Σε 16.500 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο θα προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του 2024, δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στον χώρο της Υγείας. Οι πρώτες 1.600 προσλήψεις είναι προγραμματισμένες να γίνουν εντός του 2023, ώστε να ενισχυθούν σε πρώτο στάδιο κρίσιμοι τομείς σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμιες δομές Υγείας.

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, θα παρουσιάσει τον προγραμματισμό προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, τηρώντας πάντα αυστηρά τον κανόνα 1:1 (ως προς τις αποχωρήσεις). Το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταγράψει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν αποστείλει οι φορείς του Δημοσίου από όλη τη χώρα και έχει προβεί σε αξιολόγηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού.

11.850 προσλήψεις στον χώρο της Υγείας εντός της τετραετίας

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό κάλυψης των αναγκών του Δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό, 11.850 προσλήψεις θα αφορούν τον χώρο της Υγείας εντός της τετραετίας. Μέσα στο 2024 προγραμματίζονται 6.500 προσλήψεις υγειονομικών υπαλλήλων, εκτός από τις προσλήψεις που εκκρεμούν από το 2022 και το 2023 και για τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαγωνισμοί. Έπονται οι προσλήψεις σε τομείς που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας (πυροσβέστες, μετεωρολόγοι κ.λπ.). Τρίτη κατηγορία προσλήψεων είναι το προσωπικό που θα στελεχώσει τις υπηρεσίες του Ταμείου Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, οι προσλήψεις υγειονομικών αφορούν: 1.250 γιατρούς, 3.000 νοσηλευτές, 1.000 θέσεις για λοιπό προσωπικό, μεταξύ άλλων για φαρμακοποιούς, και πάνω από 600 θέσεις στο ΕΚΑΒ. Εκκρεμούν ακόμα 6.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού από διαγωνισμούς προηγουμένων ετών που δεν έχουν ολοκληρωθεί, για διάφορους λόγους.

Έμφαση στον κρίσιμο τομέα της Υγείας

Η κατανομή των θέσεων γίνεται σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει με ειδικευμένο προσωπικό κρίσιμους τομείς. Το 2024 το βάρος θα δοθεί στον κρίσιμο τομέα της Υγείας και κυρίως στη στελέχωση των περιφερειακών δομών και νοσοκομείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Για την τόνωση του ενδιαφέροντος όσων έχουν τις ζητούμενες ειδικότητες, το ΥΠΕΣ συζητά τη θέσπιση ειδικών κινήτρων, τα οποία θα περιλαμβάνουν, εκτός από μισθολογικές παροχές, και φροντίδα για τη στέγαση αλλά και την επιστημονική εξέλιξη όσων δεχθούν να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία των ακριτικών περιοχών. Η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στα Παραπολιτικά Fm, τόνισε: «Η Υγεία έχει τη μερίδα του λέοντος. Θα είμαστε απολύτως συνεπείς στην προτεραιότητα που δίνουμε στην Υγεία με βάση τις ανάγκες που έχει η χώρα μας».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/10