sindromitiki-tileorasi
Ελλάδα

“Πειρατεία” στη συνδρομητική τηλεόραση: Έρευνα για άλλες 5 -10 πλατφόρμες στην Ελλάδα

Εκτιμήσεις ότι υπάρχουν 800.000 χρήστες στην Ελλάδα από την “πειρατεία” στην συνδρομητική τηλεόραση

Σημαντικό ήταν το «χτύπημα» στην «πειρατεία» της συνδρομητικής τηλεόρασης που κατάφεραν οι ελληνικές Αρχές. Παράλληλα, ακόμα 5 με 10 πλατφόρμες που ασχολούνται με την "πειρατεία" , δηλαδή τον παράνομο διαμοιρασμό περιεχομένου των συνδρομητικών καναλιών ερευνούν οι Αρχές μετά την έξαρθρωση μεγάλου κυκλώματος πειρατικής τηλεόρασης με «πλοκάμια» σε όλη τη χώρα. 

Τα συστήματα με το οποία γίνεται ο διαμοιρασμός του περιεχομένου βρίσκονται στο εξωτερικό όπως πιθανόν και αυτοί του κυκλώματος που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Οι υπεύθυνοι των συνδρομητικών καναλιών υπολογίζουν 800.000 τους χρήστες των παράνομων αυτών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Αν ισχύει αυτό τα διαφυγόντα κέρδη είναι πολλά και γι'αυτό γίνονται διαβουλεύσεις παρόχων με το υπουργείο Πολιτισμού για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου και το να υπάρξουν πρόστιμα και για τους τελικούς χρήστες των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Το 2022 καταγράφηκε πανευρωπαϊκά αύξηση 30% στην πειρατεία συνδρομητικών καναλιών. Σε ότι αφορά δε την παράνομη αναμετάδοση ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.


Τι αναφέρει η ανακοίνωση για το χτύπημα στην «πειρατεία» της συνδρομητικής τηλεόρασης

Σε επίσημη ανακοίνωση για την πολύκροτη υπόθεση της εξάρθρωσης συμμορίας «πειρατών» στη συνδρομητική τηλεόραση προχώρησε η αστυνομία.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

Εξαρθρώθηκε, μετά από διεξοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Πρωινές ώρες χθες, Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών οργάνωσαν και υλοποίησαν συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνέλαβαν σε περιοχές της Πάτρας και της Αττικής δέκα άνδρες (εννέα ημεδαπούς – έναν αλλοδαπό), μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ο υπαρχηγός, ο ταμίας και οι ενδιάμεσοι πωλητές (dealers).

Σε βάρος των κατηγορούμενων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις των νόμων περί πνευματικής ιδιοκτησίας, περί οργάνωσης και λειτουργίας των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων ενημέρωσης και της παράβασης της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από το προανακριτικό έργο των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τα τελευταία 8 χρόνια, διοχέτευαν στην αγορά αποκωδικοποιητές παράνομης αναμετάδοσης συνδρομητικών καναλιών, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό, καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές.

Από την περαιτέρω έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25.000.000 ευρώ, προκαλώντας ταυτόχρονα οικονομική ζημία στις δικαιούχες εταιρείες, ύψους 100.000.000 ευρώ.

Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη λειτουργούσαν παράνομη διαδικτυακή πλατφόρμα (portal), στην οποία ανάλογα με την ηγετική θέση και τον ρόλο που κατείχαν, λειτουργούσαν ως διαχειριστές ή ως μεταπωλητές (dealers) των παρεχόμενων υπηρεσιών και των συσκευών αναμετάδοσης.

Για την είσπραξη των κερδών, οι κατηγορούμενοι επέλεγαν είσπραξη δια χειρός, είσπραξη μέσω ψηφιακών τραπεζών, που εδρεύουν στο εξωτερικό, καθώς και μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς δικών τους και των μελών των οικογενειών τους.

Επιπλέον, προκειμένου να έχουν πλήρη επίγνωση και έλεγχο του πελατολόγιου τους, τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης για κάθε διαδικτυακή πύλη (portal) χρησιμοποιούσαν ειδικό πρόγραμμα διαχείρισης συνδρομητών (panel), το οποίο εγκαθιστούσαν σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε κινητό τους τηλέφωνο.

Στα συνδρομητικά πακέτα τα μέλη της οργάνωσης παρείχαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ταινιοθήκη (videoondemand) με κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, χωρίς να καταβάλλονται τα ανάλογα πνευματικά δικαιώματα στις εταιρείες παραγωγής και διανομής.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποιούσαν τα έσοδα από τις εγκληματικές τους πράξεις, μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης ατομικών εταιρειών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, στις οικίες, σε καταστήματα και σε αποθήκες, καθώς και στα οχήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής:

  • -93.500- ευρώ,
  • -6.400- λίρες Αγγλίας,
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών IPTV Βoxes,
  • κινητά τηλέφωνα,
  • αποθηκευτικούς δίσκους,
  • ηλεκτρονικούς υπολογιστές,
  • -6- πολυτελή αυτοκίνητα,
  • -6- μοτοσικλέτες και
  • πλήθος ιδιόχειρων σημειώσεων, στις οποίες αναγράφονταν λίστες με τους πελάτες, τα τηλέφωνα και τις διευθύνσεις αυτών, καθώς και τα χρηματικά ποσά που λάμβαναν από τον καθένα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.