«Το φαινόμενο αυτό ήταν Ιανός επί τρία. Ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά ο Πάμισος κατέστρεψε ένα έργο που είχε γίνει από τον Ιανό», δήλωσε ο δήμαρχος Μουζακίου Καρδίτσας, Φάνης Στάθης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

«Καταλαβαίνετε ότι ο Πάμισος δεν σταματιέται, γι' αυτό σήμερα για ακόμα μια φορά, ξανά, ύστερα από δέκα υπομνήματα που έχω στείλει σε όλα τα υπουργεία και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τόνισα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει το φράγμα Μουζακίου», υπογράμμισε.

«Αν αυτά τα νερά δεν σταματάνε ψηλά στο Μουζάκι, δυστυχώς ό,τι έργο και να κάνεις δεν θα μπορέσει να το σταματήσει. Είναι τόσο μεγάλος και ορμητικός ο ποταμός, όταν ξεκινάνε τέτοιου είδους φαινόμενα, που δεν σταματιέται το ποτάμι, μόνο με το φράγμα θα σταματήσει», συμπλήρωσε. 

Αναλυτικά η συνέντευξη

Ερωτηθείς πόσοι ανθρωποι περιμένουν βοήθεια 

Φ. ΣΤΑΘΗΣ: Ήταν κάποιοι άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο χωριό Ριζοβούνι, οι άνθρωποι αυτοί έχουν απεγκλωβιστεί από τα σπίτια τους, είναι όλοι καλά. Το μεγάλο πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι σίτιση και νερό, σήμερα το απόγευμα θα τα έχουμε λύσει και αυτά τα ζητήματα στον δήμο μας.

Με αφορμή τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Φ. ΣΤΑΘΗΣ: Στη συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό ειπώθηκε ότι πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών, από εκεί και πέρα η άμεση προτεραιότητα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Στον Παλαμά δυστυχώς δεν έχουμε την καλύτερη εικόνα αυτή τη στιγμή, ούτε ο δήμαρχος Παλαμά είχε ξεκάθαρη εικόνα για να ξέρει τι γίνεται μέσα στα πλημμυρισμένα χωριά και από εκεί και πέρα οι συνδρομές και οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν στους ανθρώπους, τα πρώτα χρήματα για να μπορέσουν να καθαρίσουν όταν πέσει το νερό. Είναι μια διαδικασία που στήθηκε πάνω στον Ιανό και θα γίνει με αυτή τη διαδικασία και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν αγνοούμενοι στο Ριζοβούνι

Φ. ΣΤΑΘΗΣ: Δεν ήταν αληθής η πληροφορία, υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους γιατί το νερό ήταν πάνω από 2 μέτρα, αλλά ήρθαν οι άνθρωποι της ΕΚΑΜ κα πήραν τους ανθρώπους. Τώρα πλέον είναι σε ασφαλές σημείο. Δεν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο Ριζοβούνι παρά μόνο στα ορεινά, που είναι αποκομμένα γιατί έχει πέσει η γέφυρα.

ΔΗΜ: Σε αυτά τα μέρη πόσοι άνθρωποι ζουν;

Φ. ΣΤΑΘΗΣ: Μιλάμε για ολόκληρα χωριά, μεγάλα χωριά, στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα προς το παρόν, αλλά υπάρχουν καρκινοπαθείς, άνθρωποι οι οποίοι χρήζουν περίθαλψης, αυτούς τους ανθρώπους θα βρούμε τον τρόπο να τους απεγκλωβίσουμε. Έχουμε επικοινωνία, μιλάμε με τους προέδρους.

Φ. ΣΤΑΘΗΣ: Ρεύμα και νερό δεν υπάρχει, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει και νερό. Ευελπιστούμε ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα έρθει το ρεύμα.

Φ. ΣΤΑΘΗΣ: Το φαινόμενο αυτό ήταν Ιανός επί τρία. Ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά ο Πάμισος κατέστρεψε ένα έργο που είχε γίνει από τον Ιανό. Καταλαβαίνετε ότι ο Πάμισος δεν σταματιέται, γι' αυτό σήμερα για ακόμα μια φορά, ξανά, ύστερα από δέκα υπομνήματα που έχω στείλει σε όλα τα υπουργεία και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, τόνισα ότι είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει το φράγμα Μουζακίου. Αν αυτά τα νερά δεν σταματάνε ψηλά στο Μουζάκι, δυστυχώς ό,τι έργο και να κάνεις δεν θα μπορέσεις να το σταματήσεις. Είναι τόσο μεγάλος και ορμητικός ο ποταμός όταν ξεκινάνε τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν σταματιέται το ποτάμι, μόνο με το φράγμα θα σταματήσει.

Ερωτηθείς αν αληθεύει η πληροφορία ότι έγινε επιλογή να πλημμυρίσουν συγκεκριμένα χωριά για να σωθεί η πόλη της Καρδίτσας...

Φ. ΣΤΑΘΗΣ: Δεν το γνωρίζω, γιατί είναι στον Δήμο Καρδίτσας το συγκεκριμένο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο επίτηδες, από επιλογή, φράγματα επίτηδες ή αναχώματα από τη διοίκηση του Δήμου Καρδίτσας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε κάποια επιλογή.