«Υπάρχουν σήμερα 100 οικογένειες οι οποίες έχουν χάσει όλα τα ζώα», σημείωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, κ. Γιώργος Βαϊόπουλος.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαϊόπουλος αναφέρθηκε στις κτηνοτροφικές μονάδες τις Θεσσαλίας και σημείωσε πως μετά το κύμα της κακοκαιρίας Daniel «αυτές έχουν καταστραφεί πλήρως», ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχουν πνιγεί τα ζώα, έχουν πλημμυρίσει νερό, ζωοτροφές δεν υπάρχουν, μηχανήματα, τρακτέρ όλα έχουν καταστραφεί και ο κόσμος κάθεται και βλέπει μαραζωμένος».

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βαϊόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Γ.ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ: Ως πρόεδρος να σας πω ότι υπάρχουν σήμερα 100 οικογένειες οι οποίες έχουν χάσει όλα τα ζώα. Είναι περίπου στα 15 χιλιάδες ζώα μόνο στην περιοχή τη δικιά μου από τα μέλη μας όπου δεν υπάρχει ουρά μέσα στο μαντρί, δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσεις, αυτοί πλέον οι άνθρωποι είναι σε πλήρη απόγνωση. Όσον αφορά τις καλλιέργειες, και εκεί υπάρχει μια πλήρης καταστροφή, εκεί που μπήκε το νερό μέρα δεν θα συλλεχθούν παραγωγές και ίσως και τα χωράφια να μην ξανακαλλιεργηθούν για κάμποσα χρόνια. Πάμε στην επόμενη μέρα, μια μέρα πολύ δύσκολη για όλο τον κάμπο, για όλη τη Θεσσαλία. Θα μείνω μόνο σε ένα που είπε ο πρωθυπουργός, ότι χρήματα υπάρχουν. Αν υπάρχουν χρήματα, πιστεύω ότι όλα μπορούν να γίνουν. Πάνω απ' όλα, να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας.

Γ. ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ: Ο όγκος του νερού που έφυγε από τα ορεινά και κατέβηκε στον κάμπο παρέσυρε λάσπη και εκεί όπου λιμνάζουν τα νερά εκεί μένει και η άμμος. Φανταστείτε ότι έχει πέσει πάνω από μισό μέτρο μέχρι 1 μέτρο λάσπη. Αυτό το πράγμα δεν μπορείς να το μεταφέρεις, θα παραμείνει εκεί, θα ξεραθεί, θα οργωθεί και θα περάσουν κάποια χρόνια για να γίνει πάλι χωράφι. Εγώ θεωρώ ότι χρειάζονται τουλάχιστον πέντε χρόνια. Δηλαδή, αν το καλλιεργήσεις, μετά από δύο χρόνια θα δεις το βαμβάκι εκεί που γίνεται ένα μέτρο να γίνει 30 πόντους.

Για τις κτηνοτροφικές μονάδες της Θεσσαλίας

Γ. ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μονάδες αυτές έχουν καταστραφεί πλήρως, έχουν πνιγεί τα ζώα, έχουν πλημμυρίσει νερό, ζωοτροφές δεν υπάρχουν, μηχανήματα, τρακτέρ όλα έχουν καταστραφεί και ο κόσμος κάθεται και βλέπει μαραζωμένος. Μετά από τρεις μέρες που πέφτει το νερό, τώρα πηγαίνει για να δει την πλήρη καταστροφή. Υπάρχει απόγνωση. Αν δεν παρθούν μέτρα, θα δείτε τα χωριά να ερημώνουν και να φεύγουν στη Γερμανία.

Ερωτηθείς αν έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί αντιπλημμυρικά και έργα υποδομής

Γ. ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ: Η περιοχή των Σοφάδων, πριν από 15-20 χρόνια σε κάθε βροχή πλημμύριζε. Έγινε το φράγμα του Σμοκόβου και είναι η μοναδική περιοχή που δεν πλημμύρησε. Άρα, μιλάμε για καινούργια φράγματα, για να συγκρατούν τον όγκο του νερού τον χειμώνα πάνω στα ορεινά και το καλοκαίρι να ποτίζεται ο κάμπος. Δεν υπάρχει άλλη λύση, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Δεν μπορεί η λεκάνη της Θεσσαλίας να πάει στα Τέμπη για να πάει στη θάλασσα. Με την παραμικρή βροχή, θα γίνει ζημιά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς

Γ. ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύω να μην υπάρχουν τρόφιμα στην αγορά, απλώς θα πέσει η οικονομία της χώρας μας. Θα έρθουν κρέατα και γάλατα από το εξωτερικό. Στα προϊόντα ΠΟΠ θα υπάρχει μια μικρή έλλειψη όσον αφορά τη φέτα, το αρνί και το πρόβατο.