Ξεκίνησαν από σήμερα, Δευτέρα, οι αιτήσεις για τις νέες ταυτότητες. Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται την ειδική πλατφόρμα για έκδοση νέας ταυτότητας, id.gov.gr, όπου εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet, θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους και να κλεινουν το ραντεβού τους στα αστυνομικά τμήμητα.  Μέχρι τον Αύγουστο του 2026 οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να έχουν εκδώσει τις νέες ταυτότητες.

Sold out τα ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας

 Σημειώνεται ότι όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα, που τα ραντεβού στα περισσότερα από τα 367 σημεία έκδοσης, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, έχουν γεμίσει.



Πώς θα κλείσετε ραντεβού για τις νέες ταυτότητες 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της  Άντζυ Κούκη για την ΕΡΤ οι πολίτες θα επιλέγουν την αρχή έκδοσης, την ημέρα και ώρα του ραντεβού τους, ενώ θα συμπληρώνουν το ονοματεπώνυμο, το email και προαιρετικά τον αριθμό του κινητού.

Κατά το ραντεβού τους, χρειάζεται να έχουν:

φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή

την αίτηση

ηλεκτρονικό παράβολο 10 ευρώ

την παλιά ταυτότητα

50 λεπτά για το ένσημο της ΕΛΑΣ

Συνολικά θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης σε όλη την επικράτεια, ενώ θα βρίσκονται στους δρόμους 60 κινητά κλιμάκια για την διευκόλυνση όσων δεν μπορούν να μεταβούν στα σημεία έκδοσης.

367 Σημεία Έκδοσης Ταυτότητας

60 Φορητά Κλιμάκια

Από τον Δεκέμβριο οι νέες ταυτότητες θα αναγράφουν και τον δωδεκαψήφιο, μοναδικό προσωπικό αριθμό του πολίτη, που σταδιακά θα αντικαταστήσει τον ΑΦΜ, και τον ΑΜΚΑ στις συναλλαγές με το Δημόσιο.

Τι θα γίνει όμως με όσους εκδώσουν νέα ταυτότητα από σήμερα και μέχρι Δεκέμβριο

 «Δεν θα χρειαστεί να ξαναβγάλετε, αλλά θα χρειαστεί να περάστε από την αστυνομία για να τυπωθεί πάνω ο προσωπικός αριθμός στο πίσω μέρος σε σημείο που έχει αφεθεί» λέει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Για την φωτογραφία της ταυτότητας οι πολίτες θα μπορούν να απευθυνθούν στο αστυνομικό τμήμα ή σε φωτογράφο, ο οποίος στην συνέχεια θα την ανεβάσει σε ψηφιακή μορφή στο my photo.

Είτε διαλέξουν τη μια η την άλλη λύση το παραβολο των 10 ευρώ θα πρεπει να πληρωθεί και να προσκομιστεί.