Το ΓΕΕΘΑ έδωσε τα στοιχεία των τριών από τους πέντε νεκρούς στο τραγικό τροχαίο της Λιβύης. Επρόκειτο για τρεις αξιωματικούς των Ένοπλων Δυνάμεων, οι οποίοι μετέβησαν στην αφρικανική χώρα ως μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι θανάσιμα τραυματισμένοι είναι:

  •  Η Αντιπλοίαρχος (ΥΝ) Γλυκερία Μεμεκίδου ΠΝ της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
________________________________________


  •  Η Επισμηναγός (ΥΝ) Ευαγγελία Ανδρεαδάκη της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.
_____________________________________


  • Ο Αρχιλοχίας (ΠΖ) Γεώργιος Βούλγαρης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.
__________________________________



«Το ΓΕΕΘΑ εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους. Τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται αρμοδίως» ανέφερε το ΓΕΕΘΑ.

«Μόνο ένας αρχαίος τραγικός» 

Αμέτρητες σκέψεις για λάθη και παραλείψεις που ενδεχομένως έγιναν κατά τη διάρκεια της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη βασανίζουν το μυαλό του συζύγου της άτυχης Εύης Ανδρεαδάκη. Όσες απαντήσεις και να πάρει, ουδείς θα φέρει την Εύη του πίσω.



Για τους γονείς της άτυχης επισμηναγού η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Το 2005 έχασαν τον αδελφό της σε τροχαίο. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, σε τροχαίο στη Λιβύη, χάθηκε και η κόρη τους, το καμάρι τους. Σε αεροπορικό δυστύχημα είχε σκοτωθεί και ο θείος της Εύης Ανδρεαδάκη.



«Μόνο ένας αρχαίος τραγικός μας, θα μπορούσε να αποδώσει την ιστορία αυτής της οικογένειας, με τις τόσες θυσίες, με τις τόσες δοκιμασίες, με τρία από τα μέλη της να φεύγουν από δυστύχημα και τα δύο από αυτά τα μέλη να είναι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να πεθαίνουν στο καθήκον» λέει η νονά της άτυχης Εύης.



Απαντήσεις στα «γιατί» που τον βασανίζουν αναζητά και ο πεθερός του Γιώργου Βούλγαρη, του εκπαιδευτή των ειδικών δυναμέων που αγαπούσε την πατρίδα του.



Ο άτυχος 27χρονος είχε παντρευτεί πριν από τρία χρόνια την αγαπημένη του Κατερίνα.

«Δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορείς να διαλέξεις την πίκρα να σβήσεις, τον πόνο να πνίξεις, στα γιατί να απαντήσεις» ήταν τα λόγια του πεθερού του 27χρονου αρχιλοχία.

«Η Γλυκερία δεν φοβόταν τίποτα»

Για την αντιπλοίαρχο Γλυκερία Μεμεκίδου ο στρατός ήταν όλη της η ζωή. Διάβαζε συνεχώς, εξελισσόταν. Είχε δύο μεταπτυχιακά στη νοσηλευτική ογκολογία και ήταν υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ήθελε να βοηθάει, να προσφέρει στους ασθενείς που υπέφεραν.

Ο πατέρας της ακύρωσε την τελευταία στιγμή ένα χειρουργείο, γιατί η Γλυκερία του έπρεπε να ταξιδέψει στη Λιβύη, για να βοηθήσει όπως έκανε πάντα σε κάθε αποστολή που πήγαινε.



« Ήταν πάντα δραστήρια, δεν φοβόταν τίποτα» λέει ο πατέρας της.

«Τα παιδιά μου πονούσαν τη Λιβύη»

Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Άντζελα και ο Φίλιπ συμμετείχαν σε ανθρωπιστική αποστολή. Από παιδιά ακόμη είχαν γαλουγηθεί με το αίσθημα της προσφοράς. Οι φίλοι τους, σοκαρισμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν πώς χάθηκαν τα δύο αδέλφια τόσο ξαφνικά.

.

«Μεγάλωσαν στη Λιβύη, αγαπούσαν τη Λιβύη, δούλευαν εκεί και πήγαν να βοηθήσουν. Θέλανε να πάνε, την πονούσαν την Λιβύη. Έχουν ξαναπάει και σε άλλες αποστολές, θα προσέφεραν ουσιαστική βοήθεια στα μέτρα τα δικά τους, σ' αυτό που γινόταν» λέει συντετριμμένος ο πατέρας τους Κανάκης Μανδαλιός.