Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» κρίθηκε σκόπιμο να παραταθεί έως και τις 10 Οκτωβρίου λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών, προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη των ενδιαφερόμενων. Το πρόγραμμα έχει ήδη παραταθεί μία φορά (έως 15/9 με δυνατότητα επέκτασης έως 30/9 λόγω ανωτέρας βίας) και για τους ίδιους λόγους θα παραμείνει ανοιχτό έως και τη μεθεπόμενη Παρασκευή.

Διαβάστε ακόμα: Οδηγός για ενεργειακή αναβάθμιση - Το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» αφορά 20.000 νέους 18-39 ετών - Η ιδιαιτερότητα του προγράμματος

Τι επιδοτεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» 

Το πρόγραμμα, το οποίο γνωρίζει πολύ μεγάλη αποδοχή από τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να ανακαινίσουν και να θωρακίσουν ενεργειακά τις κύριες κατοικίες τους, επιδοτεί εργασίες αναβάθμισης που ξεκινούν από 40% για ατομικό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ ή οικογενειακό πάνω από 40.000 ευρώ και φτάνουν στο 75% για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, μέσω του προγράμματος οι ιδιοκτήτες μπορούν να προχωρήσουν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, να τοποθετήσουν θερμομονώσεις, να αναβαθμίσουν συστήματα θέρμανσης / ψύξης και να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για συστήματα ζεστού νερού.

Παράταση και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων

Παράταση μέχρι και την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων, που συνολικά ανέρχονται σε 640.000.000 ευρώ, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα», καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου έληξε η αρχική προθεσμία, με την ανταπόκριση να είναι μάλλον περιορισμένη.

Το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται μεταξύ άλλων σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, πανεπιστήμια, σχολεία, εγκαταστάσεις γραφείων, αθλητικά κέντρα, μουσεία και λοιπά.

Διαβάστε ακόμα: Σκρέκας: 640 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων