Οδηγίες για τη διαδικασία αξιολόγησης εκπαιδευτικών για τη φετινή σχολική χρονιά περιλαμβάνει εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου πρέπει να έχει εκκινήσει η διαδικασία παρατήρησης της πρώτης διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, ενώ στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι η μη συμμετοχή στη διαδικασία συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές.

Στην εγκύκλιο το Υπουργείο Παιδείας επαναλαμβάνει ότι απαιτείται αξιολόγηση των δόκιμων εκπαιδευτικών πριν από τη μονιμοποίησή τους.

Διαβάστε ακόμα: Υπουργείο Παιδείας: Ανακοινώθηκαν πάνω από 2.700 νέες προσλήψεις αναπληρωτών (Ονόματα)

Η συμμετοχή στην αξιολόγηση αποτελεί υποχρέωση για τους εκπαιδευτικούς

Όπως τονίζεται, «η συμμετοχή στις διαδικασίες αξιολόγησης τόσο για τους αξιολογητές όσο και για τους αξιολογούμενους αποτελεί εκπλήρωση υπαλληλικού καθήκοντος και υποχρέωση».

Το Υπουργείο Παιδείας, πάντως, αναμένεται να προχωρήσει σε απλούστευση των διαδικασιών μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης.

Στην εγκύκλιο προς τα σχολεία αναφέρεται: «Η παράλειψη στελέχους της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ και ΕΒΠ να λάβει μέρος, να διευκολύνει ή να προβεί σε επιβαλλόμενη ή απλώς προβλεπόμενη από τον νόμο άσκηση αρμοδιότητας ή σε οποιοδήποτε στάδιο της αξιολογικής διαδικασιίας στελέχους της εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικού ή μέλους ΕΕΠ και ΕΒΠ συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, το οποίο τιμωρείται με τις πειθαρχικές ποινές του άρθρου 109 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ, όχι κατώτερη του προστίμου ίσου με τις αποδοχές ενός μηνός. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στην παραπάνω υποχρέωση δύναται να επιβάλλεται αναστολή οιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού ή του μέλους ΕΕΠ και ΕΒΠ, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξής του. Ειδικότερα, για τα στελέχη εκπαίδευσης που αρνούνται να λάβουν μέρος στη διαδικασία αξιολόγησης σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής ή την παρακωλύουν με την εν γένει στάση τους, τότε το στέλεχος αντικαθίσταται και αποκλείεται από τη διαδικασία επιλογής για την πλήρωση οποιασδήποτε θέσης στελέχους για τα επόμενα οκτώ έτη».

Κατά την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) αξιολογούνται κατά σειρά προτεραιότητας οι δόκιμοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ - ΕΒΠ. Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης όλων των πεδίων με «εξαιρετικό», «πολύ καλό» ή «ικανοποιητικό» πόρισμα, τότε θα προχωρήσει η μονιμοποίηση των δόκιμων αναδρομικά από τον χρόνο συμπλήρωσης της διετίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής