Υπήρξε όντως ανθρώπινη παρέμβαση στον ποταμό Καλέντζη τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας παραδέχεται ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, με τις ευθύνες για το ποιος τελικά έδωσε την εντολή για την εκτροπή των νερών να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας.

Στη σκιά της εισαγγελικής παρέμβασης που ζητάει να διερευνηθούν όλα όσα καταγγέλλονται, χθες εκτυλίχθηκε ένας πόλεμος αλληλοεπίρριψης ευθυνών μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας, Κώστα Νούσιου, και του δημάρχου Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

Αλληλοκατηγορίες

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας παραδέχθηκε αυτό που είχαν καταγγείλει νωρίτερα και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή ότι έγιναν παρεμβάσεις σε αναχώματα ποταμών που οδήγησαν σε εκτροπή των νερών. Ανέφερε ωστόσο πως μολονότι εκείνος έδωσε έγκριση, το έκανε κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Παλαμά, ο οποίος, όπως ανέφερε, του είπε ότι υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσει το χωριό Κοσκινάς και θα πρέπει να γκρεμιστεί το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη. Εξήγησε ότι τον εμπιστεύτηκε γιατί έχει γνώσεις και ότι άλλες φορές έχει κάνει τέτοιες παρεμβάσεις και έχουν λειτουργήσει.

Ο δήμαρχος Παλαμά, από την άλλη πλευρά, αρνείται ότι ο ίδιος ζήτησε να ανοιχτεί το ανάχωμα και ρίχνει το βάρος της απόφασης στον αντιπεριφερειάρχη.

Εισαγγελική έρευνα

Σε κάθε περίπτωση, το ποιος έχει την ευθύνη καλείται να ξεκαθαρίσει η εισαγγελική έρευνα, για την οποία δόθηκε εντολή χθες. Να σημειωθεί ότι και κάτοικοι της Φαρκαδόνας έχουν καταθέσει μήνυση, κατηγορώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος του Ενιπέα προκειμένου να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας και να πλημμυρίσουν χωριά.

Από τις πρώτες ημέρες της καταστροφής κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι δόθηκαν εντολές για παρεμβάσεις στα αναχώματα για να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα, με αποτέλεσμα τα νερά να πλημμυρίσουν τον κάμπο και τα χωριά του. Όλα αυτά θα αποτελέσουν και αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας που διεξάγεται.

Αντιπεριφερειάρχης: Ο δήμαρχος ζήτησε εν εξάλλω μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα

«Είχε φουσκώσει επικίνδυνα ο Καλέντζης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον δήμαρχο Παλαμά, κ. Σακελλαρίου, που μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να γίνει τομή στο ανάχωμα, γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Του απάντησα πως αν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι η ενδεδειγμένη, να το κάνει. Μου είπε πως πρέπει να γίνει και δεν υπάρχει άλλη λύση», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης. Ο κ. Νούσιος υποστήριξε ότι «ο δήμαρχος ήταν εν εξάλλω».

Όπως είπε, έδωσε την έγκρισή του, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του. «Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν. Τη δοκιμάσαμε στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”», όταν του είχε πει να γίνει τομή στο ανάχωμα, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο χωματουργός που κατήγγειλε ότι του δόθηκε εντολή να κάνει τομή στο ανάχωμα «είπε την αλήθεια». «Από την περιφέρεια, πήρα τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό”. “Ακόμη και το ανάχωμα;”. “Ακόμη και το ανάχωμα”. (…) Χρειαζόταν και η δική μου έγκριση για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη», προσέθεσε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα έπρεπε να γίνει εάν υπήρχε ένας δήμαρχος που δεν έχει εμπειρία, ο κ. Νούσιος ανέφερε ότι είτε θα έστελνε την αρμόδια υπηρεσία είτε θα πήγαινε στο σημείο ο ίδιος. «Δεν υπάρχει αντιπλημμυρικό σχέδιο, όλα δουλεύουν με την πρακτική και με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν», είπε, επίσης.

Να σημειωθεί ότι προχθές ο κ. Νούσιος έλεγε ότι δεν έδωσε εντολή, αλλά απλώς άκουσε την προτροπή του δημάρχου.

Το αρνείται ο δήμαρχος Παλαμά

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαμά υποστήριξε ότι το ανάχωμα που έσπασε στον Καλέντζη δεν ήταν αυτό που έπνιξε τα χωριά του δήμου του. «Το ανάχωμα που έσπασε στον Καλέντζη δεν είναι αυτό που έπνιξε τον Παλαμά», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Open.

«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Βγαίνουν πολλά άσχετα με την πραγματικότητα. Τα συμπεράσματα θα βγουν από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Θα αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει, και αν είμαι κι εγώ μέσα σε αυτούς που έχουν την ευθύνη, να την πληρώσω κι εγώ, αρκεί να αποδειχτεί. Αν έσπασε και αν έπρεπε να σπάσει το ανάχωμα σε αυτό το σημείο», υποστήριξε ο κ. Σακελλαρίου.

Παύλος Μαρινάκης: Η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πολύ επικίνδυνη

«Ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα, εν προκειμένω το φράγμα Καράμπαλη, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά, εν προκειμένω ο Παλαμάς, είναι αστήριχτος και δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο κόσμο. Η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πολύ επικίνδυνη γι' αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Δεν έχει καμία βάση, δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Επίσης, είπε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού. «Συνεχίζει και έχει την υποστήριξη. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη, ως οφείλει, διεξάγει μια έρευνα και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η έρευνα, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, για να δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η Δικαιοσύνη κάθε φορά», ανέφερε.

ΣΥΡΙΖΑ: Με εντολή της Περιφέρειας Θεσσαλίας έγινε ρωγμή σε φράγμα - Να παραιτηθεί ο Αγοραστός

Την παραίτηση Αγοραστού ζήτησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη ρωγμή στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη: «Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από την Περιφέρεια.

Οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Έπειτα απ' όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης.

Αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει -εκτός από τις δικές του- και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του περιφερειάρχη. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news.

Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητεί απαντήσεις».