Περισσότερα από 46.000 ραντεβού κλείστηκαν μέχρι και τις 6 το απόγευμα της Τρίτης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας id.gov.gr για την έκδοση των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων.

Το αίτημα προγραμματισμού του ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί ή να υποβληθεί εκ νέου, το αργότερο οκτώ ώρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα, ενώ μία ημέρα πριν από την έναρξη του ραντεβού ο ενδιαφερόμενος θα λάβει mail υπενθύμισης. Σημειώνεται, πάντως, ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα ραντεβού στα περισσότερα τμήματα Ασφαλείας της Αττικής έχουν εξαντληθεί ακόμα και μέχρι τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Στην πίσω όψη η νέα ταυτότητα θα έχει ένα κενό στο οποίο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα συμπληρωθεί ο προσωπικός αριθμός του πολίτη, ο οποίος θα προκύψει από τον ΑΦΜ και τη συμπλήρωση τριών επιπλέον ψηφίων. Έτσι, όσοι αποκτήσουν τους επόμενους δύο μήνες νέα ταυτότητα θα κληθούν από Δεκέμβριο και μετά να περάσουν και πάλι από το Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να τυπωθεί στη νέα κάρτα ο προσωπικός τους αριθμός - παρ’ όλα αυτά η νέα ταυτότητα θα είναι πλήρως λειτουργική για όσους χρειαστεί να την εκδώσουν πριν από τον Δεκέμβριο για οποιαδήποτε λόγο.

10 ευρώ το παράβολο για τις νέες ταυτότητες

Η παραλαβή της νέας ταυτότητας από τον κάτοχό της γίνεται σε ένα από τα 367 σημεία έκδοσης, σε περίπου 7-10 ημέρες. Το κόστος του παραβόλου ανέρχεται στα 10 ευρώ.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μικρότερο μέγεθος (στο μέγεθος της πιστωτικής κάρτας) και διαθέτουν τα ίδια στοιχεία με τις παλαιού τύπου ταυτότητες. Θα φέρουν, όμως, πάνω τους έναν αριθμό, ένα ψηφιακό κλειδί, το οποίο θα σκανάρεται ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να διαβάζουν τα στοιχεία τους.

Τα παλιά δελτία ταυτότητας παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή