Τη μάχη που δίνει εδώ και δύο χρόνια με τo σύνδρομο long Covid, καθώς έχει χρειαστεί να νοσηλευτεί τέσσερις φορές και δυσκολεύεται στην καθημερινότητά της, περιέγραψε η 25χρονη Κατερίνα.

H 25χρονη νόσησε για πρώτη φορά από κορονoϊό τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε παλεύει 22 μήνες με το σύνδρομο long Covid, έχοντας εμφανίσει κάθε πιθανό και απίθανο σύμπτωμα, δύσπνοια, ταχυπαλμίες, δερματικά εξανθήματα, απώλεια μαλλιών, μούδιασμα των άκρων και λιποθυμικά επεισόδια. Είναι εντυπωσιακό πως μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την πρώτη νόσηση παρουσίασε σαράντα, τουλάχιστον, συμπτώματα.

«Μέσα στο χρόνο που πέρασε έχω νοσηλευτεί τέσσερις φορές» λέει η 25χρονη που δίνει μάχη με τo σύνδρομο long Covid

«Μέσα στο χρόνο που πέρασε έχω νοσηλευτεί τέσσερις φορές. Δεν είμαι λειτουργική πλέον. Πηγαίνω μέχρι την τουαλέτα που είναι ακριβώς δίπλα και αυτό γίνεται με πολύ δυσκολία» δήλωσε η 25χρονη, μιλώντας στο Mega.

«Ανά μήνα η κατάσταση επιδεινωνόταν, τα μουδιάσματα προχωρούσαν και οι ταχυκαρδίες αυξάνονταν» πρόσθεσε περιγράφοντας πώς το σύνδρομο long Covid έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της.

Δεν μπορεί να αθληθεί, να εργαστεί, να πάει στο πανεπιστήμιο, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, στη Θεσσαλία. «Τα συμπτώματα είναι άκρως περιοριστικά, όπως η έντονη δύσπνοια. Π.χ., στη δοκιμασία εξάλεπτου περπατήματος που είχα κάνει στο ιατρείο long Covid, δεν κατάφερα να τη βγάλω. Το οξυγόνο μου έπεσε στο 83%. Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ. Δεν μπορώ να μιλήσω για πολλή ώρα. Είναι κυτταρικά σαν να εξοντώνεται ο οργανισμός. Είναι λες και είμαι φορτισμένη στο 2%» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι long Covid ασθενείς στην Ελλάδα είμαστε αόρατοι» λέει η 25χρονη

Πίσω από κάθε νέα νοσηλεία, κάθε επίσκεψη στα επείγοντα, κάθε διάγνωση χωρίς θεραπεία, κάθε εισιτήριο και εξιτήριο, το 25χρονο κορίτσι προσπαθεί να μάθει τι είναι αυτό που συμβαίνει στον οργανισμό της και δεν την αφήνει να ζήσει τη ζωή της εδώ και 22 μήνες.

«Κυρίως νιώθω απελπισία και απογοήτευση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακόμα και οι γιατροί θα σου πουν “σε καταλαβαίνω, αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω”, δεν ξέρω τι να κάνω» είπε ακόμα.

Όπως λέει, έχει εξοντωθεί οικονομικά τρέχοντας σε γιατρούς και κλινικές, δίχως να υπάρχει θεραπεία. «Οι long Covid ασθενείς στην Ελλάδα είμαστε αόρατοι. Aισθανόμαστε εξοστρακισμένοι. Υπάρχουμε, αλλά δεν μας δίνουν σημασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Κορoνοϊός: Παλεύει 22 μήνες με τα συμπτώματα της Long Covid η 25χρονη Κατιάνα - Έχει νοσηλευτεί 4 φορές

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως το σύνδρομο long Covid είναι πιο συχνό στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες και σε άτομα μεγάλης ηλικίας, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει να αποκτήσουν αυτό το σύνδρομο νέα παιδιά που πέρασαν τη νόσο ελαφρά και σχεδόν ασυμπτωματικά.

Η νεαρή φοιτήτρια αποφάσισε, μάλιστα, να «τρέξει» διαδικτυακό έρανο για να καλύψει ένα μέρος των ιατρικών εξόδων, καθώς η αναζήτηση νέων γιατρών και θεραπειών είναι συνεχής και κοστίζει αρκετά.