Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
Ladonas_40xroni
Ελλάδα

Θάνατος 40χρονης στον Λάδωνα: Κόλαφος ο πατέρας, απαιτεί δικαιοσύνη στη μνήμη της κόρης του που εγκατέλειψαν

Η 40χρονη Δέσποινα πνίγηκε στον ποταμό Λάδωνα για ράφτινγκ το Μεγάλο Σάββατο του 2018 και ο πατέρας της μιλάει στο MEGA και ζητά να λογοδοτήσουν όσοι φταίνε για το θάνατό της

Ο θάνατος της 40χρονης Δέσποινας στον ποταμό Λάδωνα , κατά τη διάρκεια ράφτινγκ, στις 7 Απριλίου του 2018, ανήμερα Μεγάλο Σάββατο, είχε τότε κλονίσει. Οι γονείς της γυναίκας, θαυμάστριας των extreme sports, που έχασε τη ζωή της πάνω στην προσπάθεια, ακόμη (και για πάντα θα) σηκώνουν αυτό το οδυνηρό βάρος της απώλειάς της. 

Ο πατέρας της 40χρονης, που έχασε τη ζωή της στον ποταμό Λάδωνα, μιλάει για το θάνατο της κόρης του, ο οποίος υπενθυμίζεται στο δικαστήριο. Η αντίδραση της εγγονής του είναι εντυπωμένη στη μνήμη του ως παρόν, ένας εφιάλτης που δεν ξεπερνιέται.  «Η μικρή θυμάται δύο πράγματα. Το πρώτο ότι έσβηνε το φως της και ένα δεύτερο φεύγοντας φωνάζε “η μαμά μου, η μαμά μου”», είπε στην εκπομπή «Live News» του MEGA ο Κώστας Αγαπητός, πατέρας της 40χρονης.

Ψάχνει, ο ίδιος, να βρει απαντήσεις στα πώς και τα γιατί η κόρη του πήγε με τα δύο παιδιά της για ράφτιγνκ και δεν γύρισε ποτέ: «Το μόνο που θέλω να φωτίσει ο Θεός τους ανθρώπους που είναι πάνω στην έδρα να αποδώσουν Δικαιοσύνη, να δικαιωθεί η Δέσποινα».

Θάνατος 40χρονης στον Λάδωνα: Το χρονικό της τραγωδίας

Η 40χρονη Δέσποινα έχασε τη ζωή της το Μεγάλο Σάββατο του 2018, στις 7 Απριλίου, σε έναν ποταμό που λέγεται ότι η ρίζα του ονόματός του προκύπτει από το ότι είναι σαν το λάδι, δηλαδή απάνεμος. Ήταν όμως αυτά τα νερά, ήρεμα εξ ονόματος, στα οποία έχασε τη ζωή της η Δέσποινα. Ένα τραγικό συμβάν στον Λάδωνα, μόλις μια μέρα πριν τα γενέθλια του αδελφού της.

«Το συμβάν έγινε το Μεγάλο Σάββατο και τα γενέθλια τα είχε την Κυριακή, όπου θα επέστρεφε η Δέσποινα για να γιορτάσουμε», είπε ο πατέρας της.

Τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες λίγα λεπτά πριν την μοιραία εκκίνηση. Ευδιάθετη και χαμογελαστή η Δέσποινα, ποζάρει δίπλα στην 8χρονη τότε κορούλα της, που σήμερα πάει Δευτέρα Γυμνασίου και το γιο της, που σήμερα είναι φαντάρος: «Έζησα όλο αυτό το σκηνικό. Ότι πήγαμε με τη μητέρα μου και την αδελφή μου για να διασκεδάσουμε και φύγαμε χωρίς τη μητέρα μου».Η μοιραία βάρκα είναι η αριστερή στην φωτογραφία που αναρτήθηκε στο facebook της εταιρείας. Όλοι φορούν σωσίβια και κράνη, με τη μικρή κόρη της Δέσποινας να ξεχωρίζει μέσα στο πορτοκαλί γιλέκο.

Η βαρκάδα αρχίζει και στα μισά της διαδρομής η βάρκα προσκρούει σε κάτι κορμούς και αναποδογυρίζει.

«Υπεράριθμη. Είχαν 10 άτομα ενώ ήταν για 8 άτομα με αποτέλεσμα να ανατραπεί η βάρκα και να εγκαταλείψουν το κορίτσι μου στα 7 λεπτά», είπε ο πατέρας της άτυχης 40χρονης.

Η διασκέδαση μετατράπηκε σε απόλυτη τραγωδία. Οι επιβαίνοντες παρασύρθηκαν μέσα στα νερά και η Δέσποινα εγκλωβίστηκε κάτω από κορμούς δέντρων. «Χάρη στον εγγονό μου δεν θρηνώ σήμερα και την εγγονή μου, εκτός από την κόρη μου» τόνισε ο Κώστας Αγαπητός.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης μόλις συνειδητοποίησαν την απουσία της 40χρονης, βούτηξαν μόνο δύο φορές για να την αναζητήσουν. Έψαξαν για 7 λεπτά και την εγκατέλειψαν θα συμπληρώσει.

«Την παράτησαν στα 7 λεπτά ενώ η βιβλιογραφία λέει στα 45 λεπτά. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ ότι έτσι ασυνείδητα έκαναν δύο βουτιές και φύγανε και μετά όταν γύρισαν με την πρώτη βουτιά τη βρήκαν στο σημείο που είχε ανατρέπει η βάρκα», δήλωσε.

Θάνατος 40χρονης στον Λάδωνα: «Κάθε Πάσχα ένα μνημόσυνο για εμάς»


Κάθε Πάσχα, ο κύριος Κώστας και η σύζυγός του πενθούν, θυμούνται την ημέρα που κήδευαν την κόρη τους, που έχασε τη ζωή της στον ποταμό Λάδωνα. Σήμερα, 5 χρόνια μετά, τους στοιχειώνουν τα ίδια αναπάντητα ερωτήματα:

-Είχαν οι οδηγοί την απαραίτητη εκπαίδευση;
-Εντοπίστηκε άμεσα η 40χρονη;
-Μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικά ώστε η κόρη τους σήμερα να ζει;

Ο οδηγός της μοιραίας βάρκας από την πλευρά του ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως επρόκειτο για ατύχημα, πως η Δέσποινα δεν υπάκουσε στις οδηγίες την ώρα που η βάρκα έγερνε και πως αν και έμπειρη καταδύτρια δεν κατάφερε να σωθεί όπως οι υπόλοιποι.

«Τελευταία στιγμή είπε μετακινηθείτε από τη δεξιά πλευρά. Και λέω στο τέλος θα πουν ότι φταίει η Δέσποινα γιατί δεν πήγε δεξιά και έπεσε στο ποτάμι», είπε ο πατέρας της.

Αν και το κατηγορητήριο δεν εμπεριέχει την κατηγορία της εγκατάλειψης, ο πατέρας της, Κώστας Αγαπητός, λέει στο LIVE NEWS πως αυτό είναι το μοιραίο λάθος των διοργανωτών.

Η πλευρά των κατηγορούμενων από την άλλη ισχυρίζεται πως ουδέποτε την εγκατέλειψαν. Τουναντίον την έψαχναν επί 30 λεπτά κάτω από το νερό για να την βρουν 45 λεπτά αργότερα ακριβώς κάτω από την αναποδογυρισμένη βάρκα.