Την ώρα που η τιμή του ελαιολάδου αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, επιτήδειοι κατάφεραν να κλέψουν τεράστια ποσότητα από τις αποθήκες αγροτικού συνεταιρισμού στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, άρπαξαν 37 τόνους ελαιολάδου, με τη ζημία να ξεπερνά τις 370.000 ευρώ.

Η κλοπή σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 3/10, χωρίς να την αντιληφθεί κάποιος, μέσα από τους χώρους που στέγαζε τους 200-300 τόνους ελαιολάδου των παραγωγών-μελών του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας Πολυγύρου.

Για τους περίπου 200 παραγωγούς που βρήκαν άδειους τους πάτους των βαρελιών του συνεταιρισμού η κλοπή ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.

Ωστόσο, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να υποβάλουν μήνυση κατ' αγνώστων στην Ασφάλεια Πολυγύρου.

Το τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα γύρω από την υπόθεση και τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε η φερόμενη κλοπή.

Ακόμα, δεν έχει διευκρινιστεί ο τρόπος που αφαιρέθηκαν οι τόνοι λαδιού που καταγγέλλουν οι παραγωγοί.


Κλοπή ελαιολάδου και στη Μεσσηνία

Στόχος αγνώστων έγινε και ένα ελαιοτριβείο στην περιοχή της Ανάληψης, στη Μεσσήνη, το οποίο βρήκε λεηλατημένο ο ιδιοκτήτης του.

Οι δράστες είχαν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στην προσπάθειά τους να το διαρρήξουν και είχαν αρπάξει ποσότητες ελαιολάδου σημαντικής αξίας, αλλά και εργαλεία και άλλα αντικείμενα.

Διαβάστε εδώ: Ελαιόλαδο: Πού οφείλεται η εκτόξευση της τιμής του - Τι λένε οι ελαιοπαραγωγοί

Απλησίαστο πλέον το ελαιόλαδο

Mέσα σε λίγους μήνες η τιμή του ελαιολάδου έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Έτσι, με την τιμή ανά λίτρο να αγγίζει τα 15 ευρώ, το προϊόν τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, όντας και αυτό επηρεασμένο από την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Αγρότες και παραγωγοί ελαιολάδου μίλησαν στην κάμερα του «Live News» σε απόγνωση. Είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται κατά 82% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές λόγω των καιρικών φαινομένων.

O πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας ανέφερε: «Δεν κράτησαν καθόλου καρπό οι ελιές. Έχουν κρατήσει ένα 10% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μεγάλη μείωση στην παραγωγή».

«Πέρυσι είχα γύρω στους 4 τόνους λάδι με 1.000 δέντρα ελιές και φέτος 700 κιλά λάδι», είπε ένας παραγωγός.

Όπως λένε, τα ελαιόδεντρα έχουν την τάση να ρίχνουν τους καρπούς τους ή να παράγουν λιγότερους σε περιόδους ξηρασίας και ζέστης, με τη λεπτομέρεια ότι φέτος η ακραία ζέστη και ξηρασία διαδέχθηκαν άλλα ακραία φαινόμενα, όπως πλημμύρες και χαλάζι.

«Το λάδι το κιλό τώρα έχει 8€, με τη φετινή θα πάει ακόμα περισσότερο, γιατί δεν υπάρχει. Να φανταστείτε, ο τενεκές είχε 70€, τώρα είναι στα 130€».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου δυτικής Αχαΐας υπογράμμισε: «Με τη νέα σοδειά σίγουρα, αφού είναι μειωμένη η παραγωγή κατά 90% σε σχέση με πέρυσι, πιστεύω θα υπάρχει μεγάλη αύξηση».


«Εκτοξεύτηκε» η τιμή του τενεκέ λαδιού

Για παράδειγμα, ένας τενεκές ελαιόλαδο 16,5 λίτρων το φθινόπωρο του 2021 κόστιζε 75-80€. Έναν χρόνο μετά έφτασε στα 90-95€. Φέτος το καλοκαίρι είναι στα 100 με 105 ευρώ και μέσα σε μόλις δύο μήνες εκτοξεύτηκε στα 157 με 198€.

Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός δήλωσε: «Το δοχείο έχει 50 κιλά λάδι, το οποίο αυτή τη στιγμή που μιλάμε στοιχίζει 500€».

Όταν το ελαιόλαδο φτάνει συσκευασμένο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι καταναλωτές δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Καλαμάτα, που πριν από έναν χρόνο είχε 7,90€ το 1 λίτρο, τώρα η τιμή του έχει εκτιναχθεί στα 13€ και 27 λεπτά, αύξηση 68%.

«Δυστυχώς, μπορεί να ξεπεράσει και τα 15€ το λίτρο», προέβλεψε ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου και παραγωγός.

Μεγάλη ανατίμηση παρατηρείται και στο ηλιέλαιο. Ένα δίλιτρο μπουκάλι που το 2021 κόστιζε 4€ και 16 λεπτά σήμερα στοιχίζει 2€ πάνω, στα 6,12.