Η ανταπόκριση της ασφαλιστικής αγοράς στους ασφαλισμένους-πληγέντες των πλημμυρών είναι άμεση, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Ειδικότερα, αναφέρεται: «Με ταχύτητα προχωράει η καταγραφή ζημιών και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλισμένους».

Ασφαλιστικές εταιρείες για καταγραφή ζημιών

«H σκέψη όλων μας στην ασφαλιστική αγορά είναι στα θύματα, στις οικογένειές τους και στους πληγέντες όλων των περιοχών της Ελλάδας που έχουν χτυπηθεί από τις πρωτοφανείς καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία "Daniel", αλλά και οι πυρκαγιές που προηγήθηκαν.

Από την πρώτη στιγμή, όπως σε κάθε καταστροφικό συμβάν, οι ασφαλιστικές εταιρίες-μέλη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) έθεσαν σε προτεραιότητα την ανακούφιση των πληγέντων και ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς αυτοψίας και καταγραφής των ζημιών ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ανταποκρινόμαστε με συνέπεια στις δεσμεύσεις μας απέναντι στους ασφαλισμένους μας, διαθέτοντας φερεγγυότητα και ισχυρή κεφαλαιοποίηση. Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία με δείκτη φερεγγυότητας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη (184,6% σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ).

Η ΕΑΕΕ προχωράει, όπως σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής, σε αναλυτική καταγραφή που περιλαμβάνει το πλήθος των ζημιών, προβλεπόμενα ποσά αποζημιώσεων και τα ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και ανά γεωγραφική κατανομή. Τα επίσημα στοιχεία θα δημοσιευθούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ανέφερε σχετικά: «Ως ασφαλιστική αγορά βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους ασφαλισμένους μας εκπληρώνοντας την αποστολή μας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι συνθήκες σε διεθνές επίπεδο επιβάλλουν συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η ασφαλιστική αγορά είναι στη διάθεση της Πολιτείας με τεχνογνωσία και ολοκληρωμένες προτάσεις ώστε να συμβάλει στην πρόληψη και στον σχεδιασμό για τη διαχείριση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, οι οποίες απειλούν με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα τη χώρα μας».