Νέα σελίδα για το Μπούρτζι στο Ναύπλιο, το οποίο ανακαινίστηκε. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έδωσαν το παρών στα εγκαίνια του Μπούρτζι στο Ναύπλιο, που έγιναν το απόγευμα της Παρασκευής (27.10.2023).

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου πραγματοποίησαν τα επίσημα εγκαίνια του έργου “Το Φρούριο Μπούρτζι στο Ναύπλιο, Αποκατάσταση και επανάχρηση (2014-2021)”.

Το φρούριο Μπούρτζι κατασκευάστηκε την περίοδο της Α’ Ενετοκρατίας, στα τέλη του 15ου αιώνα, όταν ήταν προβλεπτής του Ναυπλίου ο Vittore Pasqualigo. Κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας ήταν γνωστό ως «φρούριο του βράχου» ή «της θάλασσας» . Αργότερα κατά την περίοδο της Επανάστασης χρησιμοποιήθηκαν οι ονομασίες “θαλασσόπυργος” ή “Καστέλι”.

Η ονομασία “Μπούρτζι”, με την οποία είναι μέχρι σήμερα γνωστό, καθιερώθηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σκοπός της κατασκευής του ήταν η προστασία της εισόδου του λιμανιού της πόλης του Ναυπλίου.

Το φρούριο εξυπηρέτησε την άμυνα της πόλης για 350 χρόνια, στα οποία δέχτηκε αρκετές επισκευές και Από το 1833 έως του 1913 χρησιμοποιήθηκε ως τόπος διαμονής του δήμιου, που πραγματοποιούσε τις εκτελέσεις με γκιλοτίνα στο Παλαμήδι.

Όταν οι εκτελέσεις σταμάτησαν, το φρούριο εγκαταλείφθηκε. Το φρούριο επαναλειτουργεί από τις 5 Αυγούστου 2023 και δέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Μετά την τελετή των εγκαινίων θα λειτουργήσει ο εκθεσιακός χώρος με μία περιοδική έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του μνημείου καθώς και το πωλητήριο του ΟΔΑΠ. Σε μεταγενέστερο χρόνο θα λειτουργήσει και το αναψυκτήριο-εστιατόριο.