Επτά προτεραιότητες για τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια θέτει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος τις παρουσίασε πριν από λίγο κατά την πρώτη συνάντησή του με τους αστυνομικούς συντάκτες.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων με την περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών υποδοχής αιτήσεων. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι έως τον Νοέμβριο ο αριθμός των ραντεβού θα ανέλθει στις 100.000.

Διαβάστε εδώ: Νέες ταυτότητες: Ανοίγουν νέα ραντεβού μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών

Κατά δεύτερον,  υλοποιείται ήδη η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επιστροφή 2.500 αστυνομικών στο πεδίο. Τα φύλλα πορείας δίδονται καθημερινά ανέφερε στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους ο Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι από τη φρουρά του κ. Μητσοτάκη αποχώρησαν ήδη 80 άτομα.

Διαβάστε εδώ: Αστυνομία: Από τους VIPs στις περιπολίες - Επιστρέφουν μόνιμα σε μάχιμες θέσεις 2.500 αστυνομικοί

Ο Γιάννης Οικονόμου αναγνώρισε βέβαια τις δυσκολίες, κάνοντας λόγο για δυνάμεις αδράνειας που επί δεκαετίες κρατούσαν πίσω το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ παραδέχτηκε ότι ασκούνται πολλές πιέσεις. Επίσης, σχετικά με τον αριθμό των φρουρούμενων στόχων, είπε ότι ανέρχονται στις 5.500-6.000.

Το τρίτο πρόβλημα αφορά στα όπλα, αφού κάθε εβδομάδα καταγράφονται τουλάχιστον 2 περιστατικά με κυνηγητικά ή σκοπευτικά όπλα. Επί τούτου, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα κατ’ εκτίμηση υπάρχουν 1 εκατομμύριο κυνηγητικά  όπλα και ότι οι εκδοθείσες σκοπευτικές ή αυτοπροστασίας άδειες είναι περίπου 5.500.  Τόσο ο Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υφυπουργός Κώστας Κατσαφάδος τόνισαν πως οι ασφαλιστικές δικλίδες για να αποκτήσει κάνεις όπλο είναι ασαφείς και εν πολλοίς προβληματικές, όταν για παράδειγμα  η απαιτούμενη ψυχιατρική γνωμάτευση έχει διάρκεια 10ετίας.

Το τέταρτο ζήτημα άπτεται του τροχονομικού ελέγχου, με τον ανασχεδιασμό στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, αλλά και την ενίσχυση των μέτρων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως η απαρέγκλιτη τήρηση στην επιβολή κυρώσεων για όσους παραβιάζουν σηματοδότες, κάνουν χρήση κινητών κατά την οδήγηση, βρίσκονται υπό την επήρεια μέθης, δεν φορούν κράνη κ.λπ. 

Το πέμπτο σχετίζεται με τη βία των ανηλίκων. Επί τούτου, αύριο ο Γιάννης Οικονόμου θα συναντηθεί με την αρμόδια υπουργό Σοφία Ζαχαράκη μετά τη σύλληψη 62 ανηλίκων που συγκρούστηκαν πρόσφατα μεταξύ τους. «Πρέπει να καταλάβουμε τι είδους οικογένειες ειναι αυτές που αφήνουν τα παιδιά τους να τριγυρνούν ανεξέλεγκτα μέρα μεσημέρι», είπε εμφατικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Έρχονται 750 κάμερες στην Αττική για την αντιμετώπιση εγκληματικότητας και τροχαίων παραβάσεων

Το έκτο θέμα αφορά στην ασφάλεια και αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις, καθώς ο Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε την τοποθέτηση 750 καμερών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, τόσο για την αντιμετώπιση της κίνησης όσο και της εγκληματικότητας.

«Δεν πρόκειται να καθυστερήσουμε. Θα γίνουν μεν οι συζητήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σκεφτείτε όμως ότι, για παράδειγμα, αν δεν υπήρχαν κάμερες στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα δεν θα μιλούσαμε για ανθρωποκτονία, αλλά για δυστύχημα», σημείωσε επικαλούμενος την τραγική κατάληξη του Αντώνη Καργιώτη. Επιπλέον, από τις δεκάδες κάμερες που είχαν τοποθετηθεί το 2004 για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων τώρα λειτουργούν μόλις 18.

Τέλος, το έβδομο θέμα αφορά στη διοικητική ανασυγκρότηση και των υπηρεσιών του υπουργείου και του αρχηγείου. Οι κ.κ. Οικονόμου και Κατσαφάδος μίλησαν επίσης για την πρόσθετη ασφάλεια των χερσαίων συνόρων του Έβρου, όπου ο υφυπουργός θα μεταβαίνει εκεί δύο ημέρες την εβδομάδα, καθώς και για την περαιτέρω αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων με πεζές περιπολίες.