Τη χρηματοδότηση ERC Starting Grant, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, που αποτελεί μία υψηλού κύρους και ιδιαίτερα ανταγωνιστική χρηματοδότηση, έλαβε το Αστεροσκοπείο Σκίνακα και ο μεταδιδακτορικός υπότροφος της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Marshall (Marshall Space Flight Center) Ιωάννης Λιοδάκης για την έρευνά του στις μαύρες τρύπες.

Η επιχορήγηση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στο δρ Λιοδάκη θα του επιτρέψει τη δημιουργία και καθοδήγηση μιας νέας ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Διαβάστε ακόμα: Για πρώτη φορά: Έτσι είναι μία «Μαύρη Τρύπα» - Δείτε εικόνες υψηλής ανάλυσης με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης 

Στόχος της ομάδας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα

Στόχος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι να χρησιμοποιήσει το Αστεροσκοπείο Σκίνακα την κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ προκειμένου να μελετήσει την προέλευση των βίαιων κι εκρηκτικών φαινομένων γύρω από τις υπερμαζικές μαύρες τρύπες.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ERC, o δρ Λιοδάκης θα χρησιμοποιήσει μία ιδιότητα του φωτός που δεν αξιοποιείται συχνά, την πόλωση, ώστε να μελετήσει τα μαγνητικά πεδία στο αέριο και το πλάσμα που περιβάλλουν τις υπερμαζικές μαύρες τρύπες.

Η ομάδα του στοχεύει να ρίξει για πρώτη φορά άπλετο φως στις διεργασίες που σχετίζονται με το σχηματισμό δίσκων αερίου μετά την καταστροφή αστεριών γύρω από μαύρες τρύπες, καθώς και πώς τα σωματίδια στους πίδακες αποκτούν την ενέργειά τους.

Η συγκεκριμένη επιχορήγηση του ERC προστίθεται στον ήδη μεγάλο αριθμό (41) επιχορηγήσεων ERC που έχουν έρθει στο ΙΤΕ και είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα.

Διαβάστε ακόμα: Επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστια μαύρη τρύπα που «κοιτάζει» προς τη Γη