Για 11η μέρα παραμένει ο Βόλος χωρίς πόσιμο νερό, μετά τη σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Τα σπίτια πρέπει να τροφοδοτούνται με νερό κατάλληλο μόνο για οικιακή χρήση, ενώ αρμόδιοι φορείς υπενθυμίζουν τους κινδύνους από πιθανές ασθένειες από τα ακατάλληλα νερά.

Εμφανή είναι και τα προβλήματα στις επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν τόσο εξαιτίας της έλλειψης νερού όσο και επειδή η λάσπη μπήκε μέσα και κατέστρεψε βασικούς εξοπλισμούς.

Ενα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος του Βόλου είναι ότι από την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού παραμένουν εκτός λειτουργίας μεγάλες υδροβόρες βιομηχανίες που για την παραγωγική διαδικασία απαιτείται η ύπαρξη και παροχή μεγάλων ποσοστήτων καθαρού νερού, όπως οι γαλακτοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες αναψυκτικών, οι τυροκομικές μονάδες, αλλά και βαριές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν νερό για την ψύξη κλιβάνων.

Όσον αφορά τους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, αφού εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφέ, φούρνοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν από την έλλειψη καθαρού νερού και όσα καταστήματα καταφέρνουν να λειτουργήσουν αντιμετωπίζουν προβλήματα ή χρησιμοποιούν προϊόντα μιας χρήσης. Στον ξενοδοχειακό τομέα, τα ξενοδοχεία του Βόλου είτε είναι κλειστά ή είναι σχεδόν άδεια, αφού έχουν ακυρωθεί οι κρατήσεις και τα προγραμματισμένα συνέδρια.

Ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη της λίμνης Κάρλα - Προειδοποίηση από το 112

Η λίμνη Κάρλα είναι ακόμα ένα πρόβλημα στη Μαγνησία, που το τελευταίο 24ωρο απειλεί να κατακλύσει με τα νερά της ό,τι απέμεινε αλώβητο στον θεσσαλικό κάμπο από τις πλημμύρες. Η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει συνεχώς από τα νερά του Πηνειού και απειλούνται τα παρακάρλια χωριά της Μαγνησίας, όπως το Στεφανοβίκειο, ο Ριζόμυλος και τα Κανάλια, και για τον λόγο αυτόν χθες το βράδυ το 112 ήχησε και ζήτησε από τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, οι κάτοικοι ζουν με την αγωνία τού αν θα βιώσουν παρόμοια φαινόμενα με αυτά που βίωσαν οι άνθρωποι στα χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων.

Οι κάτοικοι σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο είναι σε επιφυλακή και διαρκώς τσεκάρουν τη ροή των υδάτων προς τη λίμνη Κάρλα.

Σύμφωνα με κατοίκους του Στεφανοβικείου, τα νερά από τη λίμνη Κάρλα τα τελευταία 24ωρα πλησίασαν το χωριό τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη κινητοποίηση έτσι ώστε να αποφύγουν νέες πλημμύρες εντός του οικισμού.

Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Κλιμάκια του Πυροσβεστικού Σώματος είναι στην περιοχή και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-thessalia, στην περιοχή υπάρχουν και φουσκωτά έτοιμα για παν ενδεχόμενο.

Επιπλέον, μεγάλα φορτηγά μετέφεραν τόνους χαλίκι, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα αναχώματα στην περιοχή.

«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος πλημμυρισμού των παρακάρλιων κοινοτήτων. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, ώστε να σταματήσει η εισροή του νερού από τον Πηνειό στη λίμνη Κάρλα. Έχουν, ήδη, πληγεί μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Ανησυχούμε ότι εάν συνεχίσει η ίδια ροή των υδάτων τις επόμενες ημέρες υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα χωριά μας και ζητούμε να ενημερωθούμε άμεσα από ειδικούς επιστήμονες για την τρέχουσα κατάσταση και ποιες θα είναι οι επόμενες παρεμβάσεις. Ζητούμε άμεσα λύση. Καλούμε σε άμεση βοήθεια», έγραψε σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.

Έκκληση προς την κυβέρνηση έκανε και ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος. «Εάν η στάθμη της λίμνης ανέβει 60 εκατοστά ακόμα, θα πλημμυρίσει πρώτο το χωριό Σωτήριο», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ως Δήμος Κιλελέρ, σήμερα καταθέσαμε και επίσημα να δοθεί λύση από εξιδεικευμένους ανθρώπους, γιατί αυτό μπορούσε να κάνει ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Από εδώ και πέρα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα».