Εξελέγησαν τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατόπιν των πρυτανικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, Τρίτη 19/09.

Πρόκειται για τους: Χατζηγεωργίου Ιωάννης, Καλιαμπάκος Δημήτριος, Κοζύρης Νεκτάριος, Σαπουντζάκης Ευάγγελος, Κουρκουλής Σταύρος και Καρώνης Δημήτριος.

Σημειώνεται ότι υποψηφιότητα έθεσαν συνολικά εννέα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Με αλφαβητική σειρά είναι οι ακόλουθοι:

1. Βοζάνη Αριάδνη (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών)
2. Γκιντίδης Δρόσος (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών)
3. Καλιαμπάκος Δημήτριος (Μεταλλειολόγων Μηχανικών)
4. Καρώνης Δημήτριος (Σχολή Χημικών Μηχανικών)
5. Κοζύρης Νεκτάριος (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μηχανικών Υπολογιστών)
6. Κουρκουλής Σταύρος (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών)
7. Σαπουντζάκης Ευάγγελος (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών)
8. Τσιράκη Σοφία (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών)
9. Χατζηγεωργίου Ιωάννης (Ναυπηγών Μηχανικών)

Η διαδικασία

Από τα έξι εσωτερικά μέλη, θα εκλεγούν, στη συνέχεια, τα πέντε εξωτερικά μέλη. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, τουλάχιστον τεσσάρων εσωτερικών μελών. Στα έξι νεοεκλεγέντα μέλη, δίνεται ένα περιθώριο χρόνου περίπου 15 ημερών από την εκλογή τους, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία ή δύο διαβουλεύσεις και προχωρήσουν στην εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών. Αν αυτές αποβούν άκαρπες, παρατείνεται η εκκρεμότητα της νέας διοίκησης του Ιδρύματος και θα χρειαστεί να γίνει προσφυγή στις διαδικασίες Συγκλήτου, η οποία θα είναι πλέον αρμόδια για να επιλέξει τα εξωτερικά μέλη, βάσει νόμου. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα μήνα - ίσως και περισσότερο.

Να υπογραμμιστεί, πως ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει υπογράψει απόφαση, η οποία προβλέπει την αυτοδίκαιη παράταση της θητείας των υπηρετουσών πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ έως τις 30 Νοεμβρίου 2023. Για την παράταση της θητείας του Συμβουλίου Διοίκησης, του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων, η έκδοση διαπιστωτικής πράξης του υπουργού Παιδείας αποτελεί προϋπόθεση, ενώ η προβλεπόμενη παράταση της θητείας δεν γίνεται να υπερβεί τους τρεις μήνες.

Στο ΕΜΠ η κατάσταση γίνεται πιο σύνθετη, εξαιτίας του γεγονότος ότι από τους έξι εσωτερικούς συμβούλους, οι τέσσερις έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση του Πρύτανη: οι κκ.Καλιαμπάκος, Σαπουντζάκης, Χατζηγεωργίου, Κοζύρης. Ο μεγάλος αριθμός των ενδιαφερομένων δυσχεραίνει τη μεταξύ τους σύγκλιση ενώ ο διαγκωνισμός είναι ισχυρός. Αναπόφευκτη η πόλωση, οι φορτίσεις αλλά και οι ομαδοποιήσεις, όπως καταγράφεται το μέχρι στιγμής κλίμα. Επιπλέον, σημειώνεται πως από τους έξι υποψήφιους, οι τρεις είναι νυν Αντιπρυτάνεις: οι κ.κ.Γκιντίδης, Σαπουντζάκης, Χατζηγεωργίου. Ο νυν Πρύτανης, δεν θέτει υποψηφιότητα εκ νέου, καθώς προσκρούει στο όριο ηλικίας.

Αν οι διαδικασίες για την εκλογή του Συμβουλίου Διοίκησης ολοκληρωθούν πριν την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου 2023, τότε λήγει αυτοδίκαια η θητεία των υπηρετουσών Πρυτανικών Αρχών την ημερομηνία, που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του 11μελούς Συμβουλίου Διοίκησης για το διορισμό του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων.

Εάν δεν ευδοκιμήσει η διαδικασία εκλογής των πέντε εξωτερικών μελών, αρμόδια για την ανάδειξή τους είναι η Σύγκλητος. Συγκεκριμένα, διενεργείται μυστική ψηφοφορία μεταξύ όλων όσων δήλωσαν υποψηφιότητα για τη θέση του εξωτερικού μέλους.

Στην περίπτωση αυτή, αναδεικνύονται ως εξωτερικά μέλη, εκείνοι που συγκέντρωσαν αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της Συγκλήτου του ΑΕΙ. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί, μόνο που αυτή τη φορά απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου.

Εφόσον εξαντληθεί ο ανώτατος αριθμός συνεδριάσεων - όπως ορίζεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό - και πάλι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την κάλυψη του συνόλου των θέσεων των εξωτερικών μελών, ακολουθεί κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Αν δεν υπήρξε ισοψηφία, η κλήρωση θα γίνει μεταξύ εκείνων, που έλαβαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων.

Ανάλογη κατάσταση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναμένεται στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.