Από τα 157 κρούσματα που έχουν καταγραφεί, τα 11 από αυτά εμφανίζουν συμπτώματα από τον Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ 42 από αυτά εμφάνισαν ήπια, έως και καθόλου, συμπτώματα από το ΚΝΣ.

Μάλιστα, έχουν καταγραφεί 20 θάνατοι από τον ιό το Δυτικού Νείλου σε ασθενείς άνω των 64 ετών, που προσβλήθηκαν από τον συγκεκριμένο ιό, με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Την διάγνωση άλλων 5 κρουσμάτων φαίνεται να ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου ενός ακόμα πιθανού περιστατικού (δεν προσμετράται στα συνολικά κρούσματα). Επίσης, στο διάστημα αυτό καταγράφηκε και ένας θάνατος.

Για τον έλεγχο εξάπλωσης του ιού καθίσταται απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η άμεση εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, καθώς θεωρείται αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.

Αναλυτικά οι οικισμοί που έχουν εμφανιστεί κρούσματα του εν λόγω ιού στην Ελλάδα: Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Καστοριάς, Άρτας και Ιωαννίνων.