Ζημιές που αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ καλούνται να καλύψουν οι ασφαλιστικές εταιρείες από τις φυσικές καταστροφές (φωτιές και πλημμύρες) του καλοκαιριού σε Αττική, Εύβοια και Κεντρική Ελλάδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και μόνο για τη Θεσσαλία οι επτά κεντρικές εταιρείες -με εξαίρεση την Εθνική Ασφαλιστική που περιορίζεται περισσότερο στην αστική ευθύνη- οι οποίες ασφαλίζουν επαγγελματικούς κινδύνους έχουν καταγράψει ζημιές σε επιχειρήσεις από απώλειες κερδών, καταστροφές, κλείσιμο κ.λπ., πάνω από 600.000.000-700.000.000 ευρώ, με το ταχύμετρο να «τρέχει», εφόσον παραμένουν κλειστές.

Μεγάλο είναι επίσης και το κόστος κάλυψης στον θεσσαλικό κάμπο, καθώς πολλές από τις εταιρείες που προμηθεύονται, επεξεργάζονται και παρασκευάζουν αγροτικά προϊόντα από μεμονωμένους παραγωγούς ή συνεταιρισμούς με μεγάλες σοδειές έχουν ασφαλίσει τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ασφαλισμένα κτίρια-οικίες κ.λπ., καθώς και οι αποζημιώσεις για αντικατάσταση αυτοκινήτου από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τα οποία συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,2 δισ. ευρώ.

Πρώτες επαφές της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και της κυβέρνησης

Είναι χαρακτηριστικό πως η Interamerican έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 80.000.000 ευρώ και η ERGO Hellas λίγο κάτω από 60.000.000 ευρώ, ενώ έχουν αρχίσει να καταβάλλονται οι πρώτες αποζημιώσεις. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ολικές ζημιές, όπως στις αποθήκες του πολυκαταστήματος Jumbo στην περιοχή της Βοιωτίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ERGO Hellas, Νίκος Αντιμησάρης, τόνισε στην «Α» ότι η όλη διαδικασία υπολογισμού τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους και ότι το φαινόμενο «Daniel» αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές μεταξύ στελεχών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και της κυβέρνησης για το ζήτημα της ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, με την ΕΑΕΕ να βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης των προτάσεών της.

"Ακάλυπτες" κατοικίες

Καταπέλτης είναι η τελευταία έρευνα της ΕΑΕΕ για την ασφάλιση κατοικιών στην Ελλάδα, που αποτυπώνει εντονότατα τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης σπιτιών, μόλις 1 στα 15, με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από υποχρεωτικές ασφαλίσεις έναντι στεγαστικών δανείων (551.726), από το σύνολο των 969.584 ασφαλισμένων κατοικιών, έναντι συνολικά 15.000.000 σπιτιών. Από τις 969.584 ασφαλισμένες κατοικίες, οι 661.510, ποσοστό 68,2%, έχουν κάλυψη για σεισμό, οι 872.650 -ποσοστό 90%- διαθέτουν καλύψεις κτιρίου, ενώ οι 551.726 -ποσοστό 56,9%- είναι ασφαλισμένες λόγω δανείων, διαθέτοντας καλύψεις κτιρίου και καλύψεις περιεχομένου μόνο.

Οι ασφαλισμένες κατοικίες στον Νομό Αττικής, που θεωρείται σεισμογενής περιοχή, φτάνουν τις 455.213, με ποσοστό ασφαλιστικής διείσδυσης 47%, που είναι και η υψηλότερη κατανομή για καλύψεις καιρικών φαινομένων-σεισμού συνολικά στη χώρα, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό το έχει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με 14.162 ασφαλιστήρια και ποσοστό μόλις 1,5%.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή