Ανήλικοι είναι οι πρωταγωνιστές σε συνολικά 1.353 συλλήψεις που σημειώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο και αφορούν συνολικά σε 1.201 υποθέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, οι ανήλικοι κατά κύριο λόγο συλλαμβάνονται για κλοπές και ληστείες, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και για πρόκληση σωματικών βλαβών. Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν μια μεγάλη αποτυχία στην ανατροφή και την εκπαίδευση των νέων. Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ αντικατοπτρίζουν σοβαρές και άβολες αλήθειες για το πώς εξελίσσονται οι νέες γενιές. Το σοκαριστικό είναι, δε, πως τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στον Σεπτέμβριο. Πέρα από τα τρία βασικά αδικήματα, σοκ προκαλεί η λίστα του κατηγορητηρίου, καθώς ναρκωτικά, βιασμοί, όπλα, πλαστογραφία και αρπαγές (!) υπήρχαν επίσης μέσα στις 1.201 δικογραφίες που σχηματίστηκαν.
Εδώ και αρκετές εβδομάδες, πάντως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για το φαινόμενο, εφιστώντας την προσοχή των υπόλοιπων φορέων της κοινωνίας. Στην ΕΛΑΣ, παράλληλα, επικρατεί πολύ συγκεκριμένο δόγμα αναφορικά με αυτό το φαινόμενο. Πολύπειροι αστυνομικοί αναφέρουν πως «όταν οι υποθέσεις καταλήγουν στα τμήματα, είναι ήδη πολύ αργά». Αναμφίβολα πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυνατό μήνυμα που υποδεικνύει πόσο λάθος είναι η ρότα που ακολουθεί η ευρύτερη κοινωνία, όσον αφορά στην αποτροπή της εκδήλωσης φαινομένων παραβατικότητας ανηλίκων.
Τα άσχημα μαντάτα έγιναν αναλυτικά γνωστά μέσω ανακοίνωσης του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, μέσω της οποίας καταγράφεται ο θλιβερός απολογισμός του περασμένου Σεπτεμβρίου. Εκ των 1.353 που συνελήφθησαν, οι 86 συνελήφθησαν για σωματικές βλάβες, οι 17 για σεξουαλικά εγκλήματα, οι 242 για οδικά σφάλματα, 28 για όπλα, 75 για ναρκωτικά, 292 για κλοπές και ληστείες, 2 για αρπαγές και άλλοι για πλαστογραφίες, εμπρησμούς και άλλα. Δημοσιεύθηκε στην Ontime