Συγκλονισμένη παρακολουθεί η ελληνική κοινωνία τις εξελίξεις μετά το νέο περιστατικό γυναικοκτονίας, αυτή τη φορά στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Ένας 38χρονος, αστυνομικός στο επάγγελμα, εκτέλεσε την πρώην σύζυγό του στο διαμέρισμα όπου συζούσαν μέχρι πριν από λίγους μήνες κι έπειτα έστρεψε την καραμπίνα στο κεφάλι του, πατώντας τη σκανδάλη.

Το νέο δράμα έρχεται να συνταράξει ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη, μέσα σε μια κατάσταση που το ένα περιστατικό διαδέχεται το άλλο. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πρώην ζευγάρι είχε δύο μικρά αγοράκια, τα οποία μέχρι και χθες το μεσημέρι βρίσκονταν στο σχολείο, χωρίς να γνωρίζουν ότι ο πατέρας τους σκότωσε τη μητέρα τους και αυτοκτόνησε. 

Μέχρι στιγμής, ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για τον τρόπο με τον οποίο ο 38χρονος αστυνομικός Λάμπρος Μάντζιος δολοφόνησε τη 42χρονη Τζένη Μαϊκοπούλου. Τα σενάρια που εξετάζει το Τμήμα Ανθρωποκτονιών, όμως, δεν είναι πολλά. Έγινε γνωστό πως ο πατέρας είχε περάσει από το σπίτι για να πάρει τα δύο αγόρια, ηλικίας 12 και 14 ετών. Είχε επωμιστεί να τα πάει στο σχολείο και θεωρητικά θα αναχωρούσε για την υπηρεσία του. Ωστόσο, φαίνεται πως πήγε στο σπίτι της οικογένειάς του και ξεκίνησε κουβέντα με τη σύζυγό του. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν τα παιδιά, η γυναίκα τα κατέβασε στο σχολικό. Μέχρι να επιστρέψει στο διαμέρισμα, ο 38χρονος συναρμολόγησε την καραμπίνα που είχε πάρει από τον πατέρα του, δήθεν για να την καθαρίσει, και πυροβόλησε ακαριαία την πρώην γυναίκα του στην κοιλιά. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, έστρεψε το όπλο πάνω του και αυτοκτόνησε.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στην «ΟΝ time», μεγάλο βάρος έχει πέσει πλέον πάνω στα παιδιά, με τους ειδικούς ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ. να περνούν όλη την ημέρα στο σχολείο των παιδιών, προσπαθώντας να διαχειριστούν την ψυχοσύνθεσή τους στο άκουσμα της μακάβριας είδησης. 

Καμία ένδειξη

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., πάντως, τονίζουν πως η υπόθεση προκαλεί μεγάλη εντύπωση, καθώς ο 38χρονος έδειχνε απόλυτα ήρεμος το τελευταίο διάστημα, παρά την ψυχολογική πίεση που μπορεί να ασκήσει ένα διαζύγιο. Ο 38χρονος και η 42χρονη είχαν προχωρήσει στη διαδικασία του διαζυγίου στις αρχές του χρόνου. Όπως αναφέρουν άτομα του περιβάλλοντός του, το διαζύγιο ήταν συναινετικό και σε πνεύμα συνεργασίας. Λέγεται, δε, πως είχαν ρυθμιστεί χωρίς προβλήματα οι ημέρες και οι ώρες που εκείνος θα έβλεπε τα δύο παιδιά του.

Ταυτόχρονα, δεν είχαν φανεί σημάδια ψυχολογικής αστάθειας. Στο εργασιακό περιβάλλον του δεν είχε δώσει δικαιώματα, παρά το γεγονός πως στο στενό οικογενειακό κύκλο είχε εμφανίσει κάποια σημάδια. Χθες, πάντως, ακούστηκαν πολλά για το γεγονός πως το υπηρεσιακό όπλο είχε αφαιρεθεί από τον αστυνομικό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μοιραία σκέφτηκαν πως ίσως υπήρχε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα.

Αστυνομικές πηγές, πάντως, υποστηρίζουν πως δεν είχε εντοπιστεί κάτι τέτοιο. Το υπηρεσιακό όπλο τού είχε αφαιρεθεί καθώς ο Μάντζιος είχε χρόνιο πρόβλημα τενοντίτιδας και γι’ αυτόν τον λόγο έλαβε μετάταξη. Είχε φύγει συνεπώς από το πεδίο και είχε μεταφερθεί σε υπηρεσία γραφείου και συγκεκριμένα στην Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδος. Ως εκ τούτου, η υπηρεσία δεν είχε λόγο να του παράσχει οπλισμό.

«Την πίεζε να τα ξαναβρούν»

Μία μαρτυρία, πάντως, ήρθε να συμπληρώσει τα κομμάτια της υπόθεσης, αναδεικνύοντας ουσιαστικά το κίνητρο για το οποίο έγινε αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Σύμφωνα με φίλο της οικογένειας του δράστη: «Υπήρχαν προβλήματα, η γυναίκα του τον έδιωξε από το σπίτι και πριν από λίγους μήνες πήραν συναινετικό διαζύγιο. Περνούσε κι έπαιρνε τα παιδιά, τον βλέπαμε και ρωτούσαμε τι θα κάνει στη ζωή του. την αγαπούσε την κοπέλα τρομερά και της έλεγε να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να ξαναπαντρευτούν για τα παιδιά. Εκείνη επέμενε και του έλεγε “δεν σε θέλω”».

Οικογενειακός φίλος, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως ο δράστης και αυτόχειρας είχε πει στον πατέρα του πως έχει κακούς σκοπούς: «Έμενε στο πατρικό του κι έφυγε νωρίς το πρωί χωρίς να τον πάρουν χαμπάρι. Την καραμπίνα την πήρε από εχθές (σ.σ.: προχθές), λέγοντας ότι θέλει να την καθαρίσει. Στον πατέρα του έλεγε “εγώ θα τη σκοτώσω”, είχε φτάσει σε μια απόγνωση το παιδί, την αγαπούσε και ήταν τρελά ερωτευμένος. Δεν είχε γνωρίσει άλλη γυναίκα. Εμείς του λέγαμε να κάνει τη ζωή του».

Πάντως, παρά τα όσα αναφέρονται στο περιβάλλον των θυμάτων, το ζευγάρι, σύμφωνα με τον οικογενειακό φίλο, δεν χώρισε... βελούδινα. «Όταν χώρισαν, η γυναίκα τού είπε να έρθει να πάρει τα ρούχα του και τα έβγαλε έξω από την πόρτα σε νάιλον σακούλες και σε τσάντες. Ήρθαν με τον πατέρα του και τα πήραν», ανέφερε ο οικογενειακός φίλος.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime