«Ταξίδεψε» και στην Αθήνα το πρόβλημα των κοριών, που κατά πάσα πιθανότητα -σύμφωνα με τους ειδικούς- μας ήρθε από το Παρίσι. Ήδη μεγάλο ξενοδοχείο σε παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μία πτέρυγά του για να προχωρήσει σε απεντόμωση, ενώ βάσει πληροφοριών τους κοριούς εντόπισαν οι υπάλληλοι καθαριότητας της ξενοδοχειακής μονάδας.

"Η παρατεταμένη ζέστη ευνοεί την αύξηση των κοριών"

Επιχειρηματίας απεντομώσεων περιγράφει στην «Α» ότι πολύ συχνά καλείται να απολυμάνει χώρους ξενοδοχείων ή και Airbnb σε δημοφιλείς για τους παραθεριστές περιοχές της Αττικής, αλλά και σε χώρους που δεν πάει ο νους μας: «Το πιο σοβαρό πρόβλημα, φέτος, το αντιμετωπίσαμε με ένα ταξί. Μας κάλεσε ο οδηγός για απεντόμωση. Ήταν κάτι που δεν έχω ξαναδεί - το πρόβλημα μέσα στο αυτοκίνητο ήταν πολύ σοβαρό. Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας οδηγός έκανε πολλές διαδρομές από και προς το αεροδρόμιο», λέει χαρακτηριστικά.

«Κοριούς πάντα είχαμε, δεν είναι κάτι καινούργιο», λέει στην «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος, Γιώργος Λάμπρου, σημειώνοντας ότι στη χώρα μας παρατηρείται αύξηση αλλά όχι, ακόμα τουλάχιστον, έξαρση και εξηγεί ότι δύο είναι οι παράγοντες που τους ευνοούν: η έντονη μετακίνηση πληθυσμών με την ταχεία ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης και η κλιματική αλλαγή. «Η παρατεταμένη ζέστη πάντα ευνοεί τα έντομα, κυρίως τα παρασιτικά όπως είναι οι κοριοί», σημειώνει.

"Οι κοριοί μετακινούνται από χώρα σε χώρα στις αποσκευές μας"

Οι κοριοί είναι και «δραστήριοι ταξιδιώτες» και μετακινούνται από χώρα σε χώρα στις αποσκευές μας. Συνήθως τρυπώνουν στις βαλίτσες και μεταφέρονται από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο, ακόμη και σε μέσα μεταφοράς.

Στη χώρα μας το πρόβλημα παραμένει εύκολα αντιμετωπίσιμο, εξηγεί ο κ. Λάμπρου. «Η Αθήνα δεν είναι Παρίσι και δεν θα γίνει Παρίσι», λέει χαρακτηριστικά, καθώς έχει την πεποίθηση ότι «όλοι όσοι ασχολούνται με τις απεντομώσεις στη χώρα μας είναι καταρτισμένοι επιστημονικά και χρησιμοποιούν αποτελεσματικά γεωπονικά σκευάσματα με στοχευμένο τρόπο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Εντομολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστο Αθανασίου, «η καλύτερη συσκευή καταπολέμησης των κοριών είναι το… τηλέφωνο. Τηλεφωνήστε σε επαγγελματία απεντομωτή και μη διαβάζετε οδηγίες από το internet και συνταγές για το πώς θα καταπολεμήσετε τους κοριούς. Μόνο οι επαγγελματίες του κλάδου ξέρουν πώς να τους αντιμετωπίσουν ορθά. Από τη μεριά μας το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι επιμελής καθαρισμός. Το καλύτερο εντομοκτόνο είναι η σκούπα».

"Οι κοριοί λατρεύουν τα άπλυτα ρούχα"

Στο εμπόριο πάντως, ακόμη και τα σούπερ μάρκετ, κυκλοφορούν σπρέι-εντομοκτόνα ειδικά για κοριούς, τα οποία είναι εύκολα στη χρήση και βοηθούν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όταν είναι ακόμη στην αρχή και δεν αφορά μαζικούς χώρους αλλά κατοικίες.
Γυρνώντας από διακοπές, πρέπει να έχουμε στον νου μας την πιθανότητα να έχει εισβάλει κοριός στη βαλίτσα μας. Πάντα πλένουμε αμέσως τα ρούχα μας σε υψηλές θερμοκρασίες. «Οι κοριοί λατρεύουν τα άπλυτα ρούχα», λέει στην «Α» ο Γιώργος Λάμπρου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19/10