Επίπονη αναµένεται να είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να ενισχύσουν το δηµόσιο σύστηµα Υγείας της χώρας µας µε πρόσθετο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Η κόπωση των ήδη υπηρετούντων στο δηµόσιο σύστηµα υγειονοµικών διαµορφώνει, µεταξύ άλλων, ανησυχητικές καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο σύνολο των κρατών-µελών της ΕΕ.

Ετσι, λίαν αµφιλεγόµενος φαίνεται ότι είναι ο ισχυρισµός µερίδας υγειονοµικών συνδικαλιστών της χώρας µας, σύµφωνα µε τον οποίο υπάρχουν περίπου 3.000 διαθέσιµοι, εκπαιδευµένοι, αλλά αδιόριστοι διασώστες πληρωµάτων ασθενοφόρων, οι οποίοι θα µπορούσαν να ενισχύσουν τη δύναµη του Εθνικού Κέντρου Άµεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), εάν, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι συνδικαλιστές, «η κυβέρνηση και ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είχαν ως στόχο τους την αποδυνάµωση και, στη συνέχεια, την ιδιωτικοποίηση του Κέντρου». Στην πραγµατικότητα, όµως, όχι µόνο θέµα ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ δεν τίθεται, αλλά δεν υπάρχουν καν διαθέσιµοι και αδιόριστοι 3.000 διασώστες για να στελεχώσουν πληρώµατα ασθενοφόρων του Κέντρου. ∆εν είναι καθόλου τυχαίο ότι µόλις… 130 υγειονοµικοί αυτής της ειδικότητας προσήλθαν τελικά να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και, συνεπώς, ανταποκρίθηκαν στην πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας και του Ανώτατου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) για την πλήρωση 250 θέσεων επικουρικών διασωστών για πληρώµατα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ της Αττικής.

Οχι µόνο δεν τίθεται θέµα ιδιωτικοποίησης του ΕΚΑΒ, αλλά δεν υπάρχουν καν διαθέσιµοι και αδιόριστοι 3.000 διασώστες για να στελεχώσουν πληρώµατα ασθενοφόρων


Σύµφωνα µε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία της Κοµισιόν, µάλιστα, περισσότεροι από 1 εκατ. γιατροί και εργαζόµενοι όλων των ειδικοτήτων λείπουν σήµερα από τον τοµέα της Υγείας στο σύνολο των κρατών-µελών της ΕΕ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα οξύ, πανευρωπαϊκό πρόβληµα, το οποίο ανησυχεί σφόδρα τον κ. Χρυσοχοΐδη, ιδιαιτέρως εν όψει των δύο µεγάλων προκηρύξεων για την πρόσληψη συνολικά 4.000 µόνιµων νοσηλευτών Πανεπιστηµιακής (Π.Ε.) και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης (∆.Ε.), µε την πρώτη να αναµένεται να δηµοσιευθεί την ερχόµενη Παρασκευή 15 Σεπτεµβρίου και τη δεύτερη να ακολουθεί στις αρχές του ερχόµενου Νοεµβρίου.

Ελλείψεις αναισθησιολόγων 

Την ίδια στιγµή, ανάλογα ή ίσως ακόµα και οξύτερα είναι τα προβλήµατα µε τις ελλείψεις γιατρών συγκεκριµένων ειδικοτήτων, και µάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο επίσης.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι µόλις οκτώ χώρες της Ευρώπης, συγκεκριµένα η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία, η Ρουµανία, η Σερβία, το Ουζµπεκιστάν, αλλά και η Τουρκία και το Ισραήλ, διαθέτουν λιγότερους αναισθησιολόγους, ειδικευµένους και ειδικευόµενους, σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα, σε σχέση µε ό,τι συµβαίνει στην Ελλάδα και αναλογικά µε τον συνολικό πληθυσµό κάθε χώρας, σύµφωνα µε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), τα οποία αφορούν 40 χώρες της Ευρώπης, καθώς και την Τουρκία και το Ισραήλ.
Σύµφωνα µε τα ίδια στοιχεία του ΠΟΥ, είκοσι χώρες βρίσκονται πιο χαµηλά στον ίδιο δείκτη σε σχέση µε τον σχετικό µέσο όρο (18,60 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους) των 40 χωρών της Ευρώπης, καθώς και της Τουρκίας και του Ισραήλ, ενώ µεταξύ αυτών των είκοσι χωρών στην ΕΕ ανήκουν δεκατρείς, συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας (11,87 αναισθησιολόγοι ανά 100.000 κατοίκους).

4.000 µόνιµοι νοσηλευτές πανεπιστηµιακής και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης αναµένεται να προσληφθούν το επόµενο διάστηµα


Αυτό καταδεικνύει το σοβαρό πανευρωπαϊκό πρόβληµα που αντιµετωπίζουν οι πιο ανεπτυγµένες χώρες, ακόµα και η ίδια η ΕΕ, µε τις σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους.

Χαρακτηριστικό, µάλιστα, είναι το γεγονός ότι, σύµφωνα µε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία του ΕΣΥ του Ηνωµένου Βασιλείου (NHS), εκτιµάται πως η χώρα θα υποστεί έως το 2040 µια πολύ σοβαρή µείωση στον συνολικό αριθµό των αναισθησιολόγων, µε τις κενές οργανικές θέσεις γι’ αυτήν την τόσο κρίσιµη ειδικότητα να φτάνουν συνολικά ακόµα και τις 11.000… Το αποτέλεσµα θα είναι περισσότερες από 8,25 εκατ. τακτικές χειρουργικές επεµβάσεις να καθυστερούν κάθε χρόνο σοβαρά, δηλαδή θα σηµειώνονται, τότε, καθυστερήσεις που θα υπερβαίνουν συχνά ακόµα και το ένα έτος…

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ: Πολλοί από τους διασώστες έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους και εργάζονται είτε σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων είτε σε άλλες δουλειές


Η προκήρυξη για το ΕΚΑΒ της Αττικής

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» έθεσαν υπόψη του προέδρου της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Εργαζοµένων ∆ηµοσίων Νοσοκοµείων (ΠΟΕ∆ΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκου, τα στοιχεία σχετικά µε την πρόσφατη προκήρυξη για το ΕΚΑΒ της Αττικής. Ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει ότι «πολλοί από τους διασώστες πληρωµάτων ασθενοφόρων έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους στα περιφερειακά ΚΕΚ του ΕΚΑΒ και εργάζονται είτε σε ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων, είτε σε άλλες δουλειές. Θα έρχονταν µόνιµοι στην Αττική, έστω κι αν οι αµοιβές τους στο ΕΚΑΒ ήταν χαµηλές. Ως συµβασιούχοι, όµως, φοβούνται ότι µε τη λήξη των συµβάσεών τους, σε δύο χρόνια, θα µείνουν άνεργοι. Είναι βέβαιο ότι ακόµα και από εκείνους που υπέβαλαν αίτηση πολλοί θα αρνηθούν τελικά τη θέση εργασίας στο ΕΚΑΒ της Αττικής».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 9/9