Για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα και τις ανθρωπιστικές αποστολές που στέλνονται στο αιματοβαμμένο Ισραήλ μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom ο Αχιλλέας Τζέμος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος «Γιατροί χωρίς Σύνορα».

Αχιλλέας Τζέμος: Υπάρχουν και θύματα από τις ανθρωπιστικές αποστολές

«Η ομάδα μας είναι στη Γάζα, τρέχουμε μία κλινική και παρέχουμε υπηρεσίες και χειρουργικές και ψυχολογικής στήριξης. Έχει υποστεί και η κλινική ζημιές, όμως η ομάδα μας είναι εκεί», σημείωσε ο Αχιλλέας Τζέμος, ξεκαθαρίζοντας πως ενώ πράγματι υπάρχουν και θύματα από τις ανθρωπιστικές αποστολές, η ομάδα των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

«Αυτό που βλέπουμε είναι χωρίς προηγούμενο. Τέτοιο επίπεδο αγριότητας και βίας νομίζω δεν έχουμε ξαναδεί στην περιοχή», τόνισε ο κ. Τζέμος, μιλώντας για το σύνολο των εικόνων που αντικρίζει όποιος βρίσκεται εκεί. «Ξεκίνησε με απίστευτες πράξεις βίας και βλέπουμε τώρα συνεχίζεται με μία στοχοποίηση και μία συλλογική τιμωρία σε όλο τον κόσμο που ζει στη Γάζα. Βλέπουμε ότι γίνεται πολιορκία, έχει κοπεί το ρεύμα, δεν μπαίνουν καύσιμα, δεν έχει νερό, δεν έχει φαγητό. Μιλάμε για μία πολιορκία η οποία χτυπάει πέρα από τους ενόπλους, οι οποίοι υποθέτω είναι προετοιμασμένοι, αλλά όλο τον υπόλοιπο άμαχο πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Έχουν βομβαρδιστεί νοσοκομεία και ασθενοφόρα"

Παράλληλα, ο Αχιλλέας Τζέμος δήλωσε πως «στοχοποιούνται –και δεν ξέρω αν ηθελημένα ή ακούσια– και δομές υγείας», σημειώνοντας πως «έχουν βομβαρδιστεί νοσοκομεία, ασθενοφόρα, ενώ και στις περισσότερες δομές υγείας τα καύσιμα έχουν τελειώσει».

«Αυτό που πάντα φωνάζουμε και απαιτούμε σε εμπόλεμες καταστάσεις και δεν είναι πρώτη φορά να συμβεί να γίνεται σεβαστή η ουδετερότητα και ο χαρακτήρας των δομών υγείας. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και σε άλλες περιοχές να μη γίνεται αυτό σεβαστό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, νομίζω ότι η ένταση και η συχνότητα των βομβαρδισμών είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί», συμπλήρωσε και υπογράμμισε πως σημειώνεται μία τεράστια καταστροφή.

Ερωτηθείς για τα σενάρια εκκένωσης τμήματος της Γάζας, ο κ. Τζέμος ανέφερε πως «δεν έχει τέτοιες πληροφορίες», αλλά εκτίμησε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετακινηθεί ένα εκατομμύριο πληθυσμός, ενώ σημείωσε πως τα μέσα μετακίνησης, αυτοκίνητα και ασθενοφόρα επίσης έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν και αυτό γιατί μεταξύ άλλων τις πρώτες μέρες βομβαρδίστηκαν τουλάχιστον 4. Επιπλέον πρόσθεσε πως συνολικά το Σύστημα Υγείας στη Γάζα ήταν πάρα πολύ αδύναμο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι περιορισμοί σε εισαγωγές είναι 16 χρόνια τώρα, άρα δεν έχουν εξοπλισμό ιατρικό, δεν είχαν φάρμακα και αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν αδύνατο να περιθάλψουν τους τραυματίες», εκφράζοντας παράλληλα φόβους πως απ' όλους τους τραυματίες σοβαρά πολλοί δεν θα τα καταφέρουν.

"Είναι σχεδόν αδύνατο για το ιατρικό προσωπικό να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του"

Ερωτηθείς σχετικά με διόδους για τρόφιμα και φάρμακα, ανέφερε πως «ήταν πάρα πολύ σφιχτά, ελεγχόμενα και πολλές φορές υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις, βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες» και συμπλήρωσε πως είναι σχεδόν αδύνατο για το ιατρικό προσωπικό να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του.

Επιπλέον για την εντολή εκκένωσης και αν θα επιχειρήσουν και οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», ο Αχιλλέας Τζέμος σημείωσε πως «το θέμα δεν είναι η εντολή. Είναι τι είναι δυνατόν να γίνει. Γιατί το να πεις στην ομάδα να φύγει, καταρχήν αυτή τη στιγμή δεν μπορεί. Δηλαδή δεν υπάρχει ούτε δίοδος ούτε άδεια για να φύγει κανένας από το κράτος. Και μετά μπαίνει το ερώτημα πού είναι κανείς πιο ασφαλής, γιατί υποτίθεται ότι η κλινική μας είναι γνωστή σε όλες τις πλευρές. Οπότε υποθέτουμε ότι μένοντας εκεί είμαστε πιο ασφαλείς από το να είμαστε εκτεθειμένοι στους δρόμους. Αυτές τις αποφάσεις τις παίρνεις με ένα ρίσκο. Ποτέ δεν είναι 100% σίγουρο ότι έχεις πάρει τη σωστή απόφαση».