Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ένας 41χρονος Αυστραλός ο οποίος συνελήφθη πριν δύο χρόνια στη Μύκονο μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών.Ο άνδρας κατηγορείται πως εμπλέκεται σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Το αίτημα των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα Ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης. Ωστόσο, ο 41χρονος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ΕΔΔΑ (διαδικασία προσωρινών μέτρων) προκειμένου να ανασταλεί η έκδοσή του, μέχρι να ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με επιχειρήματα-αντιρρήσεις που είχε προβάλλει ο ίδιος.

Αρχικά, αναβλήθηκε η έκδοσή του από το ΕΔΔΑ και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, οι οποίες απαντήθηκαν. Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης (11.3.2023) γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του.

Κατόπιν αυτού προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για την έκδοσή του. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment), ισχυρισμός ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζονται αρκετά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ η απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του είναι αναιτιολόγητη και δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Επιπλέον, τονίζει ότι αν εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.