Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το λιμάνι της Ραφήνας, οι δύτες φαίνεται ότι θα έχουν κόψει ως τα μεσάνυχτα την αλυσίδα των 100 μέτρων που έχει μπλεχτεί στην προπέλα του πλοίου «Άνδρος» και το οποίο το κρατά 100 μέτρα από το λιμάνι από τις 7:30 το πρωί του Σαββάτου, 9 Σεπτεμβρίου. 

Τι συνέβη 

Αρχικά, μπερδεύτηκαν οι αλυσίδες τριών πλοίων στο λιμάνι της Ραφήνας. Οι ισχυροί άνεμοι έκαναν ζημιά, με αποτέλεσμα οι αλυσίδες των πλοίων να μπερδευτούν και 850 (το Λιμενικό αναφέρει 800) επιβάτες έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στα τρία πλοία, τα οποία, κιόλας, βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από το λιμάνι.

Έφτασαν δύο ρυμουλκά, μέσω των οποίων θα δένονταν τα πλοία προκειμένου να ασφαλιστούν. Επιβάτες του ενός από τα τρία πλοία, του «Άνδρος», οι αλυσίδες του οποίου μπλέχτηκαν με εκείνες του καραβιού «Αικατερίνη Π.», είναι εγκλωβισμένοι από τις 7:30 το πρωί.

Έχουν φτάσει δύτες, προκειμένου να επιχειρήσουν, ωστόσο σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών στο MEGA, δεν έχουν πέσει ακόμη. Από τη μεριά του εκπροσώπου Τύπου του Λιμενικού, Νίκου Αλεξίου, οι δύτες ήδη επιχειρούν. Δεν έχει αποσαφηνιστεί η ώρα που θα ξεμπλέξουν τις αλυσίδες και τα πλοία θα επιστρέψουν στο λιμάνι. Οι δύτες θα δώσουν την εκτίμηση του χρόνου και μέσα από την απάντησή τους το Λιμενικό θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε δεύτερο πλάνο. Το χρονικό


Όλα έγιναν το πρωί, όταν έμπλεξαν οι άγκυρες δύο επιβατηγών πλοίων. Στις 7:30, ήταν προγραμματισμένο να φύγει το Ε/Γ-Ο/Γ Fast Ferries Andros για να εκτελέσει το δρομολόγιο Άνδρος-Τήνος-Μύκονος-Πάρος.

rafina_ploia___3_
rafina_ploia___2_


Λόγω της μεγάλης έντασης των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η καδένα της άγκυρας του Fast Ferries Andros έμπλεξε με την αριστερή καδένα της άγκυρας του Ε/Γ-Ο/Γ «Αικατερίνη Π», το οποίο ήταν δεμένο στον ντόκο και βρισκόταν στη διαδικασία επιβίβασης, έχοντας προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 8:05 για Τήνο-Μύκονο-Νάξο.

Καταστράφηκε η προπέλα του Fast Ferries Andros

Το περιστατικό οδήγησε στην καταστροφή της προπέλας του Fast Ferries Andros, ενώ το «Αικατερίνη Π» έχασε τη μία άγκυρα.Τα δύο πλοία λίγο έλειψε να πέσουν πάνω στο Super Ferry, που ήταν δεμένο στο λιμάνι και είχε προγραμματισμένο δρομολόγιο για τις 7:50 για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο.

Το πλήρωμα του Super Ferry έκοψε τους κάβους και ανοίχτηκε στο αγκυροβόλιο. Εκεί, με εντολή του Λιμεναρχείου πήγαν για προληπτικούς λόγους και τα δύο πρώτα πλοία που έμπλεξαν οι άγκυρές τους.

Το Super Ferry τελικά απέπλευσε για την εκτέλεση του δρομολογίου στις 9:15.

rafina_limani5
rafina_limani2


Η ανακοίνωση του Λιμενικού


Πρωινές ώρες σήμερα, κατά την διαδικασία απόπλου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ» Ν.Π. 11124 από τον λιμένα Ραφήνας, εν λόγω πλοίο παρέσυρε την καδένα του εν όρμω Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» Ν.Π. 10688, με αποτέλεσμα την μετατόπισή του προς το παρακείμενα αγκυροβολημένο Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ» Ν.Α. 620. Επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή (ΒΒΑ 7-8 BF).

Στη συνέχεια, προς αποφυγή σύγκρουσης, το Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ» διενήργησε αναγκαστικό απόπλου, έχοντας επιβιβάσει 481 επιβάτες, 55 άτομα πλήρωμα, 69 ΙΧΕ, 2 Φ/Γ, 1 Λεωφορείο και 7 Δίκυκλα, ενώ απεμπλάκη με ασφάλεια αφήνοντας την αριστερή άγκυρα και την καδένα του, με σκοπό την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του.

Προκειμένου να αποφευχθεί τραυματισμός ατόμων και για την ασφάλεια του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» πραγματοποιήθηκαν χειρισμοί απόπλου του, μαζί με την κίνηση του «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ». Από τις παραπάνω κινήσεις κόπηκαν διαδοχικά οι κάβοι πρόσδεσης των ανωτέρω πλοίων χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή υλικές ζημιές. Κατά την διάρκεια των προαναφερόμενων χειρισμών, η αριστερή καδένα του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» τυλίχτηκε στην δεξιά προπέλα του «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ».

Επιπλέον, επιχειρήθηκε από τους Πλοιάρχους των εν λόγω πλοίων απεμπλοκή τους, κατά την διάρκεια της οποίας, ακολούθησε επακούμβηση της πλώρης του «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π» με την πρύμνη του Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΝΔΡΟΣ» χωρίς να υπάρξει ρήγμα κατά δήλωση Πλοιάρχων των πλοίων. Εν συνεχεία το «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π», απέπλευσε προς λιμένα Λαυρίου, με 391 επιβάτες, 41 ΙΧΕ, 3 Φ/Γ, 2 Λεωφορεία και 3 Δίκυκλα όπου κατέπλευσε ασφαλώς και αποβίβασε τους επιβάτες και τα οχήματά τους, ώστε στη συνέχεια να επιθεωρηθεί από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, για διαπίστωση τυχόν βλάβης. Οι επιβάτες του, πρόκειται να προωθηθούν στον λιμένα Ραφήνας, με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Το «ΦΑΣΤ ΦΕΡΡΙΣ ΑΝΔΡΟΣ» παραμένει αγκυροβολημένο πλησίον του λιμένα Ραφήνας, δεμένο ασφαλώς επί ρυμουλκού, αναμένοντας την άφιξη δύο ακόμα (02) ρυμουλκών, με σκοπό την ασφαλή πρόσδεση και κατάπλου του στον λιμένα Ραφήνας (730 επιβάτες, 48 άτομα πλήρωμα, 66 ΙΧΕ, 13 Φ/Γ, 6 Λεωφορεία και 8 Δίκυκλα).