Σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, τιμάται η μνήμη των Αγίων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας των αδελφών και των Οσίων Θεοφίλου του Ομολογητού και Λιγγίνου του Στυλίτη, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

*Διαβάστε εδώ: Καιρός: Συννεφιά και μέχρι 30 βαθμούς η θερμοκρασία – Πού και πότε θα βρέξει


Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν

Σήμερα γιορτάζουν οι Ευλάμπιος, Λάμπης, Ευλάμπης, Ευλαμπία, Ευλαμπή, Λαμπή, Λαμπία, Λάμπω.

Ακόμα, σήμερα, Τρίτη 10 Οκτωβρίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.


Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία

Οι Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τιμούνται ως Χριστιανοί μάρτυρες του 3ου αιώνα.

Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν αδέλφια και ιθαγενείς της Νικομήδειας όπου μαρτύρησαν επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ευλάμπιος συνελήφθη από τις ρωμαϊκές αρχές κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας αγοράς προμηθειών για Χριστιανούς που κρύβονταν σε σπηλιές στα περίχωρα της Νικομήδειας.

Στην ερώτηση του βασιλιά αν πιστεύει στον Χριστό, ομολόγησε φανερά ότι είναι Χριστιανός, οπότε τον έβαλαν μέσα σε ειδωλολατρικό ναό, για να θυσιάσει με τη βία.

Ο Ευλάμπιος, όμως, δια της προσευχής συνέτριψε το είδωλο του θεού Άρη. Και ενώ άρχισαν να τον μαστιγώνουν με τον πιο απάνθρωπο τρόπο, όρμησε η αδελφή του Ευλαμπία, και αφού τον αγκάλιασε, παρακάλεσε το Θεό να την αξιώσει να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της.

Τότε έβαλαν και τους δύο σε ένα καζάνι με βραστό νερό. Αλλά δια θαύματος αυτοί δροσίζονταν, και έτσι βγήκαν σώοι και αβλαβείς. Αυτό έκανε να πιστέψουν στον Χριστό 200 ειδωλολάτρες στρατιώτες, οι όποιοι μαζί με τον Ευλάμπιο και την Ευλαμπία αποκεφαλίστηκαν υπέρ της αλήθειας του Κυρίου.