα.

Τώρα που χαμήλωσαν τα φώτα της δημοσιότητας από την επιδημία του νέου κορονοϊού, έχει κατασιγάσει επίσης το ενδιαφέρον όλων μας για το λεγόμενο «σύνδρομο Kawasaki» σε κάποια πολύ μικρά παιδιά, τα οποία έχουν νοσήσει πρόσφατα από τη λοίμωξη COVID-19. Ποια είναι η εικόνα που έχετε σχετικά με τις νοσήσεις από το εν λόγω σύνδρομο;

Το σύνδρομο Kawasaki αποτελεί μια ανοσολογική αντίδραση σε λοιμογόνο παράγοντα και δεν είναι σπάνιο. Αν και δεν υπάρχουν καλά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς δεν υπάρχει συστηματική καταγραφή, κάθε χρόνο νοσηλεύονται αρκετά παιδιά με το νόσημα αυτό. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αύξησης των κρουσμάτων μετά την πανδημία. Η λοίμωξη COVID-19 συνδέθηκε με το λεγόμενο «MIS-C», μια πολυσυστηματική φλεγμονή που είχε αρκετές ομοιότητες με το Kawasaki και αποτελούσε σοβαρή επιπλοκή. Ομως, με τις νέες παραλλαγές, και ιδιαίτερα μετά την επικράτηση της «Ο», δεν βλέπουμε πλέον περιστατικά MIS-C.

Η βαριά νόσηση από τον νέο κορονοϊό για ένα μικρό παιδί έχει καταστεί πλέον πολύ σπάνια; Θα λέγατε να μην ανησυχούμε;

Οπως και η γρίπη, έτσι και η λοίμωξη από κορονοϊό είναι συνήθως ήπια στα υγιή παιδιά. Ομως, κάθε χρόνο έχουμε παιδιά που νοσηλεύονται με βαριά κλινική εικόνα από γρίπη. Ναι, νομίζω ότι πλέον σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η λοίμωξη από κορονοϊό είναι ήπια στα υγιή παιδιά. Οι γονείς θα πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους, εφόσον παρατηρήσουν επίμονο πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, έντονη καταβολή ή άλλα, μη αναμενόμενα σημεία και συμπτώματα.

Οι θάνατοι ασθενών με COVID-19 παραμένουν σε ένα επίπεδο το οποίο μπορεί να είναι πολύ χαμηλό, αλλά δεν παύει να προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό. Περισσότεροι από 200 τέτοιοι θάνατοι κάθε μήνα δεν είναι μικρό πράγμα...

Ο κορονοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας και αναμένεται αύξηση της μεταδοτικότητας τώρα που, λόγω του χειμώνα, θα βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους. Σύμφωνα με τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ, εδώ και αρκετούς μήνες οι θάνατοι από κορονοϊό αφορούν ευάλωτους υπερήλικες. Σημειώνω ότι σταθερά η διάμεση ηλικία των συνανθρώπων μας που χάνονται είναι περί ή άνω των 80 ετών. Πολλοί από αυτούς τους συνανθρώπους μας είναι υπερήλικες και ιδιαίτερα ευάλωτοι με πολλές συννοσηρότητες και η λοίμωξη από κορονοϊό έρχεται να χαλάσει μια λεπτή ισορροπία, επιφέρει επιπλοκές, ανάγκη για νοσηλεία και τελικά τον θάνατο.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4/11