Εταιρείες χωματουργικών εργασιών έχουν επιστρατευτεί στα πλημμυρισμένα χωριά της Καρδίτσας για να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα από τους στάβλους με σκοπό να αποτεφρωθούν σε άλλες περιοχές.
Την ίδια ώρα, νεαρός κτηνοτρόφος απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να φροντίσει για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, καθώς -όπως λέει- έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Πριν από την καταστροφή ένα παραγωγικό ζώο μπορούσαμε να το αγοράσουμε περίπου 350 με 400 ευρώ και τώρα που ρωτήσαμε, μας είπαν μέχρι και 600 ευρώ για το καθένα. Όλα αυτά έρχονται από τη Γαλλία, αλλά οι μεσάζοντες εδώ βρήκαν ευκαιρία για παραπάνω κέρδος», λέει ο κ. Μεριχωβίτης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη μεγάλης προσοχής στην καταγραφή των ζημιών.

«Τα συνεργεία που καταγράφουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και δηλώνουν μεγαλύτερη ζημιά από αυτήν που έχουν υποστεί. Όταν θα έρθει όμως η ώρα των αποζημιώσεων, θα στερήσουν τα χρήματα από εμάς που έχουμε όντως καταστραφεί», τονίζει.

Άμεση προτεραιότητα η αποτέφρωση

Η απομάκρυνση των νεκρών ζώων είναι άμεση προτεραιότητα, την ώρα που οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λοιμώδη νοσήματα που συνδέονται με τις πλημμύρες και απειλούν την υγεία των πολιτών στις κατεστραμμένες περιοχές. Όσον αφορά, δε, την καύση των νεκρών ζώων, η τελευταία εικόνα είναι ότι μέχρι προχθες το πρωί είχαν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί ή ταφεί, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, περισσότερα από 15.000 νεκρά ζώα.

Δείτε εικόνες