Οργή, θλίψη και αμέτρητα «γιατί» έχει προκαλέσει ο θάνατος του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο λιμάνι του Πειραιά, όταν μέλη του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon τον έσπρωξαν, ενώ βρισκόταν στον καταπέλτη, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα και να πνιγεί.

Υπενθυμίζεται ότι ο 36χρονος Αντώνης, ο οποίος είχε εισιτήριο, προσπάθησε να επιβιβαστεί στο πλοίο, την ώρα που ξεκινούσε ο απόπλους, όταν μέλη του πληρώματος τον έσπρωξαν στη θάλασσα.

Όπως είναι φυσικό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστικών Αρχών ο καπετάνιος του πλοίου και τα άλλα 3 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν για όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον άδικο θάνατο του 36χρονου από την Κρήτη.

Καπετάνιος, ύπαρχος, αξιωματικός καταστρώματος και λοστρόμος αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού, αλλά και την παράβαση άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης στο πλοίο και για άγνωστο λόγο είχε κατέβει.

Ωστόσο, προσπάθησε να ξαναμπεί λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει για Κρήτη, με το πλήρωμα να αντιδρά με σοκαριστικό τρόπο και να τον ρίχνει στη θάλασσα.

Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για την αιτία θανάτου του

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο της ιατροδικαστικής εξέτασης του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη, ο οποίος σκοτώθηκε όταν μέλη του πληρώματους του Blue Horizon, με το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψει χθες το βράδυ από τον Πειραιά στο Ηράκλειο Κρήτης, τον πέταξαν από τον καταπέλτη του πλοίου, αφού πρώτα τον είχαν χτυπήσει.

Αιτία θανάτου, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είναι «πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος σε έδαφος κάκωσης κεφαλής». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως ο νεαρός έχασε ζωή του από πνιγμό, καθώς, όπως είπαν και οι φίλοι του, δεν ήξερε κολύμπι, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στο σημείο, όχι μόνο του νερού, αλλά και της περιδίνησης από τις προπέλες του πλοίου. 

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι ήταν ζωντανός όταν τον έριξαν στη θάλασσα. 


Διαπιστώθηκε τραύμα στο κεφάλι του άτυχου άνδρα

Επίσης, εντοπίστηκαν εκδορές και μικροκακώσεις στο κεφάλι του 36χρονου, οι οποίες πιθανότατα προέρχονται από πρόσκρουση στο τσιμεντένιο τοιχίο του λιμανιού. Σημειώνεται ότι εν αναμονή βρίσκονται και τα αποτελέσματα από τις τοξικολογικές εξετάσεις.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή θα περιληφθεί στη δικογραφία σε βάρος των συλληφθέντων.

Την ίδια ώρα, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά μετέβη και ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών προκειμένου να φωτογραφήσει τη σορό του 36χρονου και να αναζητήσει επιπλέον στοιχεία που θα φωτίσουν πλήρως το σκηνικό του θανάτου.

Εν τω μεταξύ, ΕΔΕ για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη διαχείριση του περιστατικού διέταξε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.



Καρέ καρέ τα δευτερόλεπτα πριν από την τραγωδία

Υπενθυμίζεται ότι ο 36χρονος έφτασε καθυστερημένα στο λιμάνι, καθώς σκόπευε να ταξιδέψει για το Ηράκλειο Κρήτης. Το πλοίο είχε ξεκινήσει τη διαδικασία απόπλου, ωστόσο ο καταπέλτης βρισκόταν ακόμη στο τσιμέντο.

Ο άτυχος Αντώνης προσπάθησε να ανέβει, πλην, όμως, δύο μέλη του πληρώματος διαπληκτίστηκαν μαζί του και τον έσπρωξαν. Ακολούθησε εκ νέου προσπάθεια του 36χρονου να ανέβει τον καταπέλτη, ενώ το πλοίο είχε ξεκινήσει τον απόπλου, με αποτέλεσμα οι δύο κατηγορούμενοι να τον ρίξουν στη θάλασσα.

ΕΔΕ για τους χειρισμούς του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά ως προς τη δολοφονία του Αντώνη

Κενά στη διαχείρηση του συμβάντος από το Κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά φαίνεται ότι διαπιστώθηκαν για το μοιραίο συμβάν που στοίχισε τη ζωή του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προ ολίγου εντολή διενέργειας ΕΔΕ που δόθηκε από τον υπουργό Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη, αφορά στα εξής σημεία:

Πρώτον, την απουσία λιμενικών από το σημείο την ώρα της πτώσης του ανθρώπου στη θάλασσα. Δεύτερον, τον χρόνο έναρξης των ενεργειών του Λιμενικού και, τρίτον, την επικοινωνία με τη Δικαιοσύνη, τους εκπροσώπους της εταιρείας και του πληρώματος του πλοίου. Το Λιμενικό, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι στο σημείο υπήρξε παρουσία, ωστόσο δεν διευκρινίζει πώς ενήργησε την ώρα που έγινε το έγκλημα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, το καράβι είχε απομακρυνθει αρκετά από την προβλήτα και κατόπιν ενημερώθηκε από την εισαγγελική Αρχή να επιστρέψει.

 

Θρήνος για το «Αντωνιώ»

Το «Αντωνιώ», όπως ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία ο 36χρονος, ήταν αγαπητός στην πόλη και έκανε μια σειρά δουλειές για να βγάλει τα προς το ζην, καθώς καταγόταν από φτωχή οικογένεια.

Ο ίδιος είχε νοητική υστέρηση, έμενε με τα αδέρφια του στις εργατικές κατοικίες και είχε χάσει σχετικά πρόσφατα τη μητέρα του.

Η οικογένειά του, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Αντώνης Ζερβός, ήταν από τις εξυπηρετούμενες του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου και τόνισε ότι ο 36χρονος είχε εργαστεί και ως εργάτης καθαριότητας στον δήμο.


«Ήταν πάντοτε χαμογελαστός, πάντα με το ποδήλατό του»

Σύμφωνα με μαρτυρίες από κατοίκους του Αγίου Νικολάου, δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην τον γνωρίζει. Ο ίδιος ήταν πάντοτε χαμογελαστός, μιλούσε και του μιλούσαν οι πάντες, ενώ αξιοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει θελήματα και να βγάζει ένα μικρό μεροκάματο.

Χαιρόταν με την ψυχή του όταν κάποιο μαγαζί τού έδινε μπλούζα με το λογότυπό του, καθώς κυκλοφορούσε στην πόλη, λέγοντας ότι «κάνει διαφήμιση».

Δούλευε σε οπωροπωλείο, μοίραζε φυλλάδια, ένας πραγματικός βιοπαλαιστής.

«Ίσως και να χαμογελούσε ακόμα…»

Συγκλονιστικές είναι οι αναρτήσεις για τον χαμό του 36χρονου Αντώνη στα social media.

Ξεχωρίζει αυτή του δημοσιογράφου Γιώργου Ντουνάκη που γράφει για τη ζωή του: «Ο Αντώνης Κ. έζησε 36 δύσκολα χρόνια στις εργατικές κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο μαζί με τη μητέρα του και τα δυο του αδέρφια… 

Χωρίς δουλειά και αυτό που αποκαλούν στις μέρες μας potential βοηθούσε όποιον του το ζητούσε με αντάλλαγμα ένα χαρτζιλίκι ή λίγα τρόφιμα για το σπίτι… 

Χωρίς άλλα εισοδήματα από τη μέρα που έχασε τη μητέρα του, σε μια ζωή που για τους περισσότερους θα φάνταζε σωστός Γολγοθάς, ο ίδιος συνέχισε να καβαλάει το ποδήλατό του και να παλεύει για μια χούφτα ευρώ ή λίγες μπουκιές φαγητό, πάντα με ένα ανεξήγητο πολλές φορές χαμόγελο… 

Σε έναν κόσμο σκληρό που απορρίπτει εύκολα, περιθωριοποιεί και πολλές φορές στιγματίζει το διαφορετικό, πλήρωσε με τη ζωή του μια αργοπορία να επιβιβαστεί στο καταραμένο εκείνο πλοίο χθες το βράδυ στον Πειραιά… 

Ο Αντώνης που αξίζει να σημειωθεί πως είχε εκδώσει κανονικά εισιτήριο (δεν ευσταθούν όλες εκείνες οι φήμες πως δοκίμασε να μπει με το έτσι θέλω χωρίς να πληρώσει) δεν μπόρεσε να αντιδράσει, όπως πιθανόν όλοι μας, όταν εκείνο το δίποδο τον έσπρωχνε πάνω στον καταπέλτη. 

Ο Αντώνης δεν ήταν κάποιος που μάλωνε, μπορεί και να γελούσε αμήχανα, ίσως να νόμιζε πως επρόκειτο για κάποιο αστείο, μια κακόγουστη φάρσα.

Μέχρι που βρέθηκε στο κενό…

Ίσως και να χαμογελούσε ακόμα και την ώρα που αποχαιρετούσε τον σκληρό και άδικο κόσμο μας…

Πριν προλάβει καν να καταλάβει τι λάθος έκανε και έπρεπε να πληρώσει με τη ζωή του γι' αυτό…

Τον Αντώνη τον ήξερα λίγο… πολύ λίγο, όπως οι περισσότεροι σε αυτόν εδώ τον τόπο… που απλά σκέφτεται να βγάλει την “υποχρέωση” με μια κηδεία δημοσία δαπάνη…

Πολλοί ίσως να σκέφτονται, όμως, αυτές τις στιγμές όπως εγώ…

Πως όλοι μας ζούμε κατά τύχη σε αυτόν εδώ τον κόσμο και φεύγουμε μόλις αυτή η τύχη μάς εγκαταλείψει ή κάποιος υπεύθυνος-ανεύθυνος αποφασίσει λάθος ή κατά λάθος…

Για τον Αντώνη δεν θα αγορεύσουν γνωστοί ποινικολόγοι… Αντιθέτως στην περίπτωσή του το κουκούλωμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύκολο…

Με συμπολίτη όμως του Αντώνη τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, περιμένω να δω κάποια πράγματα από τη στιγμή που όλα έγιναν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και υπάρχει καταγραφή του συμβάντος…

Και τότε ίσως και ο Αντώνης μπορέσει εκεί ψηλά να ξανακαβαλήσει το ποδήλατό του και να χαμογελάσει όπως έκανε σε όλη τη σύντομη και δύσκολη ζωή του…».

Η ανάρτηση στο Facebook

«Δεν ήξερε μπάνιο»

Φίλη του 36χρονου, η κυρία Μαρίνα, μίλησε στον Alpha για τον τραγικό θάνατό του. Η ίδια αποκάλυψε ότι ο Αντώνης δεν ήξερε μπάνιο.

«Ήταν καλό παιδί, φιλότιμο, αλλά άτυχος. Στην Κρήτη δούλευε. Στην Αθήνα ανέβαινε τακτικά», σημείωσε η ίδια.

«Είμαι συγκλονισμένη. Δεν έχω λόγια, τον βλέπω τον καημένο εκεί που τον σπρώχνουν και σπαράζει η καρδιά μου», είπε η κυρία Μαρίνα, όταν ρωτήθηκε για τις σοκαριστικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Ήταν καλό παιδάκι. Ήσυχος, φιλότιμος. Δεν ήταν παντρεμένος, τον ήξερε όλος ο κόσμος, βοηθούσε τους πάντες», ανέφερε.

«Δεν ήξερε και μπάνιο, αλλά πιστεύω ότι και να ξέρεις μπάνιο, με τα νερά εκεί από το πλοίο, δεν νομίζω να μπορούσε να σωθεί», συνέχισε.