Η ακρίβεια στο ελαιόλαδο, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο σε παραγωγούς και καταναλωτές. Οι παραγωγοί, για να προστατεύσουν την παραγωγή τους από κλοπές, υιοθετούν καινοτόμες μεθόδους, όπως η τοποθέτηση GPS σε σχήμα ελιάς. Οι καταναλωτές, από την άλλη, επινοούν τρόπους για να μειώσουν την κατανάλωση του ακριβού πλέον «υγρού χρυσού».

Η ακρίβεια στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής παραμένει ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τους καταναλωτές, και αυτό φαίνεται από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές πολλών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η τιμή του ελαιολάδου. Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για αυτήν την αύξηση, οι οποίοι επηρεάζουν τους καταναλωτές:

  • Η μείωση των αποθεμάτων ελαιολάδου στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα, την Ισπανία, καθώς και σε άλλες περιοχές.

  • Η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρέασε τη Νότια Ευρώπη και είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής ελαιοδέντρων σε εκατομμύρια στρέμματα, λόγω της ξηρασίας.

Για παράδειγμα, το "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο" που προηγουμένως κοστίζει από 5,55 ευρώ μέχρι 8,50 ευρώ το λίτρο, τώρα έχει αυξηθεί σημαντικά και κυμαίνεται από 9,50 ευρώ έως 18,80 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με αναφορές του ΑΝΤ1.

Οι παραγωγοί υιοθετούν καινοτόμες μεθόδους

Σε απόπειρα να αντιμετωπίσουν τον φόβο "πλιάτσικου" στα χωράφια τους, οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη έχουν αναπτύξει μια καινοτόμα πρακτική. Τοποθετούν GPS σε σχήματα που μοιάζουν με ελιές στα ελαιόδεντρα τους. Αυτά τα σχήματα ενεργοποιούνται όταν απομακρύνεται το στίγμα από το δέντρο και στέλνουν άμεσα μήνυμα στο τηλέφωνο του παραγωγού. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των δέντρων και την αποτροπή κλοπών.

Σε πολλές περιπτώσεις, έχουν ήδη προκύψει περιστατικά κλοπής ελαιολάδου. Οι ελαιοπαραγωγοί είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο να αυξηθούν αυτά τα περιστατικά. Πλέον ζουν υπό τον φόβο κλοπών του ελαιόκαρπου αλλά και του λαδιού. Το ομοίωμα ελιάς – συσκευή γεωεντοπισμού είναι πολύ δύσκολο να το καταλάβει κανείς με «γυμνό» μάτι. Οι Ισπανοί εφαρμόζουν ήδη αυτήν τη μέθοδο και έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους κλέφτες.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές προσπαθούν να βρουν λύσεις για να διατηρήσουν το ελαιόλαδο στη διατροφή τους παρά τις αυξημένες τιμές. Κάποιοι χρησιμοποιούν ειδικούς ψεκαστήρες που μειώνουν την ποσότητα ελαιολάδου που χρησιμοποιούν στα φαγητά τους, ενώ άλλοι αγοράζουν εναλλακτικά ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Οι τιμές του ελαιολάδου είναι υψηλές και στην Ιταλία, με εκτιμήσεις για αύξηση έως και 30% το επόμενο έτος λόγω κλιματικών συνθηκών που επηρεάζουν την παραγωγή.