Στα ευαίσθητα κηπευτικά, εκείνα δηλαδή που δεν μπορούν να στοκαριστούν, έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες της θεομηνίας που έπληξε τη Θεσσαλία. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες ελλείψεις στις λαϊκές αγορές των αστικών κέντρων του κάμπου, αλλά και οι τεράστιες αυξήσεις από 50% έως 75% που καταγράφονται στη χονδρική τιμή πολλών φρέσκων προϊόντων στην Αττική μέσα σε δέκα ημέρες και οι οποίες θα είναι πολλαπλάσιες στη λιανική.

Οι ανατιμήσεις

Σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ενδεικτικά από την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου -στο ξέσπασμα της θεομηνίας- μέχρι και την Πέμπτη, η τιμή χονδρικής για τις τομάτες έχει εκτοξευτεί στο 1,5 ευρώ, με άνοδο πάνω από 66%, τα κολοκύθια τα προμηθεύονται οι χονδρέμποροι προς 1,6 ευρώ το κιλό, το μαρούλι από μισό ευρώ πωλείται 0,75% χονδρική, τα φασολάκια 2,2 ευρώ κ.ά.

Τα περίπου 70.000 νεκρά αιγοπρόβατα (τελευταία καταμέτρηση του ΕΛΓΑ από τις δηλώσεις των κτηνοτρόφων) θα επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες την τιμή του κρέατος, του γάλακτος, κατά συνέπεια και των τυροκομικών. Σύμφωνα, πάντως, με τον πρόεδρο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλο Σατολιά, οι ανατιμήσεις σε αυτά τα προϊόντα δεν θα είναι μεγάλες, καθώς ήταν ήδη σε τροχιά μείωσης λόγω της μείωσης του κόστους παραγωγής, ενώ διακινδυνεύει την πρόβλεψη ότι η κατάσταση θα είναι πρόσκαιρη. 

Σε αυτές τις παραμέτρους, πάντως, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών αλλά και το νέο ράλι των καυσίμων, που θα φέρουν το κόστος συντήρησης των κοπαδιών και μεταφοράς των προϊόντων στα περσινά επίπεδα, με συνέπειες που θα φτάσουν και στο τραπέζι του καταναλωτή.

Η κατεστραμμένη γη

Το ερώτημα που ταλανίζει είναι πότε θα αποκατασταθεί η κατεστραμμένη γη, πότε θα ξαναδώσει τροφή. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για νεκρή πενταετία. Οι επιστήμονες κάνουν έρευνες εδώ και τρεις ημέρες. Ανάλογα με τα στοιχεία θα ακολουθηθεί μια σειρά από διαδικασίες τονωτικών κινήσεων με λιπάσματα ή διαφορετικές καλλιέργειες που θα δυναμώσουν το χώμα».

Το κινητό Εργαστήριο Αναλύσεων Εδαφών και Νερών του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποίησε  δειγματοληψίες  στις περιοχές Νέας Λεύκης, Χάλκης, Πλατυκάμπου, Αχιλλείου, Κιλελέρ. Διαπιστώθηκε σημαντική ποικιλομορφία των επιπτώσεων της πλημμύρας στους αγρούς ανάλογα με το ανάγλυφο και τη θέση τους. Πραγματοποιήθηκε συλλογή δειγμάτων φερτών υλικών ιζημάτων/λάσπης στις περιοχές Χάλκης και Πλατυκάμπου για την εκτίμηση της συγκέντρωσης βαρέων μετάλλων και άλλων φυσικοχημικών ιδιοτήτων που επηρεάζουν τη γονιμότητα του εδάφους.

Στην περιοχή της Νέας Λεύκης πέριξ του χειμάρρου «Γκουσμπασανιώτης» διαπιστώθηκε σε μεγάλες εκτάσεις η απώλεια του επιφανειακού γόνιμου εδάφους εξαιτίας της σφοδρής κίνησης του νερού κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινη