Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία Elias, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Το βράδυ της Τετάρτης (27/09) σήμανε συναγερμός και στον Παλαμά Καρδίτσας, αφού εστάλη μήνυμα 112 για την εκκένωση του οικισμού Αμπελώνα.

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». Αυτό αναφέρει το μήνυμα του 112 για τους κατοίκους του οικισμού του πολύπαθου χωριού της Καρδίτσας, που βρίσκεται αντιμέτωπο και με την κακοκαιρία Elias.


Ποιες περιοχές εκκενώθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα μήνυμα από το 112 για εκκένωση εστάλησαν σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία. Μήνυμα του 112 για εκκένωση εστάλησαν στους κατοίκους των χωριών Πετρίλια και Σοφιάδα στη Φθιώτιδα, ενώ παράλληλα οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση 4 χωριών των Φαρσάλων (Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρια και τον οικισμό Πυργάκια). Εκκένωση χωριού χρειάστηκε και στη Λάρισα, καθώς οι κάτοικοι του Σωτηρίου κλήθηκαν από μήνυμα του 112 να εκκενώσουν προς την πόλη. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι νωρίτερα εστάλη και μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

«Σφυροκόπημα» από την κακοκαιρία Elias και την Πέμπτη

Υπενθυμίζεται ότι η κακοκαιρία Elias, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που επικαιροποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (27/09), θα εξακολουθήσει να επηρεάζει πολλές περιοχές της χώρας μέχρι και την Πέμπτη (28/09). Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών αναμένονται και τις επόμενες ώρες.

Ειδικότερα, την Πέμπτη (28/09) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία Elias

Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές για την επέλαση της κακοκαιρίας Elias, προκειμένου να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν προβλήματα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) έχει ενημερώσει και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά επίσης στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίζουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση της κακοκαιρίας Elias.