Το ταξίδι για να ανακαλύψει τις ρίζες της η 71χρονη Ελληνίδα που μεγάλωσε στην Αλάσκα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1955. Η μητέρα της, ανήλικη τότε, αναγκάστηκε να τη δώσει στο Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης. Υιοθετήθηκε όταν ήταν 8 μηνών από Αμερικάνους γονείς και μεγάλωσε στην Αλάσκα. Τη δεκαετία του 1980 ήρθε στην Ελλάδα και γνωρίστηκε με τη βιολογική μητέρα της, ενώ το 2000 συνάντησε και τον βιολογικό πατέρα της, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

Και τώρα ξαναγύρισε στην Πάτρα, αναζητώντας τηνχαμένη αδελφή που έμαθε ότι έχει και που επίσης έχει υιοθετηθεί από Αμερικανούς γονείς.

Η συγκλονιστική ιστορία της Γιάννας Λάππα, όπως αποκαλύπτει το pelop.gr, ξεκίνησε το 1955, μέσα στο δράμα της μεταπολεμικής Ελλάδος, όταν οι μητέρες παρέδιδαν τα παιδιά τους σε ορφανοτροφεία, είτε επειδή ήταν εκτός γάμου και η συντηρητική κοινωνία δεν συγχωρούσε τέτοια ατοπήματα, είτε για να γλιτώσουν από τη φτώχεια και την πείνα.

«Νιώθω Ελληνίδα! Είμαι Ελληνίδα!», λέει η Γιάννα Λάππα, αν και μεγάλωσε ως «Ιόνι Φίσερ» στην Αλάσκα των ΗΠΑ. Ο θετός της πατέρας πέθανε μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε πολύ μεγάλη ηλικία. Ήταν ο τελευταίος εν ζωή δημιουργός του συντάγματος της Αλάσκα, ένας σημαντικός άνθρωπος στην περιοχή του, γιατρός, γερουσιαστής, με σπουδές στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Πώς κατέληξε στο Δημοτικό Βρεφοκομείο

Η κυρία Λάππα αναφέρθηκε στα όσα έγιναν πριν γεννηθεί και μέχρι που η μητέρα της την έδωσε μόλις 8 ημερών βρέφος, στο Βρεφοκομείο.

«Η μητέρα μου γνώρισε τον πατέρα μου σε πολύ μικρή ηλικία, ήταν ανήλικη ακόμη, μόλις 15 ετών. Τον ερωτεύτηκε και πίστευε ότι θα παντρευτούν, όμως αυτός δεν ήθελε τελικά. Στην κοινωνία εκείνης της εποχής δεν χωρούσε ένα παιδί εκτός γάμου», εξηγεί.

«Όταν γέννησε, την έδιωξαν από το σπίτι και κυκλοφορούσε στους δρόμους, προσπαθώντας να δει τι θα κάνει. Τελικά βρέθηκε στο Βρεφοκομείο στην Ανω Πόλη και με παρέδωσε στην καλύτερη φίλη της, η οποία ήταν νοσοκόμα εκεί. Τότε ήμουν βρέφος 8 ημερών και πολλά χρόνια αργότερα έμαθα ότι στις 9 ημέρες με βάπτισαν στη διπλανή εκκλησία (σ.σ.: Παντοκράτορας), δίνοντάς μου το όνομα της φίλης της μητέρας μου».

Η μητέρα της, λέει, δεν ήθελε να μείνει στο Βρεφοκομείο και έψαχνε ένα ασφαλές σπίτι. Στην αρχή την έδωσαν σε μία κυρία, όπου η μητέρα της την επισκεπτόταν κάθε εβδομάδα. Όμως σε ηλικία 8 μηνών, την έδωσαν στους Αμερικανούς θετούς γονείς της. Εκεί μεγάλωσε και έγινε καθηγήτρια φλάουτου.

Η συνάντηση με τη μητέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 1980

Η γυναίκα έμαθε για τις ρίζες της και θέλησε να τις ψάξει. Επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 για να βρει τη βιολογική της μητέρα. Με τη βοήθεια του Βρεφοκομείου και μετά από σχετική έρευνα, τη συνάντησε στο σπίτι όπου εργαζόταν ως οικιακή βοηθός. Το όνομά της ήταν Μαρία Λάππα. Η συγκίνηση, όπως λέει η ίδια, ήταν απερίγραπτη, ενώ υπήρχε αγάπη και μετάνοια. «”Τι είδους παιδί ήμουνα;”, ρώτησα τη μάνα μου. ”Χαρούμενο” ήταν η απάντησή της», λέει.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Γιάννα Λάππα συνέχισε την αναζήτηση και βρήκε τον βιολογικό της πατέρα, λίγο πριν φύγει από τη ζωή.

«Κάπου εκεί έξω βρίσκεται η αδελφή μου»

Όμως, παρ' όλα αυτά, η αναζήτηση συνεχίζεται. Η Μαρία Λάππα αποκάλυψε στην κόρη της ότι έχει και μία χαμένη αδερφή, που είναι λίγο μεγαλύτερη ηλικιακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, η αδερφή της γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1952 και υιοθετήθηκε επίσης από θετούς γονείς στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Γιάννα Λάππα, οι θετοί γονείς δεν ήθελαν το ορφανοτροφείο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. «Κατανοούμε απόλυτα τους νόμους περί ιδιωτικότητας και απορρήτου, οι ίδιοι νόμοι ισχύουν, άλλωστε, και στις ΗΠΑ, όμως αναζητούμε τρόπους με βάση πάντα τον νόμο, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα» λέει, προσθέτοντας: «Κάπου εκεί έξω βρίσκεται η αδελφή μου. Εύχομαι και ελπίζω μια ημέρα να συναντηθούμε και να την πάρω στην αγκαλιά μου».

Στο πλευρό της ο σύζυγός της

Σε αυτήν την αναζήτηση, η Γιάννα Λάππα δεν είναι μόνη της, αλλά με τον επί σειρά ετών σύζυγό της Ντέιβιντ Σουλκόσκι, συνταξιούχος οδοντίατρος. Και οι δύο έχουν παιδιά από προηγούμενους γάμους. Ο Σουλκόσκι είναι απόγονος Πολωνών μεταναστών και δεν αρνήθηκε να βοηθήσει τη σύζυγό του στην αναζήτηση της αδερφής της.

Το ζευγάρι προσπαθεί με τη βοήθεια των συγγενών τους στην Ελλάδα. Η ξαδέρφη της, Έλενα Κουτσοπούλου, συγκινημένη, θαυμάζει τα τεράστια ψυχικά αποθέματα και τη δύναμή της.

Η Γιάννα Λάππα, 71 ετών σήμερα, με τον σύζυγό τους επιστρέψουν στην Αμερική. Όμως η αναζήτηση της αδερφής της συνεχίζεται και η ίδια ελπίζει ότι θα αναζητήσει την αλήθεια. Πάντως, η κυρία Λάππα δηλώνει ότι, παρότι μεγάλωσε στις ΗΠΑ, η καρδιά της ανήκει εδώ. «Νιώθω καθημερινά τη σύνδεση με την πατρίδα μου. Γνώρισα τα ξαδέρφια μου, που δεν ήξερα ότι είχα. Τώρα νιώθω ότι έχω μια οικογένεια. Τώρα νιώθω μεγαλύτερη αγάπη από ό,τι σε όλη την παιδικότητα μου».