«Δυσοίωνο» χαρακτήρισε το μέλλον των αγροτών στον θεσσαλικό κάμπο, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Λαρισαίων Αγροτών, Γιώργος Καραϊσκος, μιλώντας το Σάββατο (16/09) στην ΕΡΤ.

«Είναι πλημμυρισμένα τα σπίτια των ανθρώπων, πετιούνται τα πράγματά τους, βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους, η καλλιέργεια ουσιαστικά έχει καταστραφεί στο 100% στις πλημμυρισμένες εκτάσεις» σημείωσε λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να μπουν για συλλογή μηχανές βάμβακοσυλλεκτικές, ούτε στο επόμενο δίμηνο τρίμηνο για τα σιτηρά.

«Είναι η απόλυτη καταστροφή. Ξεκινάνε τελείως από το μηδέν οι άνθρωποι. Μηχανολογικός εξοπλισμός έχει χαθεί, έχει καταστραφεί« πρόσθεσε.

«Προφανώς ανατιμήσεις στην αγορά θα δημιουργήσει αυτή η κατάσταση» υπογράμμισε ενώ ερωτηθείς για το πότε θα καλλιεργηθεί ο κάμπος ανέφερε χαρακτηριστικά: «εξαρτάται από τα νερά που δέχτηκε από το ύψος των νερών. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει περίπτωση χωράφια να καλλιεργηθούν και τους επόμενους τρεις μήνες. Δεν ξέρουμε πόσο παραγωγικά θα είναι σε πρώτη φάση, αλλά υπάρχουν και χωράφια που δεν θα μπορέσουν να μπουν και τουλάχιστον για το 2023 δεν υπάρχει περίπτωση καμία. Από τον Μάρτιο και μετά δεν μπορώ να γνωρίζω τι μπορεί να γίνει».

Αναφερόμενος στα φερτά υλικά που βρίσκονται πλέον μέσα στα χωράφια σημείωσε ότι όχι μόνο πέτρες αλλά μέχρι και αυτοκίνητα βλέπουμε, ενώ πρόσθεσε πως έχει παρασύρει όλο το αρδευτικό δίκτυο του κάμπου εδώ που ποτίζεται κατά βάση κατά 99,9% . Αυτό είναι ένα τεράστιο κοστολόγιο, των παραγωγών.

«Δηλαδή οι υποδομές που έχουν χαθεί είναι ασύλληπτο και δεν ξέρω πώς μπορούν αυτά να πληρωθούν και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία. Γιατί πολλοί άνθρωποι θα βγουν από την παραγωγική διαδικασία, θα εγκαταλείψουν» αναφέρει.