Γενικά αίθριος καιρός σήμερα Πέμπτη 19/10/2023, σύμφωνα με την ΕΜΥ, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Κρήτη.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ηπειρωτικά θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά 5 και από τη νύχτα έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια όπου θα φθάσει τους 21 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου. 

Στην Αττική προβλέπονται παροδικές νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία ο καιρός θα γίνει αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Έρχεται «μίνι καλοκαίρι» με 30άρια 

Ο καιρός σε γενικές γραμμές θα είναι καλός το προσεχές διάστημα, με το... βνα κρατά μέχρι και του Αγίου Δημητρίου, όταν και θα εμφανιστούν περισσότερες βροχές στη χώρα, κυρίως στα δυτικά.

Το επόμενο διάστημα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, ενώ ο υδράργυρος θα αγγίξει ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η ζέστη θα παραμείνει μέχρι και τη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η θερμοκρασία θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά (ενδέχεται να φτάσει και τους 31°C στα νότια της χώρας).

Αιτία του φαινομένου είναι η «θερμή γλώσσα» που θα «σκεπάσει» την περιοχή μας και θα φτάσει μέχρι και την Ουκρανία.

Διαβάσρτε ακόμα: Τσατραφύλλιας: Νέα αλλαγή του καιρού με θερμή "εισβολή" από την Αφρική

Meteo: Άνοδος της θερμοκρασίας από σήμερα Πέμπτη (19/10)

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προβλέπει για σήμερα Πέμπτη 19 Οκτωβρίου αρχικά λίγες νεφώσεις με περιορισμένη ορατότητα στα ηπειρωτικά. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές και μόνο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα θα είναι κατά διαστήματα αυξημένες. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική άνοδο, κυρίως στη Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 21 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα (στη δυτική Μακεδονία από 2 έως 19 βαθμούς), 7 έως 22 βαθμούς στην κεντρική και νότια Ελλάδα, 14 έως 25 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα (από 8 έως τους 21 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και από 12 έως 24 βαθμούς στην Κρήτη, 13 έως 21 βαθμούς στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από 18 έως 26 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 4 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ, με ενίσχυση στο Βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα στα 5 Μποφόρ.

Λίγες νεφώσεις αναμένονται το επόμενο 24ωρο στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Λίγες νεφώσεις και τοπικά περιορισμένη ορατότητα το πρωί προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Αρναούτογλου: Θα «χτυπήσει» 30άρια ο υδράργυρος - Μέχρι πότε θα διατηρηθεί η καλοκαιρία

Με πυκνή συννεφιά στα βόρεια, αλλά ηλιοφάνεια στα κεντρικά και νότια θα ξεκινήσει ο καιρός της Πέμπτης 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου

Το σκηνικό θα είναι μουντό στα βόρεια, ενώ ίσως εμφανιστούν και κάποιες βροχές στην Κρήτη, ωστόσο σταδιακά το σκηνικό θα ανοίξει παντού. Το βράδυ στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν κάποια σύννεφα, ωστόσο δεν θα αλλάξει κάτι δραματικά.

Η θερμοκρασία στα κεντρικά αναμένεται στους 23 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια από 16 έως 22°C και στα νότια στους 24 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική, το πρωί θα έχει κάποια σύννεφα, αλλα μέσα στην ημέρα ο καιρός θα ανοίξει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα κυριαρχεί η συννεφιά από το πρωί και δεν αποκλείεται να πέσουν και κάποιες ψιχάλες. Σταδιακά, όμως, τα σύννεφα θα διαλύονται. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή (20/10) θα υπάρχει ηλιοφάνεια από το πρωί με κάποια σύννεφα στα βορειοδυτικά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα είναι νοτιάδες και στο Ιόνιο θα φτάσουν τα 6-7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και θα φτάσει στα κεντρικά τους 28°C, ενώ γενικά σε όλη τη χώρα θα έχει «σπάσει» εντελώς το κρύο.

Το Σάββατο (21/10), από τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα κάνουν την εμφάνισή τους κάποιες συννεφιές, καθώς και σκόνη στην ατμόσφαιρα. Αυτό είναι αποτέλεσμα της θερμής γλώσσας που θα έχει «σκεπάσει» μεγάλο μέρος της χώρας. Ίσως στα βορειοδυτικά και την Ηπειρο πέσουν κάποιες τοπικές βροχές, ενώ ο νοτιάς στο Ιόνιο ίσως φτάσει μέχρι και τα 8 Μποφόρ. Η μέγιστη θερμοκρασία θα παραμείνει στα κεντρικά στους 28°C.

Την Κυριακή (22/10), σύννεφα θα εμφανιστούν στα δυτικά και βόρεια, με αποτέλεσμα κάποιες μπόρες ίσως να πέσουν στη δυτική και στη βορειοδυτική Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περεταίρω άνοδο, καθώς στα κεντρικά θα φτάσει τους 28 με 29°C, ενώ στα νότια της χώρας και ειδικά στην Κρήτη θα φτάσει ακόμη και τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα (23/10) θα επικρατεί σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και λίγα σύννεφα απλώς θα εμφανιστούν στη βόρεια Ελλάδα. Ο υδράργυρος θα «τσιμπήσει» λίγο ακόμη προς τα πάνω, καθώς θα φτάσει στους 30°C και μέχρι τους 31 βαθμούς Κελσίου στην Κρήτη.

Η 23η Οκτωβρίου είναι και η τελευταία ημέρα για την οποία ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε πρόγνωση θερμοκρασίας μέσω του δελτίου καιρού της ΕΡΤ.

Ωστόσο, προχώρησε σε μια γενική πρόγνωση μέχρι και του Αγίου Δημητρίου, λέγοντας ότι την Τρίτη (24/10) ο καιρός θα είναι καθαρός, την Τετάρτη (25/10) θα εμφανιστούν κάποιες λίγες βροχές στα βορειοδυτικά και την Παρασκευή (26/10) τα φαινόμενα θα ενισχυθούν -κυρίως στα δυτικά.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στη Μακεδονία μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα στα ανατολικά νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά το πρωί αυξημένες.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4, στο Ιόνιο τοπικά 5 και από τη νύχτα έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στην ανατολική Πελοπόννησο νωρίς το πρωί και βαθμιαία αίθριος.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 24 και στην Κρήτη έως 26 βαθμούς Κελσίου.

 

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία αίθριος.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία αίθριος.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-10-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και την Κρήτη. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και θα σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 24 με 26 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-10-2023

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες σταδιακά στα βορειοδυτικά θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις στα ανατολικά 4 με 6 και στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 22-10-2023

Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην περιοχή μας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από τα βόρεια σε βόρειους με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά ως προς τις μέγιστες τιμές της.

 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-10-2023

Στα δυτικά πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες με πιθανότητα τοπικών βροχών και γρήγορη βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα πυκνώσουν στα βόρεια ηπειρωτικά και είναι πιθανό στα ορεινά να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες και πιθανόν να σχηματιστούν τοπικές ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.