Λίγες ημέρες πριν από την επίσημη τελετή, η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έπεσε στο νερό, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Γαλλία. Η φρεγάτα «Κίμων», αυτό το όνομα θα φέρει, είναι η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες Belharra που θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από τη γαλλική εταιρεία Naval Group.

Η φρεγάτα έχει μήκος 122 μέτρα, πλάτος 18 μέτρα και βύθισμα 4.550 τόνων. Πήρε το όνομά της από τον Αθηναίο στρατηγό και πολιτικό Κίμωνας (510-450 π.Χ.), γιο του Μιλτιάδη, που το 450-449 π.Χ., έφτασε με 200 συμμαχικές τριήρεις στην Κύπρο προκειμένου να την απελευθερώσει από τους Πέρσες, που ήταν τότε ο εξ Ανατολών εχθρός.

Το σκαρί της φρεγάτας έκανε την πρώτη δοκιμή στο νερό στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, σε μια «τεχνική καθέλκυση» στο ναυπηγείο της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία, σχεδόν δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για την πρόσκτηση των τριών FDI Belharra.

Belharra: Στις 4 Οκτωβρίου η επίσημη τελετή καθέλκυσης παρουσία Δένδια

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, στη Βρετάνη, συνοδευόμενου από τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, και άλλους Ελλήνες και Γάλλους αξιωματούχους. Η φρεγάτα θα ενταχθεί στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τους πρώτους μήνες του 2025 και θα ακολουθήσουν ο «Νέαρχος» και ο «Φορμίων».

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να τοποθετηθεί και ο ιστός της φρεγάτας, το PSIM (Panoramic Sensors and Intelligence Module), που περιέχει το ραντάρ, το κέντρο μάχης και τους αισθητήρες του πλοίου. Tα προηγμένα όπλα των φρεγατών FDI Belharra είναι τα κατευθυνόμενα βλήματα Aster 30B1 και οι πύραυλοι εναντίον πλοίων τελευταίας έκδοσης Exocet MM40 B3c. Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά την έκδοση των αντιαεροπορικών πυραύλων με τα 32 «κελιά», δηλαδή οι ελληνικές Belharra θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν παράλληλα φορτωμένους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, το βεληνεκές των οποίων υπολογίζεται στα 120 χιλιόμετρα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2/10