Ποσοστό το οποίο φτάνει, διεθνώς, ακόµη και στο 38% των υγειονοµικών δηλώνει ότι έχει υποστεί σωµατική βία σε κάποια στιγµή της καριέρας του, σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ περίπου το 62% αναφέρουν ότι έχουν εκτεθεί σε κάποια µορφή βίας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.

Νοσοκοµείο Ναυπλίου, Αύγουστος 2023. Το σωµατείο των εργαζοµένων στο ίδρυµα καταγγέλλει άγρια σωµατική επίθεση από µία οµάδα περίπου... 40-50 Ροµά, εντός του νοσοκοµείου, η οποία προκάλεσε τον τραυµατισµό δύο παθολόγων του ιδρύµατος. Αφορµή, ο θάνατος συγγενή των Ροµά στο νοσοκοµείο.

Νοσοκοµείο Κιλκίς, Ιούλιος 2023. Μία ασθενής άσκησε σωµατική βία εις βάρος ενός ειδικευοµένου γιατρού, µιας νοσηλεύτριας και ενός τραυµατιοφορέα στο Τµήµα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ιδρύµατος, καθώς η ίδια απαιτούσε να εξεταστεί κατά προτεραιότητα.

Νοσοκοµείο Παίδων Αθήνας «Αγία Σοφία», 5 Οκτωβρίου 2023. Οι εργαζόµενοι των χειρουργικών και των παιδιατρικών τµηµάτων στο ίδρυµα καταγγέλλουν ακόµη ένα περιστατικό ξυλοδαρµού εις βάρος υγειονοµικού. Το περιστατικό έλαβε χώρα ξηµερώµατα, όταν µία παιδοχειρουργός, εν ώρα υπηρεσίας σε γενική εφηµερία του νοσοκοµείου, έπεσε θύµα ξυλοδαρµού από συνοδό ασθενή. Ο εν λόγω συνοδός, εξοργισµένος από τη διάρκεια αναµονής προς εξέταση του συγγενικού του προσώπου, αφού δηµιούργησε αναστάτωση στον χώρο του ΤΕΠ, αποφάσισε να επιτεθεί µε κλοτσιές και γροθιές στον πρώτο γιατρό που έτυχε να περνάει από µπροστά του, σύµφωνα µε όσα καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι συνάδελφοί της.

Κέντρο Υγείας Μοιρών, Ηράκλειο Κρήτης, 8 Ιανουαρίου 2023. Ενας γενικός γιατρός δέχεται σωµατική επίθεση από συνοδό ασθενή. Θα υποστεί κατάγµατα σε δύο πλευρά και το ισχίο του και θα µείνει για δύο µήνες εκτός υπηρεσίας.

Νοσοκοµείο Χαλκίδας, Φεβρουάριος 2023. Ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευβοίας (ΙΣΕ), Γιώργος Χαλιώτης, δέχτηκε λεκτική και σωµατική επίθεση από έναν άνδρα, ο οποίος «βγήκε εκτός εαυτού» για τις συνθήκες νοσηλείας της µητέρας του στο ίδρυµα και πήγε να διαµαρτυρηθεί. Αφού σηµειώθηκε έντονος λεκτικός διαπληκτισµός, στη συνέχεια ο άνδρας έσπρωξε δυνατά τον Γιώργο Χαλιώτη, ο οποίος έπεσε στο πάτωµα και χτύπησε στο κεφάλι.

Βέροια, Ιανουάριος 2023. Ασθενής γρονθοκόπησε διασώστη του ΕΚΑΒ, επειδή ο ίδιος, ο θύτης, διαφώνησε µε... το δροµολόγιο που ακολούθησε ο οδηγός του ασθενοφόρου.

Θριάσιο Νοσοκοµείο Ελευσίνας, Ιούνιος 2022. Μία παιδίατρος, στο ΤΕΠ του ιδρύµατος, δέχθηκε χτύπηµα στο πρόσωπο από συγγενή ασθενή. Η διοίκηση του νοσοκοµείου υπέβαλε µήνυση.

Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Χαϊδαρίου «Αττικόν», Σεπτέµβριος 2020. Μία νοσηλεύτρια βάρδιας της καρδιοχειρουργικής κλινικής δέχεται επίθεση µε µαχαίρι από νοσηλευόµενο ασθενή, ο οποίος, στη συνέχεια, θέτει τέλος στη ζωή του. Η νοσηλεύτρια εισάγεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του ιδρύµατος. Ολα αυτά, φυσικά, αποτελούν απλώς και µόνον ένα πολύ µικρό µέρος από εκείνα τα περιστατικά άσκησης σωµατικής ή/και λεκτικής βίας κατά υγειονοµικών του ΕΣΥ, τα οποία λαµβάνουν χώρα, καθώς πολλές φορές τέτοια περιστατικά δεν φτάνουν καν στο φως της δηµοσιότητας, ενώ τα περισσότερα φαίνεται ότι δεν καταγγέλλονται καν...

Μάστιγα τα φαινόμενα βίας κατά των υγειονομικών

Το «προφίλ» του αντικοινωνικού αυτού φαινοµένου της βίας κατά υγειονοµικών αναδύεται από µία ιδιαιτέρως αξιόλογη µελέτη για την ανασκόπηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας, την οποία διενήργησαν οι Κωνσταντίνος Γάτσιος, Μάρθα Κελέση-Σταυροπούλου και Γεωργία Φασόη, από το τµήµα Νοσηλευτικής του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής (ΠΑ∆Α), ανασκόπηση η οποία δηµοσιεύεται στο «Ελληνικό Περιοδικό της Νοσηλευτικής Επιστήµης» (τόµος 14, τεύχος 2).

Υπό τον γενικό τίτλο «Η βία στον χώρο των νοσοκοµείων ως επαγγελµατική µάστιγα στον 21ο αιώνα», οι τρεις πανεπιστηµιακοί µελετητές διαπιστώνουν ότι «οι εργαζόµενοι στον τοµέα της Υγείας, κυρίως των ΤΕΠ, γίνονται αποδέκτες ενός σηµαντικού επίπεδου λεκτικής και σωµατικής βίας. Η εργασιακή βία είναι ένα παγκόσµιο φαινόµενο, το οποίο αποτελεί πρόκληση για την ασφάλεια, την ευηµερία και την υγεία του προσωπικού». Από τη συγκεκριµένη ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας, λοιπόν, προκύπτει επίσης ότι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, και µάλιστα το νεότερο προσωπικό, βρίσκονται σε πιο υψηλό κίνδυνο, σε σχέση µε το διοικητικό προσωπικό των µονάδων Υγείας.

«Εκτεθειµένοι είναι κυρίως οι νοσηλευτές, ειδικότερα εκείνοι που αλλάζουν συχνά βάρδιες και δεν έχουν σταθερά ωράρια, και λιγότερο οι γιατροί. Οι θύτες είναι κυρίως άνδρες, ενώ τα θύµατα είναι κυρίως γυναίκες». Σύµφωνα µε τους τρεις µελετητές, µάλιστα, «τα τµήµατα που επηρεάζονται πιο συχνά είναι τα ψυχιατρικά, τα ΤΕΠ και τα γηριατρικά. Ιδιαιτέρως για τους εργαζοµένους των ΤΕΠ, η µείωση της αυτοπεποίθησής τους, σε συνδυασµό µε το στρες και το εχθρικό περιβάλλον, µπορεί να οδηγήσει σε πτώση του ηθικού τους, σε αύξηση των απουσιών και των αδειών και, τελικά, σε ψυχολογική και επαγγελµατική εξουθένωση (burn out). Τα αίτια ποικίλλουν από τον χρόνο αναµονής, τις ανεκπλήρωτες, αλλά και τις µη ρεαλιστικές προσδοκίες των ασθενών και των οικογενειών τους, έως τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και την έλλειψη µέτρων για την πρόληψη και την αντιµετώπιση του φαινοµένου».

Στα ΤΕΠ η βία αποτελεί «αναπόφευκτο κοµµάτι της επαγγελµατικής ζωής», παρατηρούν µε νόηµα οι τρεις µελετητές... Οι ίδιοι αναφέρουν, τέλος, ότι «το φαινόµενο της εργασιακής βίας υπονοµεύει την περίθαλψη και την ασφάλεια των ασθενών», καθώς και ότι «τα νοσοκοµεία, µέσω της οργάνωσής τους, οφείλουν να διαχειρίζονται έγκαιρα και αποτελεσµατικά τα περιστατικά βίας, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωσή τους».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής