Με νέα δεδομένα πηγαίνουμε την Κυριακή στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Ο γενικός γραμματέας αυτοδιοίκησης κι αποκέντρωσης Μιχάλης Σταυριανουδάκης μίλησε για τα νέα χαρακτηριστικά των εκλογών τονίζοντας ότι «στα πλαίσια της νέας διαδικασίας που εφαρμόζεται είναι ρεκόρ ότι την Κυριακή θα διαγωνιστούν για να εκλεγούν περίπου 152.000 συμπολίτες μας».

Τι αλλάζει στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Σε σχέση με τις εκλογές του 2019, η σημαντικότερη αλλαγή όλων είναι «η κατάργηση της απλής αναλογικής που έφερε δεινά σε δήμους, περιφέρειες, κι εφαρμόζεται πλέον το σύστημα ότι ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης εκλέγεται με το 43% συν 1 ψήφο. Εξάλλου για να έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην κατανομή των εδρών ένας συνδυασμός, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3% κι εφόσον η διαδικασία της κατανομής του το επιτρέψει, και άρα με πάνω από 3% διεκδικεί έδρα ή σε δήμο ή σε περιφέρεια», είπε ο κ. Σταυριανουδάκης.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Με διαφορετικά χρώματα κάλπες και φάκελοι για Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Αποζημίωση και σε εφορευτική επιτροπή

Για πρώτη φορά απ' αυτές τις εκλογές όσοι είναι αντιπρόσωποι, την πρώτη Κυριακή θα αποζημιωθούν με 40 ευρώ και τη δεύτερη με 30 ευρώ. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν τόσα χρόνια, να πάρουν μια αποζημίωση.

Στην ερώτηση «αν αυτός που θα κληθεί να αντικαταστήσει – συνήθως ο πρώτος που θα πάει να ψηφίσει- κάποιον που δεν έχει παρουσιαστεί θα πάρει αυτή την αποζημίωση» απάντησε «Όχι, αυτή είναι με τη βεβαίωση του δικαστικού το ποιοι συμμετείχαν. Εάν είναι ο αναπληρωματικός γιατί υπάρχουν και αναπληρωματικοί εννοείται ότι όποιος από τους στον κατάλογο συμμετέχοντες είτε είναι τακτικός είναι αναπληρωματικός ο οποίος αντικατέστησε τον τακτικό που δεν πήγε, εννοείται ότι θα πάρει την συγκεκριμένη αποζημίωση. Ήταν ένα πάγιο αίτημα εδώ και πολλές τετραετίες θεωρούμε ότι θα συμβάλλει ούτως ώστε η παρουσία των αντιπροσώπων να είναι αυτή που αρμόζει στις εκλογικές διαδικασίες». 

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Εκλογές και γυναίκες

Όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών είπε ότι «οι γυναίκες είναι ένα ποσοστό που υποχρεωτικά είναι πάνω του 40%, αλλά δεν είναι το ποσοστό που θα θέλαμε, δηλαδή το 50% σε καμία περίπτωση. Θεωρώ όμως ότι στην αντιστοίχιση του εκλογικού αποτελέσματος, ίσως αυτή τη φορά και λόγω του ότι ειδικά στους δήμους που υπήρχαν οι κοινότητες είναι ενιαίο το ψηφοδέλτιο, δηλαδή κάναμε και μία άλλη αλλαγή στον εκλογικό νόμο, δεν πηγαίνει μόνο να ψηφίζεται η δημοτική ενότητα όπου υπάγεται ο κάθε υποψήφιος, αλλά ψηφίζεται οριζόντια μέσα στα πλαίσια του Καλλικρατικού Δήμου, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενες εκλογές. Δηλαδή η συνένωση τριών ή τεσσάρων Δήμων δημιούργησε έναν Καλλικρατικό Δήμο. Μέχρι τώρα ψηφιζόσουν στον Δήμο που προερχόσουν κι έπαιρνες μόνο ένα σταυρό από τις δημοτικές ενότητες των υπολοίπων δήμων. Τώρα είναι οριζόντια, οι δήμοι που είναι κάτω από 10.000 είναι τρεις σταυροί, οι δήμοι που είναι πάνω από 10.000 είναι τέσσερις σταυροί. Δηλαδή μπορείς να τις πάρεις μόνο από την περιοχή τη δική σου».

Πώς θα ψηφίσουν οι πλημμυροπαθείς

Για τους πλημμυροπαθείς υπογράμμισε ότι «περιμένουμε σήμερα εγκύκλιο από το Δικαιοσύνης σε όσους έχουν πρόβλημα με τα στοιχεία τους. Ισχύει και η ηλεκτρονική ταυτότητα. Θα βγει σήμερα πώς θα γίνει ταυτοποίηση όσων έχουν χάσει όλα τους τα έγγραφα, αλλά δεν είναι πολλοί».