Η σαρωτική επέλαση της κακοκαιρίας Daniel έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Καρδίτσα , τις τελευταίες ώρες, με πολλούς κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι.

Ειδικότερα, κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις έχουν πληγεί με ανυπολόγιστες ζημιές από την επέλαση του νερού, ενώ οι κάτοικοι, σε ορισμένες περιοχές, αδυνατούν να βγουν από τα σπίτια τους, στα οποία είναι εγκλωβισμένοι, λόγω του ύψους του νερού που έχει φτάσει μέχρι τις αυλές.

Μάλιστα, σε μερικά χωριά έχει φτάσει ακόμη και στις στέγες των σπιτιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, επισήμανε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι των χωριών του δήμου είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

Η πυροσβεστική λαμβάνει αναφορές και για αγνοούμενους.

Μάλιστα, κάτοικοι ανέφεραν ότι στο Ριζοβούνι αγνοούνται τρεις οικογένειες με παιδιά, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι

Κάτοικοι χωριών της Καρδίτσας έχουν ανέβει στις ταράτσες των σπιτιών τους, αφού ο θεσσαλικός κάμπος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, λόγω του τεράστιου όγκου νερού που έχει πέσει από τις νεροποντές που «έφερε» η κακοκαιρία Daniel στην Καρδίτσα, το Βόλο και την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Οι εγκλωβισμένοι ζητούν ελικόπτερα, κλιμάκια της ΕΜΑΚ και κάθε δυνατό μέσο για να καταφέρουν να φύγουν από τις περιοχές που βρίσκονται έως ότου κοπάσει η κακοκαιρία και φύγουν τα νερά από τους δρόμους και τα σπίτια, τα οποία έχουν ανέβει και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 1 μέτρο!

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για αγνοούμενους και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να πηγαίνουν σε όσο πιο ψηλά σημεία μπορούν και όπως είπε «ήδη η πυροσβεστική και άνδρες της ΕΜΑΚ επιχειρούν με σωσίβιες λέμβους».

Στον Παλαμά μεταβαίνουν και 5 λέμβοι του στρατού ξηράς με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Η επιχείρηση διάσωσης γίνεται με αυτά τα μέσα, καθώς ο κ. Αρτοποιός εξήγησε στην ΕΡΤ πως «δεν μπορούμε να επιχειρήσουμε με ελικόπτερα λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών». 

Ήδη, στο κτίριο της κοινότητας Μεταμόρφωσης είναι δεκάδες κάτοικοι συγκεντρωμένοι όπως και στο κτίριο της κοινότητας του Παλαμά.

Μητέρα εγκλωβίστηκε σπίτι με τα δυο μικρά παιδιά της

Απανωτές είναι οι μαρτυρίες εγκλωβισμένων κατοίκων στην τηλεόραση του MEGA. Μια μητέρα είναι εγκλωβισμένη στο σπίτι της με τα δυο παιδιά της, ηλικιών 6 ετών και 6 μηνών, με τη συνάδελφό της κ. Δέσποινα να μεταφέρει την κραυγή αγωνίας τους.

«Ήταν έντρομη, έκλαιγε. Μου είπε πως είναι χωρίς ρεύμα, ζήτησε να στείλουν βάρκες για να τους απεγκλωβίσουν. Είναι αδύνατο να βγουν από το σπίτι, μπαίνουν νερά μέσα», δήλωσε η κ. Δέσποινα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυλή της γυναίκας έχει πλημμυρίσει και τα νερά αρχίζουν και μπαίνουν εντός του σπιτιού από το τζάκι και την κουζίνα, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο, δεν φαίνεται»

Κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας μίλησε, επίσης, στο MEGA και ανέφερε ότι το χωριό «έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν» αλλά και ότι το σπίτι της είναι σκεπασμένο και δεν φαίνεται!»

«Μένω στην Καρδίτσα και αυτή την στιγμή επικοινωνώ με την μαμά μου από το τηλέφωνο όσο μπορώ. Το ποτάμι έχει μπει μέσα στο χωριό, δεν φαίνονται ούτε τα κεραμίδια και οι κάτοικοι του χωριού είναι πάνω σε έναν λόφο. Δεν έχουμε αναφορές για αγνοουμένους», είπε αρχικά η κ. Γιώτα, κάτοικος του Βλοχού Καρδίτσας. 

«Το χωριό έχει γύρω στους 400 κατοίκους και δεν μπορούν να φύγουν. Το σπίτι μου είναι σκεπασμένο, δεν φαίνεται. Μας είπαν ότι δεν μπορεί να έρθει κάποιος. Δεν έχουμε νερό. Οι άνθρωποι είναι στον λόφο χωρίς φαγητό χωρίς τίποτα. Τα χωριά είναι 20 λεπτά από την Καρδίτσα. Είναι δύσκολο να προσεγγίσει κάποιος από την Καρδίτσα οδικώς. Αυτή την στιγμή δεν βρέχει», συμπλήρωσε η κ. Γιώτα. 

Από τη μεριά της, η κ. Ηρώ υπογράμμισε ότι «δεν είναι μια καλή μέρα για τον Άη Γιάννη. Έσπασε το ποτάμι υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι, μας έχουν στείλει μηνύματα και δεν ξέρουμε αν είναι καλά, γιατί δεν έχουμε πλέον τηλεφωνική επικοινωνία.  Έχει σπάσει η κρεμαστή γέφυρα, υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα στη θάλασσα και πολλά αναποδογυρισμένα. Τελευταία φορά μας έστειλαν άνθρωποι και μας είπαν “πνιγόμαστε”. Το 112 με 1,5 λεπτό αναμονή δεν απάντησε κανένας και αναγκάζομαι να πάρω τηλέφωνο στην τηλεόραση. Ευτυχώς που έχω ίντερνετ και μπορώ να ανεβάσω κάτι και να κοινοποιηθεί».

Δήμαρχος Παλαμά: «Ο κόσμος θα πνιγεί»

Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Σακελλαρίου περιέγραψε το εφιαλτικό σκηνικό που επικρατεί στον Παλαμά: «Τραγική η κατάσταση. Έχει πλημμυρίσει ολόκληρο το χωριό και το νερό έχει φτάσει στο 1,5 μέτρο».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προς το παρόν δεν έχει φτάσει καμία βοήθεια στο χωριό: «Είμαστε αβοήθητοι, μόνοι μας. Υπάρχουν δεκάδες άτομα, για να μην πω και εκατοντάδες, που είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους»

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ο κ. Σακελλαρίου σημείωσε ότι είχε κάνει από χθες, Τετάρτη, έκκληση στην ΕΜΑΚ να σπεύσει στην περιοχή. «Τώρα έρχονται, αλλά δεν ξέρω πώς θα αποκτήσουν πρόσβαση στο χωριό», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν ζητηθεί ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν, όπως λέει ο δήμαρχος, καθώς σήμερα άρχισε να πλημμυρίζει το ανάχωμα στην περιοχή και όλα τα νερά που έχουν συσσωρευτεί στο βουνό κατεβαίνουν στον Παλαμά.

Γι' αυτόν τον λόγο ο δήμαρχος κάνει δραματική έκκληση για άμεση παροχή βοήθειας: «Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά ο κόσμος σε λίγο θα πνιγεί».

«Έχουμε μαζευτεί 14 άτομα σε μία οικοδομή για να μην πνιγούμε»

Στο MEGA μίλησε και κάτοικος του Παλαμά Καρδίτας αναφέροντας ότι από τις 03:40 τα ξημερώματα της Πέμπτης τα νερά ξεκίνησαν να μπαίνουν στον Παλαμά.

«Από τις 4 παρά 20 έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή με όλη τη γειτονιά βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή, έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου μπροστά, στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άνδρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται. Περνούν νερά μέσα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», είπε αρχικά ο κ. Τάσος.

«Η γυναίκα με τον άνδρα βρίσκονται σε μία ευθεία στα 250 μέτρα και δεν έχω ούτε μηχάνημα ούτε με τα πόδια μπορώ να προσεγγίσω. Υπάρχουν οι τοπικές Αρχές εδώ αλλά για να πάρουμε τους ανθρώπους πρέπει να πάμε με βάρκα. Έχει αέρα και έχει ασθενή βροχή αυτή τη στιγμή. Από τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε και μετά επιδεινώθηκε. Δεν έχουμε ρεύμα, έχει κοπεί από τις 12 η ώρα. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μία απέραντη θάλασσα να περνάει στις περιουσίες μας. Αυτή τη στιγμή γκρεμίζονται πλινθόκτιστες κατασκευές», συνέχισε ο κ. Τάσος.

Στη συνέχεια, ο κάτοικος της περιοχής δήλωσε πως είναι άμεση η ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι που βρίσκονται στα σπίτια τους και δεν μπορούν να μετακινηθούν.

«Το θέμα είναι να έρθει η ΕΜΑΚ να προσεγγίσουμε, να βγάλουμε τον άνθρωπο. Είμαστε όπως μπαίνουμε από την Ιτέα στον Παλαμά Καρδίτσας στα πρώτα σπίτια. Θέλουμε βάρκα να πάρουμε τον άνθρωπο από εκεί. Το θέμα είναι οι ανθρώπινες ζωές. Έχουμε 1,5 μέτρο νερό, δεν μπορεί να έρθει κάποιος», τόνισε κλείνοντας ο κ. Τάσος.

«Δεν μπορεί να έρθει ούτε η ΕΜΑΚ ούτε ο στρατός - Δεν υπάρχει στεριά»

Ήδη στο χωριό Παλαμάς ήχησε το 112 το πρωί της Πέμπτης για απομάκρυνση των κατοίκων από υπόγειους και ισόγειους χώρους. Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη, με τα λασπωμένα νερά να έχουν πνίξει την πόλη, τα χωριά και τα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις πλημμύρες.

Μεγάλα τα προβλήματα και στο χωριό Μεταμόρφωση. Ένας από τους κατοίκους της περιοχής, ο κ. Βασίλης, μίλησε στο MEGA. Το χωριό έχει 300 μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων οι 60 προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στο κοινοτικό γραφείο της Μεταμόρφωσης, ενώ άλλοι μετακινήθηκαν προς τον Παλαμά Καρδίτσας.

«Το νερό είναι πάνω από 3 με 4 μέτρα σε κάποια σημεία. Είναι μία ολική καταστροφή», είπε ο κάτοικος της περιοχής.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων δόθηκε οδηγία προληπτικής εκκένωσης στους κατοίκους του χωριού νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

«Κανείς δεν περίμενε τόσο νερό. Το σημείο είναι μη προσβάσιμο. Έχει πλημμυρίσει όλος ο κάμπος. Δεν μπορεί να έρθει ούτε η ΕΜΑΚ ούτε ο στρατός. Ίσως ελικόπτερο, αλλά πού να προσγειωθεί; Δεν υπάρχει στεριά», είπε ο κ. Βασίλης για τη βιβλική καταστροφή.

«Θέλουμε να ζήσουμε»

Συγκλονιστικές είναι οι εκκλήσεις άλλων κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας στην τηλεόραση του MEGA, όπου προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλέσουν τον κόσμο και τις Αρχές να τους σώσει.

«Θέλουμε ΕΜΑΚ, δεν θα σωθούμε εμείς από εδώ. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σπίτι, έξω έχει 1,5 μέτρο νερό. Θέλουμε βάρκα δεν βγαίνουμε από εδώ, θα πνιγούμε. Είναι μονοκατοικία το σπίτι με 3 σκαλοπάτια, αλλά έχει μπει μέσα νερό μέχρι το γόνατο. Ξημερώσαμε από τις 4.15 χωρίς να έχουμε ειδοποιηθεί από πουθενά και από τίποτα,. Δεν βρέχει αλλά έχει σπάσει ένα ποτάμι στην είσοδο του χωριού προς Ιτέα και από εκεί έρχεται όλο αυτό το νερό», δήλωσε μια γυναίκα από την περιοχή.

«Εδώ που είμαι εγώ έχει πάρα πολλά σπίτια, εδώ και μία ώρα ανεβάζω στο Facebook έκκληση για βοήθεια. Είμαστε στον Παλαμά κοντά στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου. Είμαστε 3 άτομα. Θέλουμε να ζήσουμε. Δεν έχουμε ρεύμα από το ξημέρωμα, δεν θα έχω μπαταρία στο κινητό σε λίγο», τόνισε η ίδια.

Δραματικές ώρες και στα Τρίκαλα – Εκκλήσεις για άντληση υδάτων

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν κάτοικοι στα Τρίκαλα, με την κ. Ευγενία να δηλώνει στο MEGA πως «είμαστε δεύτερη νύχτα άυπνοι, το νερό έχει φτάσει στα κουφώματα στο υπόγειο που έχουμε. Ανεβαίνει σιγά σιγά στον όροφο. Ο δρόμος είναι απροσπέλαστος, δεν περνάει κανένα όχημα.

Η Πολιτική Προστασία μας έφερε κάποια τσουβάλια με άμμο αλλά δεν μπορούν να συγκρατήσουμε τα νερά που έρχονται. Έχουν ξεχειλίσει τα ποτάμια. Εμείς είμαστε σε έναν δρόμο που και να σταματήσει η βροχή δεν θα μπορεί να πάει κάπου το νερό. Είμαστε υγιείς μέχρι στιγμής».

Στο «κόκκινο» σήμερα η Θεσσαλία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους Νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και τη βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.