Για το πιλοτικό πρόγραμμα εργατών γης από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργίας. Ο κ. Βοργίας αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατών για το μάζεμα της ελιάς και παρουσίασε λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος για την πρόσκληση εργατών γης από την Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργίας, μίλησε στον Ρ/Σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με στόχο την προσέλκυση εργατών, ο κ. Βοργίας σημείωσε: «Υπάρχουν ελλείψεις εργατικών χεριών εδώ και πολύ καιρό, κάνουμε εμείς τις προσπάθειές μας και προτείνουμε λύσεις και μια από τις προτάσεις που είχαμε ήταν ότι προτείναμε να υλοποιηθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα να κατέβουν εργάτες γης από τη Δυτική Μακεδονία στην Κρήτη την εποχή του λιομαζέματος, όπου εκεί θα επιδοτηθεί η μετακίνηση με το ποσό των 250€ για να μπορέσουν να έρθουν και να φύγουν οι ανθρωποι αλλά επίσης θα δίνονται και 250€ έξοδα διαμονής. Δηλαδή  δύο ή τρεις εργάτες ή μία οικογένεια θα μπορούν να πιάσουν ένα σπίτι ακόμα και με 750€, που είναι ένα πολύ καλό ποσό για να μπορούν να μένουν αξιοπρεπώς, γιατί, από τη στιγμή που μπλέκονται τα εργατικά κέντρα Δυτικής Μακεδονίας και το εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, θα πρέπει να διασφαλίσουμε και τις συνθήκες. Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, αφορά όλη τη Δυτική Μακεδονία για να έρθουν από εκεί εργάτες γης και μόνο τον νομό Ηρακλείου από την Κρήτη για να ενδιαφερθούν παραγωγοί. Ο ρόλος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου είναι να μαζέψει τους παραγωγούς, ο ρόλος των Εργατικών Κέντρων Δυτικής Μακεδονίας είναι να μαζέψει τους εργάτες γης, να τους φέρουμε σε επαφή.

 Βοργίας: Χρειαζόμαστε χιλιάδες εργάτες

Σύμφωνα με τον κ. Βοργία, η Κρήτη έχει ανάγκη από χιλιάδες εργάτες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε χιλιάδες εργάτες. Μπορεί φέτος η χρονιά να μην είναι "βεντέμα", δηλαδή να μην έχει πολλή παραγωγή, όπως η περσινή χρονιά, όμως οι ανάγκες είναι μεγάλες. Δεν είναι μόνο το λιομάζεμα,  έχουμε και το μάζεμα των σταφυλιών, αλλά έχουμε τεράστια προβλήματα στα θερμοκήπια, που εκεί χρειάζονται για όλη τη χρονιά. Το μεροκάματο μπορεί να είναι 50-55€, αυτές είναι συμφωνίες όμως που θα γίνουν μεταξύ του εργάτη γης και του παραγωγού εκεί εμείς δεν εμπλεκόμαστε. Σημασία έχει ότι είναι πιλοτικό το πρόγραμμα και αυτό αν δουλέψει θα γίνει για όλη την επικράτειαΑυτό το πρόγραμμα αφορά μόνο ανέργους της Δυτικής Μακεδονίας, να είναι δηλαδή γραμμένοι στο ΔΥΠΑ της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν επιλέχτηκε τυχαία αυτή η περιοχή, επιλέχτηκε γιατί πληρούσε τα κριτήρια λόγω της υψηλής ανεργίας που έχουμε αυτή την περίοδο, των χαμηλών θερμοκρασιών, που σημαίνει ότι ο άλλος αν θα έρθει γλιτώνει και το κόστος της θέρμανσης, όπως επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι "ψημένοι" στον πρωτογενή τομέα».