Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την επιχείρηση της Πυροσβεστικής στις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Αρτοποιός μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλές πόλεις της Θεσσαλίας και για το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής. «Με μία πιο ήρεμη και επιχειρησιακή ματιά να αναλύσουμε λίγο τα φαινόμενα. Η περιοχή των Τρικάλων και της Καρδίτσας όλη την νύχτα δέχθηκαν μία πολύ ισχυρή νεροποντή, πολλά υπόγεια έχουν πλημμυρίσει. Το ιδιαίτερο του κάμπου είναι ότι επειδή είναι μία επίπεδη περιοχή το νερό δεν μπορεί να πάει κατηφορικά. Τα νερά θα είναι λιμνάζοντα, το φαινόμενο δεν έχει ξεπεραστεί. Το ασφαλέστερο είναι οι άνθρωποι να είναι σε υψηλοτέρα σημεία του σπιτιού», είπε αρχικά.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας επιχειρούμε ήδη. Στον Παλαμά καταγράφουμε τα περιστατικά. Θα προσεγγίσουμε το σημείο με λέμβους εάν δεν φτάνουν εκεί τα πυροσβεστικά οχήματα. Υπάρχουν δυνάμεις των ΕΜΑΚ, εμείς θα δώσουμε προτεραιότητα στους ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα. Όσοι έχουν πρόβλημα μπορούν να καλούν στο 199 ή το 112», συνέχισε ο κ. Αρτοποιός.

Στην συνέχεια ο κ. Τάσος που είχε επικοινωνήσει και νωρίτερα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε αναφορικά με το ηλικιωμένο ζευγάρι που είναι εγκλωβισμένο σε σπίτι.

Ο κ. Αρτοποιός διευκρίνισε πως, «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με προτεραιοποίηση τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να μετακινηθούν». Και συνέχισε: «Δεν έχει πέσει η μπαταρία από τα κινητά όλων των ανθρώπων. Μπορεί ο διπλανός μας να μας βοηθήσει και προτεραιοποιήσει η κατάσταση. Έχουμε δεχθεί πάνω από 3.500 κλήσεις μέσα σε 36 ώρες και 700 άτομα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία, γίνονται ήδη ενέργειες. Θέλει αρκετή υπομονή από τους συμπολίτες μας που έχουν πληγεί, η Πυροσβεστική θα πάει σε όλα τα σημεία αυτό είναι σίγουρο απλά χρειάζεται υπομονή».

Τρεις νεκροί και 3 αγνοούμενοι – Αγνοείται ζευγάρι Αυστριακών στο Πήλιο

Για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε πως: «Οι μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει στο νότιο κομμάτι εκεί που έχουν καταλήξει όλα αυτά τα υδατορεύματα, στο παράλιο μέτωπο του Πηλίου, νοτιοανατολικά. Εκεί είχαμε και την απώλεια μίας 87χρονης και αναζητούμε και έναν 70χρονο. Ο σύζυγος της κυρίας βρέθηκε εν ζωή. Επισήμως έχουμε έναν αγνοούμενο στην παραλία Πάλτση και άλλον έναν αγνοούμενο στην Αγία Αικατερίνη στον Βόλο. Στην Καρδίτσα είχαμε τον θάνατο ενός 83χρονου συμπολίτη μας από το Μουζάκι που παρασύρθηκε από τα ρεύματα».

«Βρισκόμαστε σε αναζήτηση προς την παραλία Πάλτση στο Πήλιο, ενός ζευγαριού από την Αυστρία. Σήμερα θα προσεγγίσουν οι δυνάμεις της δεύτερης ΕΜΑΚ και με drones και με σωσίβιες λέμβους προκειμένου να γίνει έρευνα και εξονυχιστικός έλεγχος σε όλη την περιοχή. Η παραλία Πάλτση είναι μία από τις περιοχές που έχουν δεχθεί ένα τρομερό φορτίο όλου αυτού του κύματος και των ορμητικών νερών μαζί με τον Άγιο Ιωάννη. Πυροσβετικά οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν σε πολλές περιοχές, μόνο σωσίβιες λέμβοι», συμπλήρωσε.