Την έλλειψη προσωπικού καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ψυχιατρείο Κέρκυρας με αφορμή τη δολοφονία ασθενούς από συνασθενή του.

Ειδικότερα, το σωματείο εργαζομένων της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κέρκυρας στην ανακοίνωση που εξέδωσε συλλυπάται τους συγγενείς του θύματος και ζητεί να γίνουν άμεσα κινήσεις για να καλυφθεί η υποστελέχωση του προσωπικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου της ψυχιατρικής κλινικής:

«Στις 31/08/23 κατά τη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας στο τμήμα οξέων και πριν από τη λήψη της βραδινής θεραπευτικής αγωγής και κατά την ώρα που οι νοσηλευτές εκτελούσαν εργασίες του τμήματος, ασθενής σκότωσε συνασθενή του.

Κατ' αρχάς, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους συγγενείς του θύματος. Το τραγικό αυτό και απρόβλεπτο περιστατικό παρότι θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή λόγω της ιδιαιτερότητας των ασθενών του τμήματος, αναδεικνύει για άλλη μια φορά την κατάσταση υποστελέχωσης του τμήματος που έχουμε τονίσει και αναφερθεί και σε προηγούμενα περιστατικά βίας, όπου ενώ ξεκίνησε να λειτουργεί με 6 κλίνες, στη συνέχεια αυτές διπλασιάστηκαν με τον αριθμό να παραμένει αριθμητικά ο ίδιος.

Επιπλέον η ίδια η χωροταξία του τμήματος (σχήματος Γ) και της κλινικής εν γένει, η οποία είναι χωρισμένη σε 2 ορόφους, δεν βοηθάει στην επιτήρηση και στην παρακολούθηση των ασθενών με τη μη άμεση οπτική επαφή όλων των δωματίων. Είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας να λειτουργούν με ασφάλεια για ασθενείς και προσωπικό».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη, απογευματινές ώρες κι ενώ οι εργαζόμενοι προετοίμαζαν τους ασθενείς για τη λήψη της αγωγής τους για το βράδυ, ένας ασθενής σκότωσε μια συνασθενή του, καρφώνοντάς την με αιχμηρό αντικείμενο (σ.σ.: πιθανώς στυλό ή ξύλινο μαχαιροπίρουνο) στο πρόσωπο και στον λαιμό. Ο ασθενής κατάφερε τουλάχιστον μια ντουζίνα χτυπήματα στην άτυχη γυναίκα, η οποία υπέκυψε πριν προλάβουν οι γιατροί να κάνουν κάτι για να την κρατήσουν στη ζωή.

Η θανούσα ήταν 63 ετών κι ο θύτης 45 ετών. Από τη διοίκηση του νοσοκομείου διατάχθηκε ΕΔΕ, ενώ και οι Αρχές ερευνούν αν χρήζει η απόδοση ποινικών ευθυνών σε εργαζομένους που είχαν βάρδια την ώρα του φονικού.