Στην Αθήνα βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση του Περιοδικού Θεολογία.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» – ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Διευθυντής της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ε.Μ.Υ.Ε.Ε.) και Γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας και εκ μέρους της Πολιτείας, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννης Χρυσουλάκης.

Η παρουσία του προκαθήμενου της αυτοκέφαλης Αλβανικής Εκκλησίας στην Αθήνα συμπίπτει με την ταυτόχρονη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην ελληνική πρωτεύουσα για τον ίδιο λόγο. Μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Αλβανίας το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει απόσταση λόγω του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και της στάσης της Ρωσικής Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν βρίσκεται στον κατάλογο με τις αντιπροσωπείες έχοντας διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στην Ελλάδα, βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του αλβανικού κράτους, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η υπόθεση με τον εκλεγμένο δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και τις συνεχείς αρνήσεις για την αποφυλάκισή του.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας θα συμμετέχει στην επίσημη έναρξη του Συνεδρίου με θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας» για τα 100 χρόνια του Περιοδικού η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών στις 11 Οκτωβρίου 2023.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν από την 11η έως την 14η Οκτωβρίου 2023 στην Αθήνα, με κεντρικό θέμα: «Η ορθόδοξη Θεολογία εν πορεία στην “άυλη πραγματικότητα” της ύστερης νεωτερικότητας». Ένα θέμα που σχετίζεται με τις αλλαγές που επιφέρει η πρόοδος της τεχνολογίας και η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητά και στον κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό.