Στη σύσταση κοινοπραξίας, η οποία θα λειτουργήσει Ιατρική Σχολή στην Αθήνα, σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, έχουν προχωρήσει το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και το μεγαλύτερο κυπριακό πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας (University of Nicosia - UNIC).

Ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στην Ελλάδα επιδεικνύει επίσης ένα ισπανικό ΑΕΙ, αλλά και ένα fund που διαχειρίζεται πολλά μη κρατικά-ιδιωτικά πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Νέο θεσμικό πλαίσιο

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη θέσπιση κριτηρίων ίδρυσης και λειτουργίας παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων και θα έχει ως βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος.

Το άρθρο αυτό, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, σε συνδυασμό με κείμενα έγκριτων συνταγματολόγων, στα οποία «πάτησε» η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά και το Ενωσιακό Δίκαιο και διεθνείς συμβάσεις, μπορούν να παρακάμψουν την αναθεώρηση του άρθρου 16 και να επιτρέψουν την παρουσία ξένων, μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, υπό την «ομπρέλα» των διακρατικών συμφωνιών.

Κι αυτό, παρά την αντίθετη άποψη που έχει διατυπώσει μικρή μειοψηφία συνταγματολόγων, που υποστηρίζουν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να εκπέσει στο ΣτΕ.

Έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το πλαίσιο ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων με κριτήρια πολύ αυστηρά, που θα τεθούν από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς θα λειτουργούν πλήρως και θα χορηγούν πτυχία ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων. Ήδη γίνονται οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις του υπουργείου Παιδείας με ξένα πανεπιστήμια.

Και ξενόγλωσσα

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια αναμένεται να έχουν σχολές που απευθύνονται σε φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Όπως λέει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ο Περικλής Μήτκας, πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μελετάται «η διδασκαλία σε κάποια τμήματα να είναι στα ελληνικά, ενώ σε άλλα θα είναι ξενόγλωσσα». «Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να διαπιστώσει αν πρέπει να λέγεται πανεπιστήμιο κάποιο ίδρυμα και για τον λόγο αυτό θα θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια», εξηγεί ο κ. Μήτκας.

Όπως επισημαίνει, αυτά θα έχουν να κάνουν με την επιλογή των φοιτητών αλλά και των διδασκόντων, την ποιότητα της έρευνας και της διδασκαλίας, τις υποδομές και με μία σειρά προϋποθέσεων προκειμένου να διαπιστωθεί, με βάση το διεθνές πλαίσιο, ποια κριτήρια πρέπει να πληρούνται ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως πανεπιστήμιο.

Ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ λέει ότι θεωρεί λογικό η Αρχή, που έχει ως αποστολή τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας στα πανεπιστήμια, να μπορούσε μετά την παρέλευση 4 ή 5 ετών, μετά τη χορήγηση δηλαδή των πρώτων πτυχίων, να διαπιστώνει και εάν τα μη κρατικά πανεπιστήμια επιτυγχάνουν τους στόχους τους ή χρειάζονται διόρθωση πορείας.

Σύμφωνα με δήλωση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», «το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας εξερευνά διάφορες στρατηγικές επιλογές για τη διεθνή του διεύρυνση και, στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε τη συμφωνία για τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες νομικές και ρυθμιστικές διαδικασίες, όπως προϋποτίθεται από τις αρμόδιες Αρχές. Η Ελλάδα πάντοτε υπήρξε χώρα προτεραιότητας για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Περισσότεροι Έλληνες φοιτητές εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από κάθε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Το Πανεπιστήμιο επίσης διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέρει κοινά πτυχία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και διατηρεί συνεργασία με τον Όμιλο Hellenic Healthcare, καθώς και με άλλους οργανισμούς που εδρεύουν στη χώρα μας».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή