Όταν ακούς συγγενείς βαρέως ψυχικώς πασχόντων, με κάποιες εισαγγελικές εντολές στην “πλάτη” τους, μάλιστα, να χαρακτηρίζουν το ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας (“ΨΝΑ – “Δαφνί”) ως… “πεντάστερο ξενοδοχείο”, σε σχέση με τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας, οι οποίες επικρατούν στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου της Αθήνας “Αγία Όλγα”, η σημερινή απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να αποπέμψει πάραυτα την διοίκηση του ιδρύματος είναι αυτονόητη και δίνει μία αίσθηση αισιοδοξίας στα πράγματα.

Ό,τι είδε νωρίτερα σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, κατά τη διάρκεια της αιφνιδιαστικής αυτοψίας, την οποία διενήργησε ο ίδιος, προκειμένου να μεταφέρει στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη την πραγματική εικόνα και τις ζέουσες συνθήκες νοσηλείας, οι οποίες επικρατούν στην ψυχιατρική κλινική του “Αγία Όλγα”, δεν άφησαν κανένα περιθώριο για άλλη απόφαση, πέραν της άμεσης αποπομπής της διοίκησης του νοσοκομείου.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που εκδιώκεται η διοίκηση ενός νοσοκομείου για λόγους, οι οποίοι έχουν σχέση με τις συνθήκες νοσηλείας στην ψυχιατρική κλινική, και είναι η πρώτη φορά που δικαιώνονται σχετικά και με τον πιο απτό τρόπο ταλαιπωρημένοι βαριά ψυχικώς πάσχοντες και οι οικογένειές τους.

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, έχει την ευαισθησία να μεταφέρει με τον πιο ωμό τρόπο – δεν είναι αντίφαση αυτό – στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη την άθλια και τριτοκοσμική εικόνα, την οποία ο ίδιος αντίκρυσε σήμερα το πρωί στην ψυχιατρική κλινική του “Αγία Όλγα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες νοσηλείας και φροντίδας για τους ψυχικώς πάσχοντες στη χώρα μας τελούν υπό το άγρυπνο βλέμμα της Κομισιόν. Η χώρα μας έχει πάρει δισεκατομμύρια ευρώ εδώ και τέσσερις δεκαετίες, προκειμένου να ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων. Ικανό μέρος, κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί από την Ε.Ε., τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, προκειμένου η Ελλάδα να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ψυχιατρικών κλινικών στα γενικά νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας.

Και έχουμε το 2023 συνθήκες νοσηλείας ψυχικώς πασχόντων, όπως αυτές οι οποίες σοβούν στο “Αγία Όλγα”;