Σε πέντε άξονες που καλύπτουν τον άνθρωπο σε όλο το φάσµα της προσωπικής και επαγγελµατικής ζωής του, από τη γέννηση µέχρι τη γήρανσή του, στηρίζεται το σχέδιο του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για το ζήτηµα του ∆ηµογραφικού, σύµφωνα µε πληροφορίες της «Απογευματινής».

Το αρµόδιο υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βάση στη στήριξη της οικογένειας, την ενίσχυση του εργατικού δυναµικού, τη διαχείριση της γήρανσης, τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και την προώθηση της ανάπτυξης. Το αναλυτικό και στοχευµένο Εθνικό Σχέδιο για το ∆ηµογραφικό πρόκειται να εκπονηθεί εντός του 2024 µε την ενεργό συµµετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Η κυβέρνησή µας έχει αντιληφθεί την κρισιµότητα του προβλήµατος και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που το ∆ηµογραφικό έχει τοποθετηθεί ανάµεσα στα πρωταρχικά θέµατα της ατζέντας ως ζήτηµα ‘‘εθνικής σηµασίας’’, που απαιτεί διακοµµατική συνεργασία. Για τον λόγο αυτό και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε το ∆ηµογραφικό ως µία ξεχωριστή αρµοδιότητα στο νεοσύστατο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συστήνοντας αρµόδια Γενική Γραµµατεία ∆ηµογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, που θα αναδείξει τη σπουδαιότητα του ζητήµατος» αναφέρει στην κυριακάτικη «Α» η αρµόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη. Αναλυτικά οι πέντε άξονες πάνω στους οποίους η κυβέρνηση θα εκπονήσει αναλυτικό σχέδιο για την επίλυση του δηµογραφικού προβλήµατος:

1. Στήριξη της οικογένειας

Ιδιαίτερη σηµασία δίνεται στη στήριξη της οικογένειας µε πολιτικές που εµπεριέχουν την εξισορρόπηση της επαγγελµατικής και οικογενειακής ζωής, την παροχή ίσων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες, όπως και την ενθάρρυνση της απόκτησης παιδιών. Ετσι, λοιπόν, θα ενισχυθεί η κάλυψη της παιδικής φροντίδας και θα στηριχθούν τα νέα ζευγάρια στο κοµµάτι της στέγασης, τόσο µε το πρόγραµµα «Σπίτι µου» όσο και µε τα υπόλοιπα προγράµµατα στεγαστικής συνδροµής. Παράλληλα, στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση της εξωσωµατικής γονιµοποίησης, όπως και των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής.

2. Ενίσχυση του εργατικού δυναµικού

Η στήριξη της απασχόλησης των νέων κάτω των 30 ετών, η αναχαίτιση του brain drain, η προώθηση της γυναικείας απασχόλησης, η διά βίου εκπαίδευση και ψηφιακή κατάρτιση των άνω των 67 ετών είναι τα ζητήµατα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου, αναφορικά µε την ενίσχυση του εργατικού δυναµικού.

3. ∆ιαχείριση της γήρανσης

Με ειδικά προγράµµατα πρόληψης, διατροφής και άθλησης, µε προγράµµατα αντιµετώπισης ασθενειών, όπως το Alzheimer, η άνοια και η κατάθλιψη, και µε οικιακά προγράµµατα, που διασφαλίζουν µια καλύτερη ποιότητα ζωής των ηλικιωµένων, σκοπεύει να διαχειριστεί το ζήτηµα των ηλικιωµένων συµπολιτών µας το υπουργείο, επιδιώκοντας την ανάπτυξη της υγιούς γήρανσης. Στόχος είναι ένα νέο µοντέλο κοινωνίας που νοιάζεται και φροντίζει τους ηλικιωµένους, δίνοντας έµφαση στην αλληλεπίδραση και στη συνεργασία µεταξύ των γενεών, στην προώθηση της ενεργού γήρανσης µε την εµπλοκή των ηλικιωµένων που το επιθυµούν στην εργασία, καθώς και στην ευρύτερη κοινωνική συµµετοχή τους.

4. ∆ιασφάλιση της ποιότητας ζωής

Με εξειδικευµένες δράσεις ενάντια στην ερηµοποίηση περιοχών, υπέρ της προσέλκυσης της επιχειρηµατικής δραστηριότητας στην επαρχία, της πράσινης ανάπτυξης και της καλλιέργειας µιας κουλτούρας που θα συντελέσει στη βελτίωση της προσβασιµότητας στα ΜΜΜ και στη µείωση των τροχαίων ατυχηµάτων, σκοπεύει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να διασφαλίσει και να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.

5. Προώθηση της ανάπτυξης

Στην ενίσχυση της καινοτοµίας, µε την αύξηση των ψηφιακών υπηρεσιών και τη δυναµική εισαγωγή της ροµποτικής και των smart τεχνολογιών, για την ανάπτυξη της επιχειρηµατικότητας ιδιαίτερα προς τους ηλικιωµένους, στηρίζεται η προώθηση της ανάπτυξης. Στη στρατηγική του υπουργείου πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραµατίζει η εκπαίδευση, αφού οι επιµέρους πολιτικές εµπεριέχουν την ανάπτυξη της προσχολικής αγωγής, την αναβάθµιση του ολοήµερου σχολείου, την ενίσχυση της επαγγελµατικής εκπαίδευσης και την καλλιέργεια προγραµµάτων διά βίου µάθησης, επανένταξης στην αγορά εργασίας και επέκτασης δεξιοτήτων.

«Εχουµε επίγνωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της χώρας µας. Γνωρίζουµε καλά ότι τα αποτελέσµατα δεν θα έρθουν από τη µια µέρα στην άλλη, ωστόσο µε ορθολογική προσέγγιση και µε τη µέγιστη συνένωση δυνάµεων θα καταβάλουµε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι δικαιολογηµένες ανησυχίες της κοινωνίας να µετατραπούν σε στοχευµένες πρωτοβουλίες της πολιτείας», σχολιάζει στην «Α» της Κυριακής η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»